lauantai 30. kesäkuuta 2018

Kesävinkkejä! Tervetuloa Kakolanmäelle

Vinkit matkailijalle:

Tervetuloa Turun Kakolanmäelle!

Kakolanmäki on monelle tuttu nimi, sillä vuoteen 2007 asti siellä toimi vankila. Vuosikymmeniä sanalla Kakola oli ihan muu merkitys kuin nyt. Ennen nimi tarkoitti vankilaa ja aluetta, jonne ei ulkopuolisilla ollut asiaa. Kaverin isä oli Kakolassa vanginvartijana ja perhe asui Linnankadun puolella sijaitsevassa jykevässä talossa, vankilan alueella. Näin ollen ne kielletyn alueen polut tulivat kuitenkin tutuiksi aikoja sitten. Vuosiin mahtuu paljon kaikenlaisia muistoja. Ennen ja nyt - ehkä juuri siksi kaikki onkin niin kiehtovaa.

Tänään alueesta ollaan kiinnostuneita monella tapaa. Eikä enää herätä yhtään hämmennystä tämäkään toivotus; Tervetuloa Kakolaan!

Helppo on siis hihkua; tulkaa tänne kaikki Turussa vierailevat ja tulkaa kaikki Turussa asuvat, sillä kaupungista on viime vuosina tullut todellinen muuttuvien paikkojen koti.

Tässä postauksessa tutustutaan mm. Turun Kakolanmäellä keväällä 2017 avattuun ravintola Kakolanruusuun. Matkaamme jännittävään miljööseen, joka leimauttaa mielikuvituksen helposti täyteen liekkiin.

Ravintola pysynee nykyisellä paikallaan syksyyn 2018 ja lopulliseen sijaintiinsa, muurien sisäpuolelle, olisi tarkoitus muuttaa alkuvuodesta 2019. Koko mäki on parhaillaan suurten muutostöiden alainen, kaikenmoista pauketta kuuluu ja työmaita näkyy mm. Kakolanruusun edustalla on parhaillaan käynnissä funikulaarin eli rinnehissin rakennustyöt. Rinnehissin pitäisi olla toimintakunnossa vielä tämän vuoden aikana. Alueen täydellistä kukkaan puhkeamista odotan jo suurella sydämellä.

Makumatkalle Kakolanruusuun!

Turkuun on todellakin viime aikoina noussut uusia ravintoloita "kuin sieniä sateella". Kaupungissa ei tarvitse aina käydä samoissa paikoissa, sillä tarjontaa on ja makureille jää vain tehtäväksi valita se kulloiseenkin tilanteeseen sopiva vaihtoehto. On ihanaa testailla uusia ruokalistoja, nauttia ilmapiiristä ja sisustuksesta, josta voi poimia jotain ideoita jopa omaan kotiin. Omakohtainen kokemus on hyvä jakaa. Siitä saa lukija itse päättää, kiinnostaako vai ei.

Turussa voi kuluttaa penkkejä panimoravintola Koulussa, etsiä sopivaa troppia seurusteluravintola Apteekista tai mennä vankilaan syömään. Tässä tarinassa päädytään kolmanteen vaihtoehtoon. Synttäriseurueelle on varattu pöytä Kakolanruususta.

Aurinkoisena alkuiltana me saavumme Kakolanruusuun seurueemme kanssa ja suuntaamme suoraan suurelle sisäpihan terassille. Sisätilojen kolme ravintolasalia jää odottamaan pilvisempiä päiviä, sillä meidän juhlapäivänämme aurinko paistoi juuri siten kuin juhlaan sopikin. Suuresta ulkogrillistä tulevat tuoksut herättelivät ruokahalua - sisäpiha on viihtyisä ja ruokalista lupaa herkkuja. Ja vinkkinä kerrottakoot, että Kakolanruusun taustalla on tuttuja hahmoja supersuositusta Kaskiksesta

Alkuun nautimme kylmät viinit ja ruokalistalta poimimme Kakolan Pidot. Se kuulosti parhaalta valinnalta isolle porukalle - alkuruokia, kaksi pääruokaa ja jälkiruoka. Sanat lienevät joskus turhia, kuvat kertovat enemmän tai ainakin ne täydentävät kirjoitettua. Pitkän kaavan kautta nautittuna maistuvaa ruokaa kannettiin pöytään paljon ja nälkä todellakin siirtyi kauas pois. On upeaa syödä alkuruuat, pääruuat ja jälkiruoka, sillä niin ei kuitenkaan usein tule tehtyä. Katso kuvat läpi ja poikkea Kakolanruusun sivuille tutustumaan tarkemmin.

Kahville Cafe Kakolaan?

Mieleenpainuvan kahvitteluhetken voi käydä nauttimassa Cafe Kakolassa. Olen kirjoittanut siitä oman postauksen, jonka voit lukea täältä. Selvää on, että "pala kakkua" kuulostaa jännältä ihan sanoinakin.

Ostoksille Kakolan myymälään

Kun oikein haluaa tehostaa vierailua Kakolanmäellä voi samalla poiketa ostoksille, sillä Kakolanruusun sisäänkäynnin välittömässä läheisyydessä on Kakolan myymälä. 

Graniittilinnassa sijaitsevassa Kakolan myymälässä myydään vankityönä valmistettuja klassikkotuotteita, kuten sienijakkaraa perinteisellä tai päivitetyllä värityksellä. Valikoimissa on myös monia uutuustuotteita sekä kaikenlaista vankilamaailmaan liittyvää tavaraa. Kakolan myymälä sopii vierailukohteeksi vallan mainiosti niin lähiasukkaille kuin matkailijoillekin. Jokaiselle löytyy varmasti jotain mielenkiintoista Kakola-muistoa. Itse sain sieltä aikanaan äitienpäivälahjaksi tuon tutun sienijakkaran mustavalkoisena ja se onkin todella kaunis.


Kakolanruusussa on kauniita sisustuksellisia kohtia, jotka sopisivat sellaisenaan kotiinkin. Samalla niissä on ripaus vaikutelmaa ulkomaanmatkoilta.


Tuttu ja suosittu rottinkituoli on niinikään löytänyt paikkansa ravintolan sisustuksessa. 


Vanhat ikkunat ovat kiehtovia. Väkisinkin mieleen tulee ajatus; jos ikkunat osaisivat puhua, mitä kaikkia tarinoita niillä olisikaan kerrottavanaan?


Ravintolan sisäpihan sisustuksella uusi ja vanha kohtaavat.


Vankilalle ominaiset ristikot kannattelevat pihalla kukkaruukkua.


Selkä seinää vasten - lavat, matot ja tyynyt tarjoavat lokoisat oleskelutilat.


Terassipihan näkymää.


Kakolan pidot voi alkaa.


Ihanasti tuoksuvaa ja pehmeää luomuleipää alkupaloiksi.


Salaattia, marinoitua parsaa, kanavarrasta ja grillattua härän entrecotea.


Lautasille keräillään annokset.


Varhaisperunaa ja kokonaisena grillattua päivän kalaa.


Jälkiruuaksi tuoreita mansikoita, herkullista kakkua ja piparminttujäätelöä. Kultalusikalla!


Tässä muutama vinkki, joihin olen itse kovasti tykästynyt. 
- Iskikö joku jo sinun makuusi?


(Sisustusbloggaajien kesän kirjoitushaasteena oli kertoa mieluisimmat sisustajan reissuvinkit!
Haasteen heitti Visu Sillvan-blogin Suvi.)

11 kommenttia:

 1. Ihana postaus! Ja hyvä muistutus, minne pitää mennä. Koko mäki saa upean, uuden elämän ja sieltähän näkeekin koko kaupungin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin upea mäki, jossa paljon ihmeteltävää ja ihasteltavaa jo nyt. Tulevaisuudessa yhä enemmän. Mäellä voi viihtyä tai vaikka asua. Hienoja uusia taloja ja vanhojen tilojen saneerauksia. Aivan huippua!

   Poista
 2. Tuollapa ei vielä ole tullutkaan käytyä. Pitäisi ryhdistäytyä! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti. Kakolanmäelle tulee jatkuvasti uusia ihmeteltäviä juttuja ja onhan niitä ihmeteltäviä vanhoissakin.

   Poista
 3. Hei! Mietitään menemistä juuri tuonne. En oikein saanut kösitystä niistä Kakolan Pidoista, oliko tarkoitettu yhdelle vai useammalle 55 € hinnalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa mennä ehdottomasti. Itse menen aina uusiin paikkoihin silkkaa uteliaisuutta. Tuo hinta oli per henkilö. Syömistä riitti, mutta toki listalla on muitakin vaihtoehtoja.

   Poista
 4. Kiitos todella mielenkiintoisesta postauksesta! Heräsi kyllä todellakin uteliaisuus, näyttää hienolta ja ruoka niin herkulliselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Kiva, jos uteliaisuus heräilee. Kyllä tällä vankila-alueella on kiva kylästellä nykyään. Paljon uutta tulossa.

   Poista
 5. Upeasti on osattu hyödyntää ympäristöä. Itselle tulee ihan Krakova ja Kazimierz mieleen, siellä kun on tällaista paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ympäristö ehti pitkään uinuilla kaikessa hiljaisuudessa, mutta nytpä on alkanut tapahtua. Se on hienoa, sillä alue on yksi Turun kauneimpia. Kiinnostus kasvaa kaiken aikaa.

   Poista
 6. Kaunis toi ympäristö. Herkullisen näköistä syötävää.
  Kiva toi amppeli tuossa alimmassa postauksessa.
  Ton tyyppisen mäkin haluaisin.

  VastaaPoista