lauantai 9. kesäkuuta 2018

Kun savanni nukahtaa tämän päivän kuumuuteen

Toukokuun pitkä helle on hellinyt mieltä ja sisällä uinuvaa kesäihmisen sielua, mutta mitä siitä onkaan tykännyt piha ja eläimet?

Pitkä kuiva, ja suorastaan täysin sateeton, kausi on ollut pihalla jonkinmoinen koettelemus. Suuri rikkaus lienee tässä kohtaa kaivo. Se pohjaton kaivo, josta riittää juotavaa janoisille. Vaikka väliin on tunkenut pari viileää ja pilvisempää päivää, se ei ole helpottanut kasvien ja eläinten tuskaa kuivuudesta.

Koristeomenapuun alla on multa muuttunut rutikuivaksi. Siellä normaalisti rehottavat mehikasvit ovat yllättävän kitukasvuisia ja vailla kunnon loistoa, joten jotain sopivaa piti keksiä tähän hetkeen.

Savanni tulee puutarhaan

Koristeomenapuun alla rumaksi muuttunut multapinta piti jollainlailla saada uuteen iskuun. Keksin levittää sinne hiekkaa, jotta kuivuus korostuu entisestään (mutta ehkä myös sitoo kosteutta?). Mullasta työntyneet mehikasvit ja muutama hento samettikukan alku saivat nyt extrakuivat ja karut kulissit. Jotta kuumuus ja tunnelma olisi yhä syvemmin aistittavissa asettelin hiekkaan Portsan katumarkkinoilta ostetut isot muovieläimet. En siis ryhdy epätoivoiseen taistoon kuivuutta vastaan vaan stailaan kukkapenkin mieluummin ajan hetkeen sointuvaksi. Nyt on kuiva kesän alku ja leikkien muovieläimet sopivat somisteiksi mitä parhaiten.


Vanha, leikkien kuningas, leijona on nyt savannin kunkku. Täällä ärjyn minä!


Älä siis heitä vanhoja leluja pois, niillä voi hyvinkin olla sopiva koristearvo pihalla!

Eikä leijona yksin jää. Seuraa saa muista eläimistä, joista omistaja on halunnut luopua. Täällä savanni nukahtaa. Ja ihmiset riippukeinussa!


Kuivuus huutaa vettä ja kukoistavia kukkia

Lomalla tulee usein tehtyä heräteostoksia ja niinpä tuli tehtyä nytkin. Pihalla vaivannut kuivuus kaipaa jo yhtä sun toista juttua kosteuden aikaansaantiin ja aivan ihana polkupyöräretken löytö oli kiistatta musta, Eero Aarnion designia oleva Evergreen-kastelukannu.

Aarnio on suunnitellut Plastexille modernin tuotesarjan, joihin tämäkin kannu kuuluu. Kannu on valmistettu Suomessa elintarvikelaatuisesta, kierrätettävästä ja kestävästä materiaalista.

Arkinen puuha, kastelu, saa näinollen pienen ripauksen disainia osakseen. Nyt vaan odotellaan, että kaikki kukat puhkeaisivat täyteen kukoistukseen ja saisimme sen kaivatun loiston, jonka eteen uurastetaan joka päivä, enemmän ja vähemmän.


Eero Aarnion ihana kannu pakattiin matkaan Stockmannilta, mutta mukaan tuli myös jotain jo kukkivaa!

Omaan lukunurkkaan löytyi reissulta myös täydellisen sopiva tyyny. Välillä oikein ihmettelen, kuinka sisustuksen eri osat loksahtavat paikoilleen kuin tilauksesta. Kaikki nurkan tavarat on ostettu eri aikaan ja eri paikoista. Yksi ihastuttavin on Lady bird cherry -taulu, Piia Pieviläisen teos. Ja vaikka kuvan värit eivät ole kuvissa täysin luonnolliset, täytyy sanoa, että luonnossa ne ovat kuin yhtä köyttä.


Lukunurkkus kukoistaa, vaikka ulkona olisi kuinka kuiva kausi.Uusi kastelukannu piristää kummasti pihahommia. Täytyy vaan todeta, että joskus asiat ovat pienestä kiinni.
Älä unohda eläimiä kuivina päivinä

Sanomattakin on selvää, että kuivuus on näkynyt eläinten käyttäytymisessä. Kaikki etsivät juotavaa ja sitä on koitettu järjestää moneen eri paikkaan. "Savannin" vieressä on iso vesivati, joka ei keiku eikä vaapu, vaikka reunalle istuisi vaappuva harakkaparvi.


Kirkas vesi houkuttaa siivekkäitä ystäviämme.


Toinen iso vati on niinikään kokonaista lintuparvea varten kehitelty baari.


Muovisia, keveitä ja matalareunaisia astioita on kätketty pitkin puutarhaa. Tänne olkoon tervetulleet siilit, oravat ja muut maan tasalla kulkevat eläinystävämme. Baari on auki 24/7.

- Millaisia juomapaikkoja sinä olet eläimille keksinyt?

8 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia! On kyllä ollut niin kuivaa ja vaikka kuinka kastelee niin maa vaan pöllyää:) Hienot on savannikoristeet! Hauska idea:) Aurinkoista viikonloppua❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se kuivuus täällä meillä on jatkunut pitkään, joten on suorastaan lottovoitto, että pihassa on kaivo. Siitä riittää kukille ja eläimille yllin kyllin. Ja leluilla on aina hauska somistella. Ne ovat niin lapsiväen mieleen ;)

   Poista
 2. Oi miten ihana postaus! Pidän kovasti kuvistasi, niissä on väriä ja valoa... ja hauskoja ideoita.
  Meillä on kyllä järvi ihan vieressä, mutta YLEn uutisen herättämänä asettelin vettä matalille lautasille pihan ympäristöön, suojaisiin paikkoihin. (Täällä on onneksi myös satanut nyt.) En tiedä huomasivatko siilit tai oravaemot niitä, mutta toivon ainakin. :)
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oi, järvi kuulostaa hienolta naapurilta. Meillä on puolestaan meri, vajaan kilometrin päässä. Kaivoon on kuitenkin kova luotto ja eläimet saavat aina osansa. Erityisesti kuivina kausina on juomille kysyntää. Matalat ja hieman piilotellut vesikipot löytyvät taatusti. Elämme erikoista kesää. Monet luonnonkukat ovat jo kukkineet ja tuntuu ihan kukkimisen pikakelaukselta. Mitä riittää loppukesään(?). Kesäistä viikonloppua sinulle!

   Poista
 3. Tyyny on kaunis, sopii hyvin tuohon tuoliin.
  Vesikippoja emme ole laittaneet minnekään, meillä on joki metsän ja pihan lähellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi teillä onkin eläimillä mukavat oltavat, kun vesi on ihan liki. Siellä teillä ei ehkä eläinten hätää olekaan havaittavissa. Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 4. Oi mitä ihania ideoita täältä blogista löytyikään ♥
  Olet kyllä mahdoton ideanikkari :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kiitos kovasti. Tervetuloa kylästelemään uudelleenkin! Joskus sitä syntyy enemmän ideoita joskus vähemmän, mutta niitä aina pähkitään...

   Poista