keskiviikko 27. joulukuuta 2017

Rakastuin Mathildedalin kylään

Joulu alkaa olla ohi tältä vuodelta, mutta on ihana yhä edelleen kaivella joulumuistoja mm. tätä viikonloppumatkaa, kun pääsin joulukuun alussa ensimmäistä kertaa tutustumaan upeasti valaistuun ja elämää kuhisevaan Mathildedalin kylään ja Ruukkitehtaille!


Valot loistavat kutsuvasti.

Kevyt lumipeite oli laskeutunut maahan ja tuhannet valot saivat joulukylän hehkumaan satumaisesti. Täällä oli kiva nauttia kiireettömästä ajasta ja tehdä löytöjä. Paikassa vietettiin keskieurooppalaistyylisiä joulumarkkinoita, jossa oli monenlaista ohjelmaa, syötävää, juotavaa ja ostettavaa itselle tai lahjaksi. Paljon markkinamyyjiä, Jaakko Selinin pop-up myymälä, joka myi muotia maailmalta. Ruukin Krouvissa syötiin ensimmäinen jouluateria ja pihalla katseltiin alpakoita silmästä silmään. Tämä paikka kannattaa painaa mieleen ensi joulua varten, mutta pidä silmällä myös muita tapahtumia vuoden aikana.

Mathildedaliin pääset tästä.


Kotiin lähti mm. roihuteline.

Olin jo pitkään suunnitellut tekeväni tällaisen roihutelineen pyyhkeestä, mutta se vaan jäi ja jäi. Mathildedalin kylästä löysin sen muiden tekemänä. Tuunasin hieman, maalasin sisäosan hopeisella spray-maalilla, jotta se loistaisi enemmän.


Matkasimme halki ihastuttavien puistomaisemien kohti Mathildedalia. Tässä oli ihan pakko pysähtyä kameran kanssa, sillä näkymät saivat kiireen katoamaan ja askeleen hidastumaan. Miten kaunista täällä mahtaa olla kesällä. Luonto tarjoaa kyllä parasta antiaan.Lunta on juuri sen verran, että talvi tuntuu talvelta. Lumella on erityinen merkitys, joka korostuu aina jouluna.Kylällä teimme tuttavuutta alpakoiden kanssa. Ja ihastelimme pieniä yksityiskohtia. Ruosteinen, vanha esine on niin sydämeen käypä.Myyjäisten makeinta antia edusti ehdottomasti upeat suklaat. Näitä pysähtyi väki joukolla ihastelemaan. Toinen toistaan taivaallisempia makuja - miltä kuulostaakaan passion, samppanja, suolakinuski, veriappelsiini, chili, lime-kookos, inkivääri, savusuola...käsin valmistetut konvehdit ovat kuin koruja. Olen alkanut suosia suklaaostoissa tällaisia specialherkkuja, joita ostetaan vaan muutamia, eikä niinkään laatikkokaupalla.


Villapuodin mielenkiintoisiin tuotteisiin lukeutui mm. villalle tarkoitettu pesuaine.


Katosta riippui satoja lamppuja, jotka valaisivat kauniisti hallit.Mathildedalin Ruukkitehtaat ovat kulttuurihistoriallisesti arvokas miljöö. Näyttelyssä pääsee aistimaan historian siipien havinaa. Ruukkitehdasalue sijaitsee meren tuntumassa ja koostuu kuudesta rakennuksesta, joista vanhin on 1700-luvun lopulta.


Tämä ympäristö tarjoaa rauhaa silloinkin, kun ympärillä vilisee ihmisiä. Sydän jää helposti kiinni näihin maisemiin ja seuraavaksi kiinnostaakin majoittuminen ja tutustuminen alueeseen oppaan johdolla.


Kirje joulupukille oli kirjoittamatta, mutta mitäpä siitä, sillä joulupukki tavattiin ihan paikan päällä.Ilta hämärtyy ja pimeässä loimuavat tulet pysäyttää ohikulkijat. Vaihdetaan muutamat ajatukset joulusta ja Mathildedalista.


Meri ei ole jäässä. Sininen hetki on yhtä aikaa viileä ja lämmin.Tältä alue näytti rannalta katsottuna. Väkeä tuli ja autot täyttivät parkkialueen. Kapeasta sisääntulotiestä huolimatta liikenne sujui, eikä ketään hermostunut. Joulustressi ei kuulu tänne.


Kauniit opasteet kertovat, missä mikäkin sijaitsee. Tänne palaan. Varmasti.

4 kommenttia:

 1. Onpa ihana paikka! Kiitos esittelystä ja mukavaa loppuvuotta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli todella viihtyisä paikka ja erityisen ihailtavaa, miten vanhoja perinteitä säilyy ja paikat kukoistaa uusinkin käyttötarkoituksin. Mukavaa uudenvuoden odotusta!

   Poista
 2. Tunnelmallinen miljöö, joka täytyy laittaa joulunalusmuistioon. Kiitos! Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellinen joulumaa, jossa jouluttelisi pidempäänkin. Pitää vaan odottaa niin pitkään, kun seuraavaksi pääsee...

   Poista