sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Tänäänkin on Siilipäivä!

Kesä on suloista siilien aikaa. Grillikatoksen lattian alla on siilin tukikohta, jossa se selvästi viihtyy. Makoilee, viettää öitä ja pitää turvasatamanaan.Nyt siili on saanut kaiman, sillä pienoisen löydön puitteissa meille muutti uusi siili - joka tosin on tuhkakuppi. Rautainen, todennäköisesti Walter Bosse -jäljitelmä. Mutta juuri niin viehättävä kuin nyt esine olla voi. Tuhkakuppi ei sanana liene kovin ylevä, mutta monta pientä rautaista kuppia onkin jotain vallan sympaattista.


Tuhkakuppeja ei ole aina ostettu todelliseen käyttötarkoitukseen. Usein ne ovat vain koristeita, mutta joskus ihan muussa käytössä.

Alkuperäinen siili-tuhkakuppi on peräisin 1950-luvulta (suunnittelija Walter Bosse), mutta kuten kaikesta taiteesta ja merkkituotteesta on tästäkin tehty lukuisia kopioita. Neuvostoliitossa aikanaan tätä tuhkakuppisarjaa myytiin Berjozka-turistimyymälöissä. Berjozka oli suurissa kaupungeissa; Moskovassa, Leningradissa, Viipurissa...ja mm. suurissa hotelleissa. Turistit ostivat näistä myymälöistä tuliaisensa - käsityöt, maatuskat, meripihkakorut, matkamuistot, juomat, ruuat ja sen kuuluisan kaviaarin.


Miten iloisesti vanha rauta piristyykään värikkäistä karkeista.


Siiliä on kuulemani mukaan käyttänyt Aeroflot myynninedistämistarkoituksessa. Niin tai näin, monia mielenkiintoisia tarinoita kääriytyy tähän siilisettiin.

2 kommenttia:

 1. Kivoja esineitä ihanasta eläimestä! Meillä ei valitettavasti pihalla ole siilejä, noita sympaattisia olentoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä siiliperhe on jotain 70-lukua, mutta hyvässä iskussa edelleen. Siilejä ei enää ole meillä yhtä paljon kuin ennen, mutta onneksi joku on keksinyt tämän grillikatoksen suojan itselleen ottaa.

   Ennen oli fasaanejakin iso lauma, mutta nyt ei yhtään. Liekö syy, että alueelle ovat kotiutuneet ketut, ne citi-sellaiset...

   Poista