maanantai 22. tammikuuta 2018

Terveisiä 1980-luvulta; Muistatko Octimen?

Muistatko? Tunnistatko? Pidätkö?

- Arcoroc Octime -sarja, mustana tai valkoisena. 
1980-luvun todellinen hittisarja, joka käy yhä vuonna 2018 moneen.


Aamuhämäräisessä kuvassa kynttilöiden alla monikäyttöinen Octime-lautanen.

Octime löytyi monesta kodista aikana, jolloin palvottiin mustaa, valkoista ja kromia. Miten muodikasta olikaan elää kolmen sävyn maailmassa ja juuri sinne tiensä löysi myös kyseinen sarja. Ranskalaisella 8-kulmaisella astiastolla on katettu moni pöytä ja astiastoon liittyy varmasti paljon muistoja. Löytyi kahvikuppeja, tarjoilukulhoja, jälkiruokamaljoja, sokerikkoja, kermakkoja, jääpalakulhoja, munakuppeja, laseja...ja viinilasit piti ehdottomasti olla mustajalkaisia. Ruokapöytä ja tuolit olivat mustia, kromisilla jaloilla. Sillä se vaan oli niin cool.

Harvasta kodista löytyy enää Octimea - jota myi mm. Anttila. Aikaa ei liene vielä kulunut tarpeeksi, jotta vanha astiasto löytäisi uudelleen pöytiin. Tästä ei vielä tarvitse tuulettaa muodikkaalla sanaparilla "todellinen hittilöytö". Ehkä 2018 paremminkin vielä kummajainen. Vai olenko täysin väärässä?

Googletus osoittaa, että Arcoroc Octimella on ihka oma Arcoroc Mustat ja Valkeat 8-kulmaiset astiat - Facebook-sivu. Tässä voisi siis nyt pähkiä vastausta esitettyyn kysymykseen "Hitti vai huti", kun minulle tarjotaan ilmaiseksi 12 kpl ruokalautasia. Ota tai jätä. Ja minä päätän ottaa.

Otan lautaset vastaan pää täynnä uusia käyttöideoita, vaikka olenkin taas kerran päättänyt aloittaa konmarituksen. Pidän mustaa lautasta kädessäni ja kysyn; tuottaako tämä esine iloa. Hmmm...kyllä. Pidän suunnitellusta siivouksesta ja luopumisesta kiinni, mutta annan tällä kertaa Octimen olla uusi tulokas.

Joskus joku asia vaan tupsahtaa eteen. Ei sitä etsitty, eikä haluttu, mutta tilaisuudesta otetaan koppi. Nämä lautaset saivat nyt uuden kodin ja ovat meillä juuri niin kauan kuin siltä tuntuu. Kun ne eivät enää tunnu tarpeellisilta, on aika vapauttaa ne kiertoon. Jonkun seuraavan on aika löytää niistä iloa. Tavaroita kierrättämällä ja vaihtamalla saa mukavasti uusia tuulia ja vanhoja muistoja.

Nyt on kuitenkin nyt ja näistä tuntuu syntyvän oikein kaunis kattaus. Vai mitä mieltä sinä olet?


Arkiruokaa - viilletty uuniperuna täytteineen.


Marimekon Siirtolapuutarha-lautanen saa mustasta Octimesta oivan katelautasen.


Octime odottaa siis uutta tuloaan. Enää astioita ei kaupasta saa, sillä valmistus lopettiin 1990-luvulla, mutta liikkeellä niitä tuntuu yhä olevan. Tästä heräsi oikeastaan pieni kiinnostus - odotan jännityksellä, kenen kodista tällaiset astiat seuraavaksi löytyvät uuden tulemisen hengessä.

Tehokas musta-valkoinen istuu scandinaaviseen makuun ja ne ovat parhaita kavereita kirkkaille väreille.

Octimet käyttössä ensimmäistä kertaa

Ensimmäisen tehtävänsä Octime-lautaset saavat katelautasina arkikattauksessa. Se sopiikin kuin nakutettu Marimekon lautasiin ja mustavalkoinen kattaus on sopivan siisti niin arkeen kuin juhlaankin.


Lautasella mukana hauska somekokeilu - viipaloin raa'an perunan ja laitoin sen uuniin. Väleihin meetvurstia ja kinkkua, päälle juustoraastetta. Taas jaksaa.

- Innostuitko? 
- Onko sinulla ollut näitä tai onko kenties edelleen?


Sain 12 lautasta, joista herkästi huomasi, että muutamaa on käytetty ahkerasti. Olisi ehkä pitänyt kääntää pinoa aina välillä kaapissa.


Jossain valossa lautasen pinta on kuin peili, josta syntyy arvoituksellisia taidekuvia. Tietyssä valossa huomaa, kuinka muutamien lautasten pinta on kuin luistelukenttä. Pihviruuat ja terävät veitsen viillot ovat naarmuttaneet pinnan rikki. Tämä on ongelma monissa värillisissä lautasissa ja kaikkein räikeimmin se tulee esiin täysin tummissa. Muutamat Arabia-lautaset ovat kotikäytössä kokeneet täysin samaa. Jotain tästä on oppinut. En osta enää tummia yksivärisiä lautasia.1980-luvun kaunottaret yhdessä. Muistatko nuo päät?

Muutaman lautasen naarmuinen pinta ei toki haittaa. Esineille voi aina keksiä monta muutakin käyttöä. Itselläni on kotona jemmassa lautasia mm. varta vasten kynttilöille. Lautasia ei kohdella silkkihanskoin, sillä elämä saa näkyä. Kuka täällä hangessa nyt edes huomaisi muutamaa viiltojälkeä?
Täydellisen tyynellä ilmalla kynttilät palavat ilman mitään suojaa. Siitä syntyy täysin oma ainutlaatuinen tunnelma talvisiin hetkiin. Vanhat lumen ja pakkasen kuorruttamat esineet ovat luonnon omaa taidetta. Jossain siellä suojassa odottaa kesä.Octimen lautaset käyvät loistavasti myös kukkaruukkujen aluslautasiksi. Monet tahot lupaavat, että kukkapurkki pitää vettä, mutta kuinkakohan monta kertaa on lipaston ja piirongin päälliset saaneet pintaansa kosteuden muodostamat renkaat(!). No, esimerkiksi mustiin ja tumman harmaisiin ruukkuihin nämä lautaset sopivat aivan loistavasti.


Muista siis aina säästää ainakin muutama vanha lautanen vaikka vain piha- ja puutarhahommiin.

14 kommenttia:

 1. En muistanutkaan, että sarjan nimi on Octime. Eräällä lähisukulaisella on tuota ja hän käyttää sitä edelleen ahkerasti. Hänen mustavalkoiseen kotiinsa se sopii hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli sarja, josta tykättiin kovasti ja kaunishan se on vieläkin. Jotenkin tuli tunne, että Arabian Teema rynni monella tämän ohi(!). Octime on kyllä edelleen hyvinkin ajankohtainen.

   Poista
 2. Voi noista astioista tulee niiiiiin eräs hyvä ystävä mieleen ❤️ Noista astioista ja mustajalkaisista viinilaseista nautiskeltiin hänen yksiössään erilaisia viikonloppuiltojen antimia olohuoneen lasi-kromipöydän ääressä ja parannettiin maailmaa ennen baari-iltaa �� Kivasti sopivat sinulla moneen käyttöön! Etenkin katelautasena näyttää erityisen hyvältä ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä viestisi oli myös mennyt ihan väärään paikkaan minun koneella, mutta onneksi älysin katsoa sen tänään! Kyllä tuo Octime on kuulunut osana moneen. Voi miten kaikkea ei edes muista. Hauskinta tässä kaikessa on se, että näiden lautasten ilmestymisen jälkeen on silmiini osunut Octimea siellä täällä.

   Poista
 3. Minulla on yksi Octime - kaapissa. Juuri katelautasen kokoinen. Ja muutenkin tämä juttusi kosketti. Meillä on kodin sisustus osin 80-lukua. Mustaa, valkoista ja metallia. Minä olin silloin joskus moderni sisustaja :)
  Ja edelleen tykkään mustasta, valkoisesta ja metallista. Nykyisin tuo valkoinen on enemmän ottanut sijaa. Olen joskus edellisessä blogissani esitellytkin 80-lukuisen kotini. Pitäisiköhän tuo kaivaa esiin?
  Olipa taas mielenkiintoinen postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa. Octimea on vieläkin! Tunnustan...on minullakin juuri noita kolmea mainitsemaani sävyä. Tosin aikojen saatossa on vanhat esineet ja huonekalut tuoneet puun mukaan kuvioihin ja siinä sävyt vaihtelevat. Sisustajana olen sellainen vanhan ja uuden sekoittaja.

   Muistan muuten tuon vanhan postauksesi sisustuksesta. Ihailin sitä silloin kovasti. Kannattaisi varmaan kaivaa esiin.

   Poista
 4. Voi ah ja voi....muistan kun nuo mustat modernit ihanat kulmikkaat ilmestyivät äidin astiakaappiin ja niitä käytettiin arjet ja pyhät, niin paljon, että kirpparilla ohitan ne suosiolla...mutta toden totta ne olivat aikanaan hienot. Ehkä omat lapset niitä keräilevät...
  Kivasti nousi muistot tästä postauksesta :-).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännästi se vaan joku tietty aika ja esine kuuluu yhteen. Tosin on aina vaikea ennustaa, millä syklillä vanha "muoti" palaa. Ehkä näiden uusi aika on vasta tulossa. Musta ja valkoinen on väriparina kuitenkin moderni...jospa äidin astiakaappia tutkimaan 😊

   Poista
 5. Ystäväperheellä oli tuollaiset 80-luvulla. Meillä mustat ja valkoiset teemat (ja on vieläkin).
  Sopiipa hyvin Marimekon pyöreiden lautasten kera! Kulmat pehmenevät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Octimet vaan muistetaan :)
   - Mulla on tumman ruskeat ja beiget Teema-lautaset ja olen huomannut, että niihin tulee tavattoman helposti viiltojälkiä. Tummemmissa myös vesipisarat jättävät jälkiä, joten ne pitää aina kuivata hyvin. Oletko huomannut vastaavaa mustissa?

   Poista
  2. Olen huomannut. Molemmat - mustat ja valkoiset ovat hyvin naarmuiset. Vaikka (koska) ovat made in Finland ajalta. Muotokieleltään edelleen mieleiset, mutta ns. "oman väen lautaset" enää nykyään :)

   Poista
  3. Tämä on harmi homma, sillä nämä värilliset lautaset ovat muuten niin kauniita. Ehkäpä tämä tiedoksi niille, jotka lautasten ostoa suunnittelee...

   Poista
 6. On valkoinenkin arka, käytössä tulee naarmuja, mutta ne ei näy niin hyvin kuin mustassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Värillinen ei anna mitään anteeksi. Valkoinen on huomattavasti helpompi. Mutta kauniita ovat molemmat.

   Poista