tiistai 13. helmikuuta 2018

Mallinukke saa uuden värin ja toimii lampunjalkana

Miten ensimmäinen mallinukke päätyi meille

Vuosikausia sitten huomasin vanhan mallinuken antiikkikaupan ikkunassa. Se oli tyypillinen beigen sävyinen versio, mutta itse kaipasin tuolloin tasaisen valkoista nukkea, ilman vahvoja kasvomeikkejä. Porukalla kannoimme lumisateessa jalkoja, käsiä ja torsoa autoon. Olimme lähdössä etelään ja piti pakata laukkuja, mutta mallinukkea ei vaan voinut jättää ostamatta. Antiikkiliikkeeseen oli mentävä. On sinänsä harmi, ettei minulla ollut blogia vielä tuolloin. Mallinuken alkuperäisväri jäi siten täysin kuvaamatta ja valkoiseksi muuttuminenkin jäi tallentamatta. Se raju ja värikäs silmämeikki olisi kyllä ollut tallentamisen arvoinen.

No, mallinukke kotiutui ja sai pintaansa mattaisen valkoisen värin. Nukke toimi koristeena sellaisenaan, naulakkona erilaisille asioille, mutta ennen kaikkea lampunjalkana. Vuodet kuluttivat pintaa, tuli muutamia kolhuja ja lopulta pieni väsyminen maalarin valkoiseen väriin. Oli aika päättää, millainen uusi väri olisi paras.


Pikainen kurkkaus, miltä lopputulos näyttää - hopeaa hopean edessä.

Mallinukke muuttaa väriä ja muuttuu jalkalampuksi

Valkoinen oli aikansa palvellut, musta on liian jyrkkä, tehokkaista väreistä vai keltainen olisi kelvannut, mutta...metalliväri saa selvästi monta plussaa osakseen. Se ei ole kulta, ruusukulta eikä pronssi. Jotenkin hurjan hyvältä vaikutti hopea. Se ei ole liian kiiltävä / kromimainen vaan sopivasti tyylikäs ja kevyen mattainen hopea.


Mallinukke vanhassa värissään valkoisena.Kuten kuvakin kertoo; vaikka yhden mallinuken maalaa, jää silti lähelle myös valkoinen.

Vaikka nukke on vanha ja paljon nähnyt, on sen osat silti hyvässä iskussa ja nukke pysyy ryhdikkäästi paikallaan telineessä. Se vaikuttaa yllättävän modernilta ollakseen 1950-lukulainen.


Oli aika tehdä kevyt hionta ja rikkoa vanhan maalin pinta. Ystävänpäivän alla innostuin leikkelemään hiomapaperista sydämiä <3Torsossa oli hieman enemmän hiottavaa, sillä jotkut vanhat "läikät" estävät maalia tarttumasta kauniisti.

Pakkanen on hieman laskenut ja sekös innostaa maalauspuuhiin. Ennen maalausta puran nuken pienempiin osiin ja työpajalla jokainen osa maalataan spraymaalilla erikseen. Maalaus onnistuu ja lopullinen maalin sävy on juurikin toivotun kaltainen.


Silver - yksi monivuotisista luottoväreistäni.

Nukelle on jo vuosia sitten ostettu poistomyynnistä edullinen valaisin, joka sopii tähän viritelmään. Valaisin on messinkiä ja kirkkaita helmiä. Nyt teen sen, jota ei aina ole katsottu yhteen sopivan. Tulen yhdistämään hopean ja kullan sävyt uudistuneessa jalkalampussani.


Osat on maalattu pajalla ja on kuivumisen aika. Spraymaali kuivuu onneksi nopeasti.Valmiit osat kiikutellaan kotiin.
Valmista työtä katsoessani en voi kuin ihailla. Tämä väri on minun makuuni. Mitä ihmeitä pelkkä maali voikaan tehdä. Spraymaalilla työskentely on aina ollut lempipuuhaani, niin sisustuksessa ja kuin tauluja ja postikortteja tehdessäni. (Muistan eräänkin syksyn, jolloin keräsin kymmenittäin vaahteranlehtiä ja maalasin niiden yli, jolloin taustapahviin jäi lehtikuvio. Siinä meni varmaan kuukausia, ennenkuin tehty korttipino kului loppuun. Kaikki tutut saivat tietyn jakson vain vaahtera-aiheisia kortteja. Niin siinä helposti käy - uuden idean tullessa se helposti kulutetaan loppuun. Enkä muuten ole tehnyt näitä lehtikortteja enää vuosiin). Koko tunnelma muuttuu ja vanhasta tulee uutta ja kiinnostavaa.


Hopea näyttää juuri sopivasti hehkuvalta, muttei liian kiiltävältä.


Olen yhä innoissani tästä vanhasta ideasta käyttää mallinukkea lampunjalkana. Vaikka sijoituspaikka ei olisikaan lopullinen, on tämä näyttävä missä tahansa.


Monet ovat vuosien saatossa ihmetelleet mallinukkeja sisustuksessani, mutta todenneet ne lopulta sopivan erityisen hyvin kotiimme. Minulle ne ovat hyvinkin luontevia valintoja.

- Onko sinulla kotona mallinukkea? Ja jos on, mitä olet keksinyt siitä vai onko se vaan sellaisenaan koristeena?


Muista! Spraymaalilla saat helposti ja edullisesti uudistettua vanhaa. Maaleja saa muutamalla euroilla purkin, josta riittää pitkään. 

Pikaohje: Puhdista maalattava pinta liasta ja pyyhi irtoava pöly pois. Ravista maalipurkkia hyvin parisen minuuttia. Ruiskuta väriä n. 20 cm:n etäisyydeltä ja muista vaihtaa maalauksen suuntaa vasemmalta oikealle ja ylhäältä alas, jotta jäljestä tulee tasainen. Älä pyri tekemään heti liian peittävää lopputulosta, sillä silloin voi helposti tulla valumia. Anna kuivua ja toista käsittely. Käyttöjen välissä spraypullon suutin täytyy pitää tyhjänä - ruiskuta pitämällä pulloa ylösalaisin, niin kauan, että imuputki puhdistuu ja maalin tuleminen loppuu.

14 kommenttia:

 1. Tulipa siitä upea! Minulla on monta ideaa, mitä saisi spraymaalilla uudistettua, mutta en ole rohjennut. Ehkä nyt?
  Ja hei - nythän on vallan trendikästä yhdistää eri metallisävyjä keskenään;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Spraymaalaus on todella mahtavaa puuhaa. Vaatii vaan sopivan tilan, kun ulkona ei vielä maalata voi, mutta siinä saa helposti pieniä ihmeitä aikaan :) Mä olen niin hassu, että leijun aina ihan innoissani, kun joku maalausprokkis on valmis.

   Poista
 2. Upea tuli, ja sopii juuri tuohon.
  Mulla ei ole mallinukkea, eikä oikeastaan enään mitään nukkea, mollamaijoja ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä tähän taitaa silmä tottua, kun aikansa katselee. Entinen valkoinen väri oli kuitenkin niin neutraali, lähes huomaamaton. Nuket ovat kiehtovia ja muuttuvat hetkessä.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitti! Kyllä vanhastakin tulee aika moderni, kun rohkenee tehdä valintoja.

   Poista
 4. Aivan ensiksi, Wau! Värillä on väliä. Toiseksi; rakastan omaa torsoani, ihailemani kirjailija John Irving mainitsi melkein kaikissa kirjoissaan äitinsä huoneennurkassa oleskelevan torson. Omaani ovat yösydännä halaillee aikuiset poikani venerannasta palattuaan tai koirani Jymy hormoonihöyryissään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos. Näissä on vaan jotain mystistä. Niihin sisältyy niin monta elämänmakuinen tarinaa. Hienoa!

   Poista
 5. Vau, hyvältä näyttää hopea tässä! Olisipa kiva nähdä joskus laajempiakin kuvakulmia teiltä kotoa. Sinulla on niin upean persoonallinen ja rohkea tyyli ja valtavasti erilaisia ideoita että uteliaisuuteni on herännyt. Hyvää ystävänpäivän iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Anu ihanasta kommentistasi. Jostain kumman syystä se oli ponnahtanut minun silmieni ohi, mutta näinpä sen onneksi nyt.

   Iiks, miten kiva kuulla ajatuksia sisustuksistani. En ole erityisesti ajatellut persoonallista ja rohkeaa otetta, mutta huomaan usein pitäväni siitä, mistä kaikki muut ei :D

   Poista
 6. Onpa hauska! Tulee vähän mieleen kaunis art nouveau tyyli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläpä muuta sano, kyllä pelkkä maali voi viedä nuken kevein harppauksin eri tyylisuuntiin ja vuosikymmenillekin. Eikä hopea tee liian silmille hyppivää lopputulosta kuitenkaan. Aina on vähän pop.

   Poista
 7. Wautsi, tulipa hieno! En omaan kotiini osaisi ajatella mallinukkea, mutta täytyy sanoa, että upea on! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Se on semmonen jännä juttu, kuinka jotkut esineet ja asiat kolahtaa. Mulla on vuosikausia ollut mallinukke (tai useampi), mutta tiedän monia, jotka ei osaa sellaista kotiin ajatellakaan :)

   Poista