sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Tänään oli fillaripäivä

Pyöräile omassa kotikaupungissa, näe jotain uutta ja ainutlaatuista, istu ja ihastele siirtolapuutarhan sydämessä tai seikkaile keskiajassa. Tämä kaikki on mahdollista vain yhdessä päivässä.


Fillari alle ja menoksi. Kesän kunniaksi tuunasin fillarin "festarihenkeen". Kukkakaulanauha on yhden tehtävänsä tehnyt ja nyt sillä on uusi tehtävä. Iloisen fiiliksen fillari, joka kantaa muistoja monelta vuosikymmeneltä.


Ensimmäinen pysähdys

Turussa, Barkerinpuistossa paljastettiin tänään mottoripyöräilylegenda Jarno "Paroni" Saarisen patsas. Ennakkoon uumoiltiin paikalle saapuvan n. 2000 motoristia ja kyllähän ihmisiä sitten olikin jokivarsi pullollaan.

Oli niin jännittävää nähdä, millainen patsas onkaan. Tapahtumassa oli koskettavia puheita monella eri kielellä ja ilmassa paljon muistoja."Lentävän suomalaisen" patsas paljastui voittoa juhlistavaksi, hymyileväksi Jarnoksi. Piti oikein hetken miettiä, missä olenkaan viimeksi nähnyt hymyilevän patsaan...


Tapahtumapaikan roll uppeihin sai yleisö käydä jättämässä nimmarista. Näyttävä vieraskirja!


Toinen pysähdys

Puutarhojen avoimet ovet -päivä vei Kupittaan Siirtolapuutarhaa ihastelemaan. Ilma oli jokseenkin harmaa, kaupunki täynnä tapahtumia...lienikö siinä syy, ettei Kupittaalla ollut niin paljon väkeä vai oliko syy tulevaisuuden suunnitelmissa. Viime vuonna väkeä oli selvästi enemmän.


Patsaat vartioivat pihaa. Asukkaita tuntuu olevan paikalla vain vähän. Olenko myöhässä?Patsaat, asetelmat ja satunnaiset esineet saavat pihaan ja puutarhaan sitä elävyyttä, jota ei pysty yhteen kuvaan vangitsemaan. Henkeä haukkoen kuitenkin katson edessä avautuvaa pihaa. Pionit ovat puhjenneet kuin tilauksesta kukkaan.Kurkistus omenapuun välistä paljastaa - täällä ei olla kotona. Portti on kiinni. Eikä näy keltaista viiriä. Se on merkki, että matka jatkuu.

Minä istun aukiolla keinussa. Katselen ympärilleni. Hörpin mustaa kahvia. Unelmoin. Lokki kirkuu läheisen tolpan nokassa. Tunnelma on rauhallinen. Katselen kukkia pallossa. Ja kuuntelen.

Vieressä on harmaa hapsinen porukka (80+), joka juttelee Ruisrokkiin menosta.
Pappa tokaisee: "Ai, te ootte menos? Mä en tie yhtään, kuka siel esiintyy. En ol kattonu ohjelmaa.
Tulee väkisin olo, ettei sillä ole merkitystä, kuinka vanha olet vaan kuinka olet vanha.Omat pionit vasta heräilevät tähän kesään, joten kivahan tässä on sunnuntain kunniaksi kylpeä väriloistossa.

Moni portti on suljettu, mutta piristävää se on porttienkin katselu. Tässä hauskaa oivaltamista. Myöhemmin blogiin tulossa, mitä itse tein vanhalle pyörän vanteelle.


Kolmas pysähdys

Keskiaikaiset markkinat ovat Turussa tänään viimeistä päivää. Tästä vuosittaisesta tapahtumasta ei puutu tunnelmaa. Aidon uskottavasti on ympäristö rakennettu, ihmiset tehtäviinsä briiffattu ja tuotteet esille tuotu.


Virolaiselta kauppiaalta irtoaa pikkurahalla värikkäitä helmiä. Ehkei niin keskiaikaisia, mutta selvästi haluttuja.


Keskiaika tiimillä on hyvin teemoitetut asut, puheet ja esitykset. Nälkäinen saa syödäkseen, janoinen juodakseen, eikä makeanhimokaan jää täyttymättä.

Makeaa omenaa...
Voisikohan tämän ajatuksen varastoida korvaa taa ja poimia sieltä syksyllä? Jäi nimittäin yksi puu leikkaamatta ja se tarkoittaa, että omenoita tulee syksyllä yli tarpeen. Kaikkea sopii keksiä ja lähes kaikkea myös tehdä. Joka päivä puusta tulee tippumaan ämpärillinen omenaa, mikäli vanhat merkit paikkansa pitävät.Selvää on, ettei keskiaika jätä kylmäksi. Erilaisia ja -kokoisia taljoja saa edullisesti. Suomen kesä on lyhyt ja syksy on päivä päivältä lähempänä. Miksi ei ostoksiin kuulusi myös lämmin, pehmeä ja kauniin värinen talja. No, kuuluihan se.


On aika laittaa tämä sunnuntai pakettiin. Niin, mihin pakettiin. Siis laittaa fillari odottamaan seuraavia seikkailuja.

4 kommenttia:

 1. Olipa mukava fillariretki! Kiitos, että saimme olla mukana virtuaalireissulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fillarilla on aina astetta lähempänä. Tuntee tuulen iholla, tuoksut nenässä...pääsee puikkelehtimaan pieniä polkuja 😊

   Poista
 2. Kauniita ajatuksia ja ideoita niin tekstissä kuin kuvissakin. :) Olisipa kiva pyörähtää joskus keskiaikaisilla markkinoilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuntuu, että tämä kesä on tulvillaan tapahtumia...vai onko niitä aina ollut, mutta hienoja ideoita on poimittavissa kaikkialla. Keskiaikaiset markkinat on vaikuttava tapahtuma, joka on samalla pienoinen aikamatka.

   Poista