tiistai 16. toukokuuta 2017

Salaperäinen Turku kutsuu

Ihanaa vihdoin paistaa aurinko! Äitienpäivä antoi siitä sopivan maistiaisen ja viikko jatkui lämpimässä maanantain illassa. Siis vallan mainio hetki Salaperäinen Turku -kävelykierrokselle!

Esite kuvaa ohjelmaa näin: Kierroksella tutustutaan paikkoihin, joita ei ehkä ominpäin löytäisi ja kuullaan unohdettuja tarinoita varjoisilta kujilta. Juuri enempää ei kävelylle tarvitsekaan houkutella.


Turussa Aurajoen rannan puut saivat uudet vaatteet, kun Knit'n'Tag neulegraffitit ripusteltiin esiin Suomi 100 -juhlavuoden henkeen 13.5.2017. Amppelit ovat osa koristelua.

Sopivaa historian nälkää poteville Turun matkaoppaat järjestävät erilaisia kävelykierroksia. Maanantaina 15.5.2017 oli vuorossa kierros teemalla Salaperäinen Turku. Kokoontuminen Ravintola Pinellan edustalla, jossa kukka-amppelit keinahtelivat kauniisti jokivarren puissa ja taustalla tuomiokirkko kylpi kirkkaudessa.

Kierroksen suosio pääsi yllättämään oppaat ja valtava väkijoukko jouduttiin jakamaan kahteen suureen porukkaan. Siltikin muutamat ihmiset piti käännyttää pois, ettei ryhmäkoko kasvaisi liian suureksi. Historia kiinnostaa selvästi.Suurtorin ja Aboa Vetus & Ars Nova -museon välimaastosta löytyi seinältä muistolaatta. Monta kertaa on sen ohi pyyhälletty, mutta ei useinkaan ajateltu, että joskus juurikin tällä kohdalla oli ainoa silta, joka yhdisti Turun puolikkaat toisiinsa. Villejä tarinoita, mitä sillalla tapahtui kuului luonnollisesti ohjelmaan, mutta ne ovat herkullisia vain oppaan kertomana. Ja toisaalta; pitäähän sitä mennä itse kuulemaan joka ainut tarina livenä paikan päälle.


Varjojen ja mainoskankaiden takaa pilkistää ainakin yksi pylväs. Ravintola Pinellan pylväikköhän se sinne piiloutuu. Vuonna 1836 valmistunut pylväikkö on Pinellan vanhin osa ja palvellut aikanaan mm. kalastajien ja merimiesten tarpeita. 1970-luvulla ravintola kukoisti ja jokivarren terassi oli Suomen ensimmäinen anniskeluoikeuksin varustettu katuterassi. Alakerrasta meni näppärästi astiahissillä likaiset astiat yläkertaan. (Vallan toinen juttu oli se, tyhjenikö hissi). Oi, niitä aikoja.

Alakuvassa Suomen ehkä tunnetuin parveke, josta julistetaan joulurauha. Kesällä täällä vietetään Suurtorin Keskiaikaisia markkinoita - onhan paikalla pitkä historia. Alue on ollut hallinnollinen ja kaupallinen keskus kaupungin syntyhetkistä Turun paloon asti.

Aikanaan tällä torilla mm. pyövelit harjoittivat virkaansa. Rikokset oli sovitettava myös aikana, jolloin ei ollut vankiloita. Pyövelillä oli merkittävä rooli järjestyksen ylläpidossa. Hurjimmat yksityiskohdat selviää kierroksella.Turun Tuomiokirkko on keskeisellä paikalla. Se on aikanaan toiminut myös suojapaikkana hyökkäyksiä vastaan. Kävelykierros valotti monia kirkon tehtäviä vuosien saatossa.

Läheisen Sibeliusmuseon takapihalta katsottuna voi kirkon melkein sovittaan metalliseen sydämeen.Sibeliusmuseon takana on valtava tammi, jota halatessa kuulemma voimaantuu. Tammi on halkaisijaltaan niin suuri, että tässä voi reilusti halata koko perhe samaan aikaan, jotta kädet yltää ympäri.

Tammen oikealla puolella alhaalla on kirsikkapuu täydessä kukassa. Sieltä saa mitä kauneimpia kuvia oikealla kuvakulmalla.

Pihamaan kasvillisuuksista kuulet kierroksella pitkät tarinat, mikä onnistui tuontikasveista ja mikä ei. Orapihlaja kuulemma kesti hyvin silloiset säät. Niin, sen olen huomannut - viihtyy Suomessa ehkä liiankin hyvin.

Ai niin...ja tammi tuo kuulemma hyvää onnea, vaurautta ja voimaa. Kannattaa siis istuttaa pihalle itse kunkin. Minulla kasvaa autotallissa jo alut.

Turun palosta seurasi erilaisia säännöksiä, joista yksi oli, ettei saa puutaloja rakentaa kahta kerrosta korkeammaksi. Näppärästi sekin osattiin hieman kiertää - ensin korkea kivijalka ja sitten...ne kaksi kerrosta.


Kierroksella selviää mm. Turun yliopiston syntytarina ja kenen avustuksella kaikki oikein syntyikään. Läheisen keltaisen pienen talon fakta saa kaikkien päät kääntymään.


Yliopiston mäeltä alas katsellessa; Tässä pienessä keltaisessa talossa, jonka pääty kuvassa näkyy, on syntynyt suomalainen Sisu-pastilli. Alkaa jo maistua suussa sen rakastettu aromi. Maku, jonka kaikki tunnistaa. Sisu on yhä suosittu. 


Saavumme Tuomiokirkon ja muutaman Agricolaa koskevan tiedon jälkeen Vähätorille.


- Onko Omnia vincit amor saanut sinut nostamaan katseesi kohti korkeuksia?

Jollei vielä, niin ehkä seuraavalla kerralla Vähätorilla katselet ylös. Kaiken voittaa rakkaus -lause on talon omistajan, arkkitehti Benito Casagranden maalauttama. Beniton motto kertoo rakkaudesta lähimmäiseen ja kotiseutuun sekä inhimillisen tason rakkaudesta. Mies on vaalinut ja kunnostanut Turussa lukuisia rakennuksia.


Kierroksen viimeiseksi kohteeksi oli valittu Turun keskustasta, Julinin korttelin maan alla sijaitseva Pyhän Hengen kappeli.

Kirkko ei liene kaikille turkulaisillekaan tuttu, vaikka sen sisäänkäynti sijaitsee vilkkaan liikekeskuksen käytävällä. Arkisissa kiireissään ihmiset pörhältävät kirkon oven ohi, mutta kierreportaiden alla avautuukin rauhaisa kappeli. Tunnelmassa on vaikutteita hautakammiosta.

Kappeli on rakentunut vanhan kirkon raunioille ja rakennusvaiheissa arkeologiset kaivaukset toivat esiin satoja alueelle haudattuja vainajia. Monien vaiheiden jälkeen kuvan oikeassa yläreunassa näkyvien metalliluukkujen takana on yhä vainajien maallisia jäännöksiä.

Kuulemamme tarinan mukaan piikkilangasta väännetyn krusifiksin takana oleva luukku on hautapaikka, varattu arkkitehti Benito Casagrandelle ja hänen vaimolleen. Katso lisää sivulta Casagrandentalo.


Jollet ole vielä osallistunut kävelykierroksille Turussa - suosittelen lämpimästi! Seuraava Salaperäinen Turku on vuorossa 6. heinäkuuta 2017. Tutustu tarkemmin tästä.

Kiitos oppaamme Eeva! Tästä maanantaista tuli monta kertaa mielenkiintoisempi!

4 kommenttia:

 1. Mitä ihmettä, minä kun luulin tuntevani Turkuni!? Kivoja kuvia tutuista ja vieraammista paikoista. Pyhän Hengen kappelista mm. en ole ennen kuullutkaan. Nuo neulegraffitit bongasimme viime sunnuntaina, olivat hienoja! Niitä olisi jaksanut tutkia ja ihailla vaikka miten pitkään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävelykierroksilla paljastuu paljon mielenkiintoisia asioita ja todellakin uusia paikkoja! Kaikkea ei voi paljastaa, sillä tarinat on paras kuulla itse paikan päällä.

   Tätä kierrosta voi kyllä suositella. Ja jos on tulossa vaikka vieraita muualta, niin tämä on kiva minimuotoinen turistikierros :)

   Nyt voi jo ominpäin palata vieraammille paikoille...kameran kanssa - tietenkin!

   Poista
 2. Olipa mielenkiintoinen Turku-kierros! Ja niinkuin Vintagenttikin tuossa sanoo: Minäkin luulin tuntevani Turkuni :) Hyviä kuvia ja kivoja tarinoita olet tänne tallentanut. Pääseekö tuonne Pyhän Hengen kappeliin ihan turistina tutustumaan?
  Kiitos Titta! Ja mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä voi tosiaan suositella kaikille - niin ulkopaikkakuntalaisille kuin turkulaisillekin!

   Kappeliin voi tutustua mm. tämän http://www.casagrandentalo.fi/kappeli sivun kautta ja varata aikaa. Avaimet on Tiirikkalassa.

   Iloisia löytöretkiä!

   Poista