sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Sunnuntaiterkut kirjajulkkareista!

Tänään sunnuntaina ilma on ollut viileä ja vähän harmaakin, joten jo se antaa hyvän syyn jättää piha- ja puutarhahommat myöhemmäksi. Mutta vielä suuremman syyn antoi kirjanjulkaisutilaisuus Turun Flörissä!

Oloni ei ollut mitä parhain, mutta ajattelin selättää orastavan flunssan hyppäämällä pyörän selkään ja lähteä fillaroiden julkkaritilaisuuteen. Päätin mennä tuntemattomia oikopolkuja ja sehän tekikin sitten pikkujipon. Se luultu "oikotie" olikin perä perää erilaisia rintamamiestaloja ja pikkukatuja. No, mutta jonkinmoisen mutkan kautta päädyin lopulta Flöriin. Onneksi olin lähtenyt matkaan ajoissa, joten ensimmäinen julkkariveto oli vasta edessä, vai oliko?

Kun Musti muni mummon -kirjan Turun julkaisutilaisuus

Turun Kaurakadulla, Flörin myymälässä järjestettiin su 22.4.2018 Kun Musti muni mummon -kirjan julkaisutilaisuus. Samalla se oli varaslähtö Kirjan ja Ruusun päivään.

Olin varannut aikaa leppoisaan pyöräilyyn reilusti, mutta Heli oli aloittanut jutustelun paikalle saapuneen väen kanssa jo ennen ensimmäistä virallista pulinahetkeä. Jäin heti kuulostelemaan.

Kun Musti muni mummon -kirja (WSOY) on alkuperäiseltä nimeltään Karneval ja kartulisalat, sillä sen on kirjoittanut virolainen Andrus Kivirähk. Andrusin lyhyet ja hullunhauskat tarinat on suomentanut Heli Laaksonen. Ja siis todella suomentanut. Kirjassa ei varsinaisesti ole tätä Helin tuttua murretta. Kirja on suomeksi saanut myös aivan uuden nimen.

Tänään saimme pieniä maistiaisia kirjauutuudesta ja samalla hyviä poimintoja Helin omista kirjoista. Helin tarinointia kuuntelisi mieluusti pidempäänkin, sillä kun vauhtiin päästään alkaa monella kuulijalla selvästi putkahdella mieleen omia muistoja.

Heli antoi yleisölle kotitehtävän

Kukkakaupassa kun oltiin, Heli antoi yleisölle kotitehtävän muistella ensimmäistä kukkamuistoaan. Yleisöä tarkkaillessa huomasin helposti, kuinka joidenkin katse suuntasi kattoon ja jonnekin kaukaisuuteen. Selvästi yritettiin muistella, mikä se ensimmäinen kukkamuisto omalla kohdalla olikaan.

Itsekin koitin kovasti pinnistellä, mutta huomasin, kuinka vaikeaa on muistaa se ensimmäinen. Hämärä mielikuva on kuitenkin sen suuntainen, että ne liittyy kevään ensimmäisiin kukkiin ja voikukkakin siellä vilahtelee. Keräsin kimpun voikukkia, enkä voinut ymmärtää, miksi äiti ei ollut kovin innokas laittamaan niitä maljakkoon. Kauniita kukkia.

Voikukkiin liittyy myöhemmin sekin kiva muisto, että juuri voikukilla tein ja opin elämäni ensimmäiset seppeleet. Se tekniikan oivaltaminen oli kova juttu.

Kirjanjulkkari tarjosi hienoja hetkiä

Odotan niin innolla saavani tuon uutuuskirjan omalle yöpöydälle. Haluan lukea sen jokaisen tarinan ajatuksella ja jonain päivänä ostan tuon vironkielisenkin version. Tallinassa käydessäni oma suosikkikirjakauppa on Apollo. Sen valikoimista löytyy mm. Karneval ja kartulisalat.

Kirjassa kutkuttavan ihanaa oli tyyny-aihe.

- Oletko koskaan kuullut tyynystä, josta tuli matikkanero, kun eräs Oskari laittoi matematiikankirjan yöksi tyynyn alle?

Jos siis laitan kirjan tyynyn alle yöksi, niin tieto siirtyisi kirjasta päähän. Vai jääkö se tyynyyn. Siinä kokeilemisen arvoisen asia. Ehkä ensi yönä.


Flörin floristi Annina toivottaa yleisön ja Helin tervetulleeksi.
Uutuuskirja Kun Musti muni mummon on selvästi yleisön mieleen ja sitä ostetaan niin itselle kuin lahjaksikin. Kyllä kirjassa on vahvaa imua.Kirjajulkkareissa on oheisohjelmaa ja Helin pulinatuokioiden välillä Flörin floristi Annina vinkkaa meille muutamia juttuja, jotta pääsemme seppeleenteossa eteenpäin.


Oma värivalintani on voimakkaan vastavärinen; punaista ja vihreää. Näillä syntyy vahva vaikutelma ja pienet ruusut ovat todella söpöjä hortensian lomassa. Seppeleeseen tulee tällä kertaa myös häntä, jossa roikkuu ruusunnuppuja. 

Tämä oli yllättävän nopea ja helppo tehdä. Tässä onnistuu ilman suuria ponnistuksia.


Oma seppeleeni valmiina. Näen sen jo nyt kotona mallinuken päässä. Uskon sen sopivan täydellisesti.Ja kirjapulinat jatkuvat. Kaikkiaan pulinatuokioita on kolme, joten yleisö vaihtuu, mutta jutuissa on pyritty säilyttämään sama kerronnallinen sisältö.


Kukkakuorma saapuu kotiin

Mahtavasta kirjajulkkarista jää kuin jääkin kotiinviemisiä. Puutarhan puolelta kukkia, mutta myös muutamia juttuja, jotka jäivät mieleen Turun Piha & Puutarha -messuilta.


Tältä se seppele nyt sitten näyttää kotona mallinukella. Ei hullumpi tähän odottavan aikaan. Pihalla kun ei kukat vielä kuki.Turun Piha & Puutarha -messuilla ihastuin bloggaajien osastolla Villa Puomin Hannan koulintasettityökaluihin ja sain itselleni hyllystä viimeisen paketin. Juuri nyt samettikukat ja paprika kaipaavat koulintaa.

Erilaisia naruja tarvitaan aina ja tämä kerä oli niin suloinen, ettei voinut jättää ottamatta. Se voisi olla koriste ihan näin vain.


Apilat ovat nousseet suosikkikasveiksi ja niistä löytyi ostoskoriin kaksi kaunista ja erilaista. Vaikkei olisi yhtään neljälehtistä, ei haittaa. Nämä ovat kesän sulostuttajia niin sisällä kuin ulkona. Näitä on hauska seurata, kun illalla vetävät lehtensä suppuun ja taas aamulla aukeavat täyteen lehteen.- Oletko sinä kokeillut apilaa?

10 kommenttia:

 1. Onpas kivoja tuollaiset kirjajulkkarit ja niin kaunis seppele! Minä heti rupesin miettimään sitä ensimmäistä kukkamuistoa..en muistanut mitään yksittäistä:) Leppoisaa sunnuntaita❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mielenkiintoinen sunnuntai toden totta. Sana "ensimmäinen" on todella vaikea. Kukkamuistoja voi muuten luetella...

   Poista
 2. Olipa kiva nähdä sinua Heli Laaksosen runotunnelmissa! Mietin, miten hänellä oli valtaisa aurinkoisuuden kehä ympärillään ja miten hän sopi Flörin ruusukimppujen keskelle! Kiva sunnuntain tilaisuus! Helillä on valoa sydämessä asti ja muille jakaa. Siksi ihmiset viihtyivätkin pitkään.

  Apilat näyttävät tosi kauniilta! Iloa kotipuutarhurin kevääseen, Titta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna! Heli on todella aurinkoinen ihminen. Tarinankertojana ihana ja miten kivoja kielikuvia ja sanojen käyttöä hänellä onkaan. Hyvä tilaisuus Flörille. Ilma kun olisi ollut vielä aurinkoinen, niin kaikki olisi ollut täydellistä.

   Apilarakkaus on todella puhjennut 💓

   Poista
 3. Helin tarinointia on aina ilo kuunnella. Teillä oli varmasti mukava tilaisuus.
  Tekemäsi seppele on raikas ja kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Heliä kuuntelee ihan mieluusti pidempäänkin. Miten hauskoja tarinoita onkaan.

   Sopi hienosti julkkaritilaisuus tähän miljööseen. Helillä oli päässäänkin upea seppele.

   Poista
 4. No olipa mukavan oloinen tapahtuma! tuota matikan kirja tyynynalle teoriaa pitäisi nuorimmaisen kanssa kokeilla ihan käytännössä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matikan kirja saattaisi sopia monen tyynyn alle ja ehkä muutama muukin. Minun pitäisi sulloa sinne ehkä koko reppullinen 😁

   Poista
 5. Varmasti mukava tapahtuma! Upea tuo seppele. Hauskaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kukkakauppakin osaa yllättää ohjelmatarjonnallaan. Viikonloppuna samassa paikassa taimipihan avajaiset. Voi tätä kevään juhlaa 😊 Kukkaisaa viikonloppua!

   Poista