maanantai 25. kesäkuuta 2018

DIY: Helpoin amppeli?

Kesä saa innostumaan yhdestä jos toisesta kukkia esille tuovasta jutusta. Joka puolella silmiin osuu vaikuttavia ruukkuja, pylväitä, telineitä, portaita. Ja sitten amppeli. Pari vuotta sitten innostuin itsekin tekemään amppelin, joka oli silloin se helpoin. Mutta ehkä olemassa on vieläkin helpompi?

Ostin jokin aika sitten valkoisen tulilatvan. Ja ihan vain silkkaa uteliaisuutta. Bongasin nimittäin Facebookin puutarharyhmästä kuvan komeasta tulilatvasta, joka hipoi jo näyttävää pensasta. Se oli iäkäs ja kieltämättä komein näkemäni. Hokasin, etten ole ikinä antanut tulilatvalle niin pitkään mahdollisuutta. Tai olisiko yksinkertaisesti niin, että se oli aina "ohi", kun kukat olivat kukkineet. No, niin tai näin. Olen saattanut myös hoitaa väärin, eikä minun tulilatvani ole koskaan näyttävyydellä koreilleet. Mutta nytpä päätin koittaa. Poimin varoiksi matkaan hoito-ohjeen, jotten epäonnistu yrityksessäni.

Tämä tulilatva oli siis syy amppeliin. Kukalle ei löytynyt kotoa sopivaa paikkaa, mutta amppelilla se saataisiin aikaseen. Mikäpä siinä sitten muu auttoi kuin tee se itse -prokkis.

Edellisestä amppelin teosta oli jäljellä Novitan Eco Tubea mustana, varastossa on lojunut limen kokoisia puuhelmiä vailla käyttöä ja kaapissa erinäisiä tarjottimia vailla virkaa. Tässäpä hyvä startti.

DIY - amppeli valmistuu

Juhannus innosti moniin pikkupuuhasteluihin ja tässä nyt yksi niistä. Suunnitelma oli kovinkin avoin, mutta käytettävät materiaalit sitäkin selvemmät. Tästä vaan piti tulla kelpo.


Heti ensimmäiseksi kuvaksi on kiva laittaa valmis työ. Tämä oli omaa silmää miellyttävä.

Työn vaiheet

1. Ensimmäiseksi keräsin tarvittavat tavarat valmiiksi; mustaa nauhaa, liimaa, sakset, liitin, vaaleita puuhelmiä (10 kpl) ja Pentikin vanha puutarjotin.


2. Leikkasin nauhasta neljä n. 4 metrin mittaista pätkää. Taitoin nauhat u-lenkiksi ja solmin nauhanipun keskelle lenkin. Halusin selkeän ripustuslenkin, joten kiersin ja liimasin narun pätkällä kaikki syntyneet lenkit yhdeksi.3. Taivutetun paperiliittimen avulla ujutin helmiä naruihin sinne tänne, vailla mitään selkeää suunnitelmaa. Ainoa, mitä tarkkailin oli se, ettei kaikki pallot tule samalle korkeudelle. Kahteen naruun laitoin parikin palloa.4. Tältä ne pujottelut alkoivat näyttää. Jokaisen helmen alle tein solmun, jotta helmi pysyy juuri halutulla korkeudella.


5. Kun kaikki helmet oli pujoteltu vedin narut suoriksi ja tein häntäpäähän yhdistävän solmun. Availin narut erilleen ja pujottelin puutarjottimen sisään. Kukka on laitettu Luhdan kankaiseen kukkaruukkuun, joka ei tuo amppeliin kovaa lisäpainoa, mutta sen verran, että tarjotin ja kukka pysyvät hyvin kohdillaan vedon ansiosta.6. Pallot jäivät ryppääksi amppelin yläosaan, mutta näin ne eivät kilpaile huomiosta kukan korkeudella. Ensin jäin pohtimaan tuliko ne liian ylös, mutta annoin olla. Ehkä se silmä tähän tottuu. Täydellisellä mutu-fiiliksellä puskin hommaa eteenpäin.


7. Lopulta; Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Tällä tekniikalla syntyy helppoja amppeleja ja nopeasti.

Ja aina nopeampaa, jos ei laita helmiä lainkaan. Toisaalta voihan naruihin kiinnittää jotain muutakin esim. hakaneuloilla, ompelemalla, liimaamalla. Jouluna tällaisen voisi tehdä joulupalloilla. Pääsiäisenä pääsiäismunilla ja höyhenillä. Eli ihan simppelikin on hyvä, sillä sitä voi koristella vuodenaikojen ja juhlien mukaan.

Oleto sinä tehnyt amppeleita? Vai iskikö kenties juuri nyt kipinä tehdä oma versio tästä helposta amppelista?

14 kommenttia:

 1. Kertakaikkisen kaunis! Kiitos hyvistä ohjeista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja mukavia hetkiä amppeliteon parissa. Itse olen täysin koukussa tähän helppouteen.

   Poista
 2. Ompas tosiaan upea ja kaunis amppeli <3 Kivaa uutta viikkoa Sinulle <3

  VastaaPoista
 3. Kiitos kovasti! Niin helppo, että pitäisi ehkä tehdä oikein ryhmä omppupuihin roikkumaan. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. On tämä jotenkin kaunis siihen aikaan nähden, joka tekemiseen kuluu. Ihan parasta muutenkin saada jotain joskus nopeastikin valmiiksi.

   Poista
 5. Olipa mukavaa löytää blogiisi! Pitääpäs lueskella tarkemmin menneitä kirjoituksia! Amppeli-ideasi oli kyllä tosi hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa kylästelemään ja lukemaan myös vanhempia juttuja. Ja vaikka koklaamaan amppelinkin tekoa. Itse taisin vähän innostua tästä helppoudesta. Jatkoa seuraa...

   Poista
 6. Tulipa kivan näköinen ja monikäyttöinen amppeli.
  Voi laittaa vaikka vesiastian ensin sitten kukan, on helpompi kastella suoraan astiaan.
  Mulla on iso amppelikukka, pakko laittaa alas kippoon, kastelu huomattavasti helpompaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä amppelissa on juurikin tuo etu, että kukalle ja ruukulle jää enemmän tilaa, kun amppelissa on pohjana iso tarjotin. Mahtuu hyvin kastelemaan ja kukalla on tilaa yläosassa. Aivan käytännöllinen siis.

   Poista
 7. Olipa minustakin helpon tuntuinen tehdä ehkä onnistuu minultakin. Ja olit saanut sen hyvin kuvattua vaihe vaiheelta .Hieno on amppelisi ja kyllä minä taidan tämän kokeilla jossain vaiheessa kun saan tarvikkeet kasaan. Toivottavasti onnistun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnistut varmasti. Tämä on luultavasti helpoin. Vaikeutta tulee ylimääräisistä koristeluista ja solmuista, mutta ne voi jättää pois. Alas laitettava tarjotin määrittelee paljon ilmettä. Hommiin vaan!

   Poista
 8. Ihana idea. Pitääpä kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja aika helppokin :) Saa hyödynnettyä esim. isot tarjottimet, jotka tuppaavat viemään liikaa tilaa kaapeissa. Aion ehdottomasti tehdä tällä tekniikalla lisää.

   Poista