perjantai 29. joulukuuta 2017

Ei tinaa tänäkään vuonna

Uudenvuoden aatto lähestyy ja samalla suomalaisille tuttu tinanvalanta. Monet ovat pitäneet perinteenään valaa tinoja ja tulkinneet niistä, mitä uusi vuosi tuo tullessaan.

Tina sisältää lyijyä ja ensi vuonna tinakengät kielletään. Jos haluaa valaa vielä vanhan kaavan mukaan, on tämä uusi vuosi siis viimeinen mahdollisuus.

Tinan valamisessa suurin haitta on lyijyhöyry. Lyijyllä on monia haitallisia vaikutuksia ja lisäksi sula tina voi aiheuttaa palovammoja. Huomioitavaa on, että tina hävitetään vaarallisena jätteenä.

Lue lisää esim. tästä.


Jätä tina ja ota OnnenApila

Turvallisempia valamismateriaaleja edustaa mm. mehiläisvaha. Itse ostin tänä vuonna ensimmäistä kertaa mehiläisvahoja. Annoin niitä joululahjoiksi, mutta ostin myös itselle. En ole vuosikausiin suosinut tinaa, sillä en ole halunnut syntyvää ongelmajätettä. Tosin onhan perinteessä ollut hauskojakin puolia.

Uusi löytöni OnnenApila-mehiläisvaha on ekologinen ja myrkytön vaihtoehto uuden vuoden valantaan. 100%:nen mehiläisvaha sulatetaan metalliastiassa ja kaadetaan kylmään veteen. Vahasta syntyvä kuvio nousee veden pinnalle. Valun voi käyttää myöhemmin joko muovailuvahana tai valaa kynttiläksi.

Ole ajan hermolla ja käytä mehiläisvahaa jo tänä vuonna, jos valamisesta ylipäätään olet innostunut!

Löydät sen täältä.


Kokeile paperiennustusta

Jos on aikaa ja viitseliäisyyttä voi leikkimielisen ennustuksen uudelle vuodelle tehdä myös kotiin kertyneistä lehdistä ns. paperiennusteena. Nyt-lehti ehdotti tällaista vaihtoehtoa jo kolmisen vuotta sitten. Aloitankin heti vanhojen lehtien kasaamisen ja leikkelyn.


Ohje:

- Kokoa vanhat lehdet.
- Leikkaa lehdistä reilu määrä erilaisia otsikoita ja sanoja.
- Nostakaa porukalla sanoja "hatusta".
- Kertyneet sanat kertovat, millainen vuosi on tulossa.

Tämä kuulostaa hauskalta ja mielenkiintoiselta ajanvietteeltä suuremmallekin porukalle.

Hyvää uutta vuotta 2018!

4 kommenttia:

 1. Ai vahaa voi käyttää näinkin, kiva tietää! :) Tinaa en ole valanut vuosiin, mutta pistetään tämä korvan taakse, jos joskus haluaa kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se menee...perinteet muuttaa muotoaan tavalla tai toisella. Tässä yksi niistä. Vaha.
   Eikä huono ole tuo paperiennustuskaan. Saa samalla hyvää ajanvietettä. Muistiin vaan tuleviin UVA-juhliin!

   Poista
 2. Onpa hauska idea tuo vaha. Täytyypä painaa mieleen. Meillä ei tällä kertaa valettu mitään. Ihanaa alkanutta vuotta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saapa nähdä, koska alkaa tulla "tulkinta-oppaita", kuinka vahavaloja tulkitaan. Omaan silmään ne näyttävät usein dinosauruksilta :D
   Idearikasta uutta vuotta sinulle!

   Poista