tiistai 13. kesäkuuta 2017

DIY uusvanha paikkakuntapostikortti

Tänään 13. kesäkuuta on Paavo Nurmen syntymästä kulunut tasan 120 vuotta. Turussa vuonna 1897 syntynyt Paavo = juoksijalegenda, joka tunnetaan myös nimellä "lentävä suomalainen". Nurmen osaavat varmaan kaikki liittää suuriin urheilusaavutuksiin, mutta ehkä hänen henkilökohtaisesta elämästään tiedetään vähemmän. Suurmiehen syntymäpäivänä oli ainutlaatuinen tilaisuus päästä tutustumaan miehen kotitaloon Turussa, Jarrumiehenkadulla.

Rauhallinen, puistomainen puutalojen pihamaa, puutalon viimeinen asunto "Paavo Nurmi -museo" vietti tänään avoimet ovet -päivää. Ja tähän tilaisuuteen oli tartuttava.

Kesken arjen kiireisen hyörinän tuntui kuin aika pysähtyisi, kun avasi oven Paavon kotiin. Huoneen ja keittiön on aikanaan jakanut kaksi perhettä. Miettimisen arvoista näin nykyvinkkelistä, kun ihmiset haluavat ja tarvitsevat niin paljon. Ahtaat tilat ja köyhät olot ovat melkoinen vastakohta suurelle maailmanmaineelle.

Huoneet ja esineet henkivät mennyttä aikaa. Keittiön pöydällä on Nurmen perheen alkuperäisiä astioita. Valo pilkistelee pelargonien välistä...mieli lähtee aikamatkalle. Jostain kumpusi halu tehdä vierailun kuvista kortti. Pöytäasetelmaa piti hieman maustaa...lisäsin pelargonin kylkeen Paavon kuvan. Asetelma puhuttelee enemmän.


Paikkakuntapostikortit ovat olleet olennainen osa Suomea. Ennen niitä läheteltiin paljonkin ja jokseenkin samansuuntaisia kortteja löytyi monesta kaupungista ja nähtävyydeltä. Luin tovi sitten miehestä, joka kiersi ja kuvasi Suomen paikkakuntapostikorttien kuvia. Yritin mukailla kuvillani noita muistoja herättäviä kortteja.

Tänä kesänä olisikin hauska DIY-puuha ottaa kuvia ympäri Suomea ja tehdä "aikansa tyylillä" näitä erilaisia paikkakuntapostikortteja.


Ovi Paavo Nurmi -museoon ja lisätietoa museosta tästä.


Paavon kotitalon keittiö oli aikoinaan vuokrattu toiselle perheelle, mutta urheilumenestyksen myötä se saatiin omaan käyttöön. Myöhemmin tuli mahdollisuus hankkia myös juokseva vesi.

Sisustus on tehty 1920-luvun henkeen perheen valokuvien perusteella.

Tämä koti olisi varmasti suosittu tänäkin päivänä. Puutalon oma rauhallinen pääty, vehreän vihreän pihapiiri ja aito tunnelma. Aamukahvit voisi hörppästä ulkorappusilla, istua ja ihmetellä...katsella kaikessa rauhassa maailmanmenoa.


Seinillä kuvia vuosien varrelta.Vanhoja lehtiä on aseteltu esiin ja löytyypä hyllystä jopa pyykkitupakirja. Ensi vuonna pääsee taas Paavon syntymäpäivänä tänne käymään tai muina aikoina, joista saa lisätietoja Turku Visitiltä.


Paavon kultainen piikkari oli esillä alkuvuodesta Wäinö Aaltosen museossa. 

2 kommenttia: