maanantai 1. toukokuuta 2017

Terveisiä 70-luvulta!


Uusin löytöni - etsimäni, aarteeni, rakkauteni, Taalari!

Tänä päivänä on lähes vaikea ajatella, kuinka erilaista tupakointi on ollut menneinä vuosina. Tuntuu liki mahdottomalta ajatus, että tupakkaa on oikeesti poltettu sisällä, samassa tilassa, jossa on ollut lapsia, vanhuksia, tupakoimattomia...

Mutta toisaalta...tuhkakupit olivat näyttäviä ja kieltämättä kauniitakin. Kuten tämä Tamara Aladinin keltainen Taalari-tuhkakuppi.


Tamara Aladin teki pitkän uran Riihimäen lasissa, joskin hänen persoonansa on jäänyt jopa keräilijöiltä hämärän peittoon. Itsekin muistan nähneeni joskus tämän tuhkakupin, mutta en tiedä mitään (tutkimatta) Tamara Aladinista. Ehkäpä Riihimäen Lasista julkaistuista kirjoista löytyisi lisätietoa.

Kaikkea ei tosin tarvitse tietää, mielenkiinto herää pienestäkin ja onpahan ainakin selvitettävää.


Kuulemani mukaan Aladin ei alkujaan tiennyt juurikaan mitään lasista, mutta kykeni nopeasti etenemään alalla - tieto tuli lasin koostumuksesta, värien käytöstä ja valmistustekniikoista. Lasin viennistä tuli hänelle työsarka vuosiksi, sillä Tamara osasi suomen lisäksi ruotsia, venäjää, saksaa ja englantia.
Ilmakasvi sai uuden ruukun!

Riihimäellä on tehty paljon kauniita esineitä ja vaikea on selittää, miksi juuri tämä Taalari on pompannut tuotannosta suosikkilistalle. Ehkäpä kaikkea ei tarvitsekaan niin selitellä tai ihmetellä. Tuhkakuppi on tänä päivänä uudessa tehtävässä. Se on ilmakasvin maljana. Toimii loistavasti keltaista rakastavan sisustuselementtinä.

Tamara Aladin ehti työskennellä Riihimäen Lasissa 17 vuotta. Hän suunnitteli yli 150 esinettä, mutta todellisuudessa ehkä paljon enemmän, sillä esineitä tehtiin myös anonyymisti. Ehkä nämä saamani tiedonjyvät ovat juurikin ne herättäjät, joiden perusteella otankin enemmän selvää, millainen taiteilija on Tamara Aladin.

Keräily on hauska harrastus, jossa intohimon kohteiksi tulee yllättäviä asioista. Tämä on kieltämättä kaunis katsella myös vuonna 2017, vaikkei koskaan olisi polttanutkaan, eikö?

4 kommenttia:

 1. Komea tuhkakuppi! Paljon paremmassa käytössä nykyisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuhkakupit ovat olleet todellisia design-helmiä...nykyisin niihin ei kai enää samoissa mittakaavoissa satsata(!). Tämä keltainen kippo on aika karkki.

   Poista
 2. Tuhkis on uraanilasia ja se alkaa hohtamaan uv-valossa. On kyllä hieno löytö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika jännä väri - periaatteessa keltainen, mutta jossain valossa melkoisen vihreääkin voi lasista löytää. Raskas ja jämäkkä, ollut aikanaan varmasti hyvä alkuperäiskäyttöön. Uudet käytöt on vaan tulolla ;)

   Poista