tiistai 12. kesäkuuta 2018

Rakastitko joskus riisipaperivalaisimia?

Minä rakastin. Riisipaperivalaisimet olivat halpoja, kevyitä ja näyttäviä. Valaisimet toivat tunnelmallista pehmeää valoa ja pyöreä muoto oli täydellinen. Ne kuuluivat opiskeluaikaisiin asuntoihin ja varmaan lähes kaikilla kavereillakin oli samanlainen. Saattoi jopa olla aivan erityinen yhteenkuuluvuuden tunne, kun kaikilla killui kotonaan tuo tuttu pallo. Näin vuosia myöhemmin huomaan, kuinka sama muoto ja ilme kiinnostaa uudelleen. Nyt se vaan puhuttelee eri tavoin. Ehkä muutosta vanhaan on se, että nyt samaa valaisinta voi tilassa olla useampia, johdot saavat olla vahvoja ja näkyvissä.

Ja sitten. Tulee päivä, jolloin vanha juttu kolahtaa ja käy sydämeen välittömästi. Tulee hassu tunne, miten olisi juuri tällaista hakenut pidemmän aikaa, vaikka muistissa on hyvin nekin ajat, jolloin piti päästä eroon. Ihmismieli on kummallinen.

Niin tai näin...tämä "riisipaperipallo" putkahti kotiin uudelleen. (Tai no...ehkä aika montakin). Nyt sen roolina onkin toimia ulkovalaisimena. Eikä sen materiaali ole kosteudessa hapertuvaa hentoista paperia vaan 100%:sta polyesteriä ja kannake terästä. Aurinkokennovalaisin!

Kaivattua tunnelmavaloa pihaan

Viimeisten vuosien aikana olen suosinut aurinkokennovalaisimia. Niitä on ollut terassin reunoilla, kukkapurkeissa ja kivien seassa. Jotkut ovat toimivia, mutta kaikki ei niinkään. Olen salaa odottanut kuin kuuta nousevaa, näyttävää ja vaikuttavaa aurinkokennovalaisinta, joka hurmaa kaikki. Nyt se on siis löytynyt ja muistuttaa vanhaa rakkautta, riisipaperivalaisinta.

Aurinkokennovalaisimen etu on se, ettei se kaipaa sähkövirtaa ja se on siten helppo sijoittaa minne vain. Sähköttömät kesämökit - täältä tullaan! Valaisin toimii isolla aurinkokennokiekolla, joka muuttaa auringonvalon sähköksi. Tärkeää on siten sijoittaa aurinkokenno saamaan mahdollisimman tehokkaasti auringonsäteet. Meillä palloja roikkuu monessa kohtaa pihaa ja puutarhaa.

Aurinkoinen toukokuu on ollut mitä loistavin startti uutuuden kokeiluun, sillä päivän mittaan kenno ehtii varastoida säteet ja illan hämärtyessä lamput syttyvät yksitellen sijaintinsa mukaan. Keskellä yötä piha on pienoisen pallomeren valtakuntaa, kun kaikki loistaa juhlavasti. On oikeasti hienoa herätä keskellä yötä ja hipsiä puutarhaan, sillä vaikutelma on kuin hyvien juhlien jälkeen. Ketään ei ole enää paikalla, on äärettömän hiljaista, mutta valo vihjaa täällä olleen hienot juhlat. Olen äärimmäisen tyytyväinen tähän aurinkokennovalaisinten uutuuteen. Nyt valo todella tuntuu.


Päivällä valkoiset pallot korostuvat luonnon keskellä puhtaan valkoisen värinsä ja muotonsa saattelemina.


Palloja on siellä täällä taltioimassa päivän valonsäteet itseensä.


Kaikki ei ole pallon mallisia, mukaan mahtuu jotain muutakin yhtä tehokasta.


On tavallaan jännä fiilis, kun vanha "sisävalaisin" heiluu ulkona.


Astetta vielä vanhempaa palloakin löytyy pihasta yhä.


Ja kun se hetki saapuu. Pimeys. Valaisimet muuttuvat hetkessä tilan haltijoiksi. Mitä syvempi hämäryys sitä hehkuvampi loisto.


Tässä valossa on tunnelmallista pulahtaa kylpyyn.

Jos joskus voi jotain suositella lämpimästi, niin tämä pallovalaisin lukeutuu niihin ehdottomasti. Sain kohtalaisen vähillä ylistyspuheilla ja kehuilla työkaverinkin ostamaan ryhmän palloja omalle parvekkeelleen. Nämä on niin cool. In. Mitä kauniita, nopeita ilmauksia nyt keksiikään äkkiä heitellä. Sanoisinko, että ihan paras löytö tälle kesälle. Valoisat kesäyöt ovat täällä. Eikä muuten ole täysin pois pyyhitty sekään ajatus, että se vanha paperiversio vielä putkahtaa jonnekin sisällekin...pallo on muotona yksinkertaisesti kaunis, rauhoittava ja eteenpäin pyrkivä.

- Joko sinä olet hurahtanut aurinkokennovalaisimiin?

6 kommenttia:

 1. Hihi, olen aina tykännyt riisipaperivalaisimien estetiikasta, eikä se fiilis ole koskaan hiipunut - mutta en ole silti ikinä omistanut sellaista! Ongelmani on siinä, etten halua valaisimia, joiden valoteho on olematon. Vaikka riisipaperikupu on kaunis, se himmentää itse valonlähdettä liikaa, mikä ärsyttää minua. Lamppujen ensisijainen tarkoitus on kuitenkin mielestäni valon antaminen, toissijaisesti ne voivat olla myös nättejä. Riisipaperi epäonnistuu siinä ensimmäisessä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut. Riisipaperivalaisin sisällä on ollut enemmän sellaista tunnelmavalaistusta kuin tilan tehokasta valaisua. Oma hankaluutensa niissä oli puhtaanapito, kun rättejä ei voinut käyttää ja tykkäsin mä sormella reiänkin :D

   Nämä aurinkokennoversiot on helpompi puhdistaa, eikä pinta rikkoonnu niin helposti.

   Poista
  2. Haha, se pölyjen pyyhkiminen on tosiaan toinen seikka, joka tekee riisipaperivalaisimista epäkäytännöllisiä. :D Mutta aurinkokennoversiot ovat kyllä huomattavasti näppärämmän oloisia kuin perinteiset. Noita voisi hankkia vaikka omaankin parvekepuutarhaan. :)

   Poista
  3. Aurinkokennovalaisimet ovat todella loistavia parvekkeelle. Näyttävämpiä kuin mitkään aiemmin koklaamani versiot. Suosittelen lämpimästi :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kieltämättä yllättävän kauniita käytössä. Hyvä löytö!

   Poista