sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Olen aivan päreenä!

Olen aina hiukan päreenä, mutta tänä kesänä aivan erityisesti. Todellinen pärebuumi on iskenyt kohdalleni kuin salama. Kaikki kodin korit pitää nyt olla pärettä.

Olin saanut tiettyjä päähänpinttymiä, millaisia korit pitää olla, joten joudun tovin odottamaan, että sain haluamani.

Perinteinen pärekori

Väritön männystä tehty pärekori hehkuu vanhoja muistoja, mummolakesiä ja metsäretkiä. Maalla pärekori kuului tiiviisti arkeen. Se on uutena niin kauniin puhdas, että tuskin raaskii käyttöön ottaa.

Pärekorin teko on melkoinen taitolaji ja tästä pääset näkemään, miten se kori oikein syntyy.

Homma näyttää luontevalta, mutta koska usko omiin kykyihini horjui, niin luotin muihin osaajiin. Samalla ajatuksiin hiipii hitusen huoli, kuka näitä taitoja vuosien päästä osaa. Toivotaan, että vanhat perinteet säilyvät, jotta tämän korimallin matkassa voi torille poiketa tulevaisuudessakin.

Mummolassa pärekoreissa säilytettiin lehtiä, käsitöitä ja kuskattiin tavaraa. Niitä oli monia ja ne kestivät vuodesta toiseen. Tänään piipahdin katumarkkinoilla ja sielläkin oli hauska huomata, miten myyjien pärekorit, joilla tavarat oli paikalle kannettu, olisi ostettu heti. Mutta nehän eivät olleet myynnissä.

- Joko sinuun on iskenyt intohimo pärekoreihin?

Vanhastaan minulla on ollut mm. musta pajukori, joka saikin uusien korien myötä uuden tehtävän. Pajukorista tuli korkean pylvästyräkin ruukku.


Perinteitä kunnioittavan kodin aarteista löytyy myös monta vanhaa, isoa emalikattilaa. Kesällä niissä kukkii iloisen ja räikeän sävyiset pelargonit. Pelargoni voi olla trendikäs, mutta niin voi olla myös mummoilu. Toisaalta trendejä tärkeämpää on ajatus. 

Pärekorissa ihastuttaa käsityön leima. Joku on sen tehnyt ja jokainen kori on hieman erilainen yksilö. 


Trendikäs ekopärekori

Perinteinen pärekori on saanut rinnalleen myös toisen kauniin vaihtoehdon - ekopärekorin. Ekopäreen luonne on ehkä tätä päivää enemmän - synteettinen ekopäre kestää hyvin kosteutta ja on helppo puhdistaa. Musta väri antaa anteeksi lioille ja on monen lempivärejä. Puusanka on vankka ja kestävä.Ekopärekori istuu hyvin esim. pyörän taakse ja toimii kätevästi, vaikka rannalle mennessä. Povaan tälle korille kasvavaa suosiota.


Puunkantokori ekopäreestä

Ja kun oikein ekopäreeseen hurahtaa, niin siitähän on sitten puunkantokorikin. Kaikki korit ovat kestäviä ja käytännöllisiä. Hyviä itse ostaa, mutta aivan ihania lahjojakin.Omat korini ovat näkövammaisten valmistamia.

8 kommenttia:

 1. Ekopärekorit ovat kivoja. En ole niistä kuullutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo korit ovat niin ihania ja tuo ekopäreinen varsin näppärä pitää puhtaana. Sitä on saatavana myös valkoisena.

   Poista
 2. Aivan ihana tuo puukahvalla oleva ekopärekori. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä. Varmasti tämän ajan suosikki. Jos kiinnostut ostamaan löytyy esim. täältä http://www.annansilmatkauppa.fi/korit-ruudukkokorit-c-33_35.html

   Poista
 3. Mäkin tykkään pärekorista. Kivan näköinen sinun korisi.
  Samoin toi puukori.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikille löytyy oma käyttö ja ehkä vieläkin mahtuisi joku...niin hullaantunut koreihin olen.

   Poista
 4. Mistähän tuota pärettä saisi tavallinen ihminen ostettua? Olen kolunnu netin läpi enkä ole löytänyt yhtään paikkaa joka sitä myisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä osaa sanoa. En ole sitä tutkinut lainkaan. Lumouduin toisten töistä 😊

   Poista