lauantai 28. lokakuuta 2017

Tonttu + ovi = Tonttuovi

Jouluksi pitää vuosittain saada aina uusia villityksiä. Yksi tämän joulun varma suosikki on "tonttuovi".

Sana aukeaa kuulijalle heti. Se ei paljon selittelyjä kaipaa. Onhan selvää, että tonttuovesta kulkee tonttu, tuo pieni ja rakastettu joulun hahmo. Tonttuovi on talonsa ja tekijänsä näköinen. Siinä voi mielikuvitus ja luovuus paiskata innolla kättä.

Tonttuovi asetetaan sopivaan ja mieluusti näkyvään paikkaan kodissa. Se tervehtii iloisesti tulijaa, niin oman talon väkeä kuin vieraita. Ovi käy varmasti silmään ja siitä syntyy iloinen keskustelu. On lähes takuuvarmaa, että tonttuovi saa yhden jos toisenkin tekemään aiheesta oman toteutuksensa. Minä en ole vielä nähnyt livenä muiden toteutuksia, mutta tiedän näiden ilmestyvän kohdalleni hetkenä minä hyvänsä. Meidän talossa on nyt oma. Tonttuovi.

Tämä voi siis olla pientä puuhastelua tai suurempaa DIY-luomusta vaivannäöllä, yksin tai perheen kanssa. Jokainen valitsee oman tapansa. Kaupoissa myydään myös valmiita tonttuovia, joita voi tuunailla mieleisikseen.

Miten syntyi meidän tonttuovi?


Alkuun on luonnikasta laittaa kuva lopputuloksesta. Kuva tonttuovesta ja maitopurkki vierelle. Se antaa selvän käsityksen oven koosta.

Helposti DIY-prokkiksista innostuvana piti omakin tonttuovi toteuttaa. Meillä tonttuovi on tehty itse otetusta digikuvasta (ovesta, joka löytyy oikeasti Pollin Pihasta. Taivassalossa, Pollin Pihassa näistä ovista mennään rengin tupaan. Pollin Pihasta olen kirjoittanut tässä). Oveni on 18,5 cm leveä ja 17 cm korkea. Tulostettu ovi on liimattu kevyelle aaltopahville, jotta paperin läpi pintaan saadaan pystysuunnassa tuntuvaa elävyyttä. Ovi tulee juuri sopivasti seinästä ulos, jolloin syntyy sopivasti kolmiulotteisuutta. Tontun postilaatikko on askarreltu tavallisesta tulitikkuaskista. Molemmat on helppo kiinnittää sinitarralla (joka on nimestään huolimatta valkoista) puuseinään.


Tältä tämä kokonaisuus näyttää. Oven edustalla on matkamuistokiviä. Kaikki eivät menneetkään tauluun.


Eteisen seinästä löytyi oikein sopiva paikka tontun kodin sisäänkäynnin luomiselle ja siinähän se on nyt myös ensimmäisenä sisääntulijan katseen kohteena.Luuta on koottu rautalangasta, ohuista pensaan oksista ja diffuuserin puutikusta. Postilaatikko syntyi tulitikkuaskista.

Tulitikkuaski on vuosien varrella ollut todellinen suosikki askarteluissa. Mielestäni postilaatikkonakin varsin uskottava.


Tänne voi sitten tipauttaa vaikka kirjeen joulupukille - perille löytää.Tervetuloa joulu. Tervetuloa kotiin - tonttu!

- Joko sinä olet innostunut tästä?
Millainen tonttuovi sinulla on?

16 kommenttia:

 1. Voi miten ihana tonttuovi! Hauska idea ja hieno toteutus <3

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos! Tässä saa mukavasti laittaa kekseliäisyyttä peliin :)

   Poista
 3. Oi ihanuus mikä koti ja idea♥ Kiitos vinkistä! Mukavaa päivää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vaan rakentamaan omaa tonttuovea ja viettämään askartelusunnuntaita!

   Poista
 4. Ihana tonttuovi! Mukavaa joulun odotusta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tässähän alkaa vähitellen syntyä todellinen joulumieli. Ehkä tuohon ovenpieleen pitää pystyttää vielä kuusi ;)

   Poista
 5. Aivan ihana tonttuovi. Kiitos vinkistä. - Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käypä sinäkin tekemään tonttuovi. Omassa päässäni pyörii jo ideat, miten eilen tehty ovi saa "lisämausteita" vielä ennen joulua :D

   Poista
 6. Kiva tonttuovi. Oikein postilootakin, ja varpuluuta.
  Katsotaan kuinka tää juttu tulee in ???
  Kiva näperrellä jotakin uutta jouluksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan, että jouluun mennessä olemme nähneet lukuisia erilaisia tonttuovia. Eri taloissahan asuu eri tontut, joten mielenkiintoisia kuvia tullaan näkemään, ja paljon!

   Poista
 7. Niin ihana tonttuovi!❤️
  Facessa näitä on nyt näkynyt paljon.
  Kivaa maanantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Olen nyt alkanut itsekin bongailla näitä viime päivinä. Ja mikä hienointa niin paljon hyviä toteutuksia. Ihaillen olen katsellut.

   Poista
 8. Tosi tyylikäs tonttuovi! Tuo postilaatikko kruunaa kokonaisuuden :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Postilaatikko oli ihan pakko laittaa. Sillä täytyyhän postia olla ja tulla. Eikä punainen pilkahduskaan huono ole ;)

   Poista