keskiviikko 26. syyskuuta 2018

Mitä merkitsee ekologinen sisustaminen?

Syksy on ihanaa sisustamisen aikaa. Helteet ovat menneet ja on aika vetäytyä sisätiloihin, ainakin hetkeksi. Keltainen kahvipannu -blogin Pauliina herätti meidät sisustuksesta kiinnostuneet bloggaajat pohtimaan, mitä meille merkitsee ekologinen sisustaminen. Sanat ovat kovasti monien huulilla tänä päivänä, mutta mitä se sitten oikeasti merkitsee itse kullekin.

Sisustusintoilu on helposti miellettävissä vahvasti trendien perässä juoksemiseksi. Varmasti se sitä osittain onkin. En kuitenkaan ole suoranainen edelläkävijä, vaikka tutustun uteliaana uusiin juttuihin. Eikä muoti ole tärkeintä vaan kokonaisuus, jossa viihtyy. Aivan kuten pukeutumisessakin, olisi liian raskas ajatusmalli olla aina muodikas.

Minulle sisustaminen on oma juttu, jossa teen asioita juuri, kuten haluan. Ja se tarkoittaa vanhan kunnioitusta ja diy-jäljen arvostusta. Pidän oikeita valintoja merkityksellisinä.


Kauan sitten tehty tuunaus, joka on edelleen suosikki ja hyvässä iskussa - vanha työkalulaatikko putsattiin ja maalattiin valkoiseksi. Jalkojen sijaan se sai alleen pyörät, jotka on sahattu suoraan vanhoista lastenvaunuista.


Pieni seinäkaappi on syntynyt DIY-huonekaluna vanhasta viinipullolaatikosta, saranoista, vanerilevystä ja vetimestä.


Seinälampetti koostuu pyörästä, jonka runkoon on kätketty johto ja pieni lamppu "etulampuksi". 


Pieni sivupöytä lähti työn alle enon vanhasta jalkalampun jalasta, johon mies teki pöytälevyn.

En ole järin painottunut, johonkin tiettyyn tyyliin vaan rakastan sisustamisessa hyvinkin erilaisia elementtejä. Ehkä kuvaavin palaute siitä tuli kummipojalta. Hän on tovi sitten saanut ajokortin ja poikkesi kummeja moikkaamaan ensimmäistä kertaa itse autoa ajaen. Istuimme pihalla ja kummipoika katseli hymyillen ympärilleen (meillä sisustellaan yhtälailla ulkotilaa kuin sisälläkin);

- Teillä on taiteellinen piha. Täällä on vähän niinkun kaikkia tyylejä sekoitettu.

Se oli mukava palaute nuorelta ihmiseltä. Ja näinhän se on, iloinen sekamelska, jota kuitenkin hallitaan.

TULEEKO OSTOSKRAPULA UUSIA HANKINTOJA TEHDESSÄ?

Täytyy tunnustaa, etten yleisesti ottaen osta niin, että ostoskrapula olisi tuttavani. Nykyään tavaraa vaan on kaikkialla niin paljon, että vaatii kyllä tarkkuutta, ettei sorru lipsahduksiin, liian halpoihin hintoihin tai vain muuten loukkuihin, joissa ostaa yli ja ohi tarpeen. Helposti juuri tarpeetonta tavaraa voi siunaantua kotiin nopeasti liikaa. Kamppailen arjen valinnoissa.

Omassa ostoskäyttäytymisessä on onneksi malttia matkassa ja mitään shoppailureissuja ja tavaranhankintaa ei tehdä vain huvin vuoksi. Kyllä selkeän puoleinen suunnitelma ja tarve kulkee taustalla. Mielessä pyörii jatkuvasti kirjoittamaton lista asioita, joista olen kiinnostunut ja ostan, kun oikea tulee vastaan. Joitain joutuu odottamaan kauan ja joku tulee eteen nopeasti.

KUINKA SUURI HIILIJALANJÄLKI JÄÄ OSTOKSISTANI?

Totuuden nimissä olen alkanut miettiä entistä enemmän, millainen hiilijalanjälki omasta ja perheen käytöksestä jää. Se vaatii pohdintaa ja kaikki päätöksenteko ei olekaan niin helppoa.

Muistan hyvin, kuinka olen esim. kauan nauttinut sisustuksessa, sisällä ja ulkona, fleecen kosketuksesta; Viileinä kesäiltoina terassilla, pakkasella grillin äärellä ja syksyn iltoina kietoutuneena sohvan nurkkaan. Se sisustuksen suloinen piste i:n päällä, onkin tehnyt vaikeaksi kohdata sanaa mikromuovi. Siitä on tullut kuin sana, jonka riskeistä vilisee ikäviä mielikuvia ja johon on syytä suhtautua vakavuudella.

- Mikä korvaa fleecepeiton?

Uskon, että tiedoissani on vahvasti puutteita, mutta koitan etsiä tietoa ja oppia uutta käyttäytymistä kulutuksen suhteen. Vältän mieluusti bulkkimaista hankintaa.

Ostamme kotiin esimerkiksi sohvan kestämään vuosikausia. Malli, väri ja materiaali ovat äärimmäisen tarkan pohdinnan alla ennenkuin ostopäätös tehdään. Huonekaluista pidetään hyvää huolta, mutta kuluuhan nekin vuosien saatossa.

Summaten - ekologinen sisustus on ympäristön huomioimista kaikissa arkisissa valinnoissa.

Kun ostan valmiita tuotteita, on kiinnostus kasvanut entisestään, missä tuote on valmistettu, millaisissa oloissa se on tehty ja mistä se on valmistettu.

VINKIT EKOLOGISEMPAAN SISUSTAMISEEN

Korjaa - ehosta - tuunaa

Koska rakastan tee se itse -prokkiksia voin tässäkin kohtaa helposti liputtaa sen puolesta. Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena. Ekologisena sisustajana käyn aina läpi mahdollisuudet; myllään varastot, vanhat huonekalut, esineet ja osat, joista voi syntyä juuri se, mitä milloinkin kaivataan. Haluan testata, miten keksin uusia ideoita ja kädentaitoja on aina hyvä kehittää. Pienillä kikoilla, suunnittelulla ja onnistuneella toteutuksella voi syntyä todellisia sisustusaarteita.


Kestorakkauteni kaapelikelasta tehty sydän ja mallinukesta viritelty jalkalamppu.Kynttilänjaloiksi voi näin joulun lähestyessä koota kuppeja ja asetteja. Ne saa pitävästi yhteen epoxylla. Näitä on roikoteltu, siirrelty ja käsitelty kovallakin otteella. Kestää.


Lisää kaappeja viinipullojen laatikoista.


Kätevä tuoli vanhasta baarijakkaran jalasta ja traktorin istuimesta.

  
Helppoa pihasisustusta; Mallinukesta rakentui pihaan kausivalot  ja kertyneet eurolavat taittuivat puukauriiksi.

Kirpputori - kierrätyskeskus - huutokauppa

Jos kaikki omat varastot on käyty läpi, niin todellisia aarreaittoja edustaa paikat, joista löytyy vanhaa ja käytettyä tavaraa. Vanha ja uusi, itse tehty ja ostettu - aina on mahdollisuus suuriin ihastuksiin.


Uutta elämää vanhalle rokokoo-tuolille.


Tarpeettomat kirjat voi muokata kukkapurkeiksi.

Metsäpolulla vastaan tuli läjä oksia, jotka otin mukaan ja puutarhassa niistä tuli kuin jännästi "liekehtivät kanelitangot" buddha-patsaan rinnalle.

Etsi - löydä - toteuta

Monet kauniit sisustukselliset asiat voivat olla lähempänä kuin uskotkaan. Kivet, kävyt, oksat, sammaleet...et välttämättä tarvitse kaikkea ostettuna, sillä luonto tarjoaa hienoja mahdollisuuksia. Unohtamatta kuljetuksen ja pakkaamisen jäljiltä jäänyttä tavaraa. Usein vaan yksinkertaisesti on niin, että on olemassa toinen mahdollisuus.


Yksinkertaisista elementeistä seinäkoristeita.

Vaihda - kierrätä - lainaa

Tuttujen kanssa on hauska harrastaa tavaroiden vaihtoa ja lainaamista. Kun johonkin kyllästyy, se voikin olla toiselle suuri tykästyksen kohde. Voidaan sopia myös lainasta, jolloin tavara aikanaan palautuu alkuperäisomistajalle.

Kierrätys on omiaan ruokkimaan muuttuvia ihastuksia. Kierrättämällä saa edullisesti vaihtelua, eikä tavara päädy automaattisesti kaatopaikalle. Välillä on ikävä katsoa roskisten vierellä lojuvia sohvia, nojatuoleja ja muita huonekaluja.

Kiitos omakotitalo!

Ekologisen sisustamisen kohdalla on luontevaa lausua kiitokset omakotitalolle. Se on asumismuoto, joka antaa paljon virikkeitä. OKT-asuminen tarjoaa mahdollisuuden rakennella itse ja tutkia ympäristöä eri silmin. Aika ei koskaan tule pitkäksi, sillä on jo kauan sitten voinut sanoa hyvästit lauseelle; "ei ole mitään tekemistä."

17 kommenttia:

 1. On ihanaa, etä ekologisuutta on alettu ajattelemaan enemmän. Teillä on tosi ihania sisustusjuttuja <3

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Koko ajan koitan miettiä valintoja entistä enemmän. Se ei ole helppoa, sillä paljon on tietoaukkoja tuotteiden valmistuksessa mm. vaateteollisuus on jossain kohdin ruokkimassa kertakäyttöisyyttä.

  Meillä koitetaan kotona usein hyödyntää ns. "roskaa" ja olen tyytyväinen uusiin mahdollisuuksiin.

  VastaaPoista
 3. Kiva postaus! :) Fleecen käyttöä olen miettinyt itsekin. Olen päätynyt ratkaisuun, että en osta enää fleece-vaatteita. Fleece-huovat saavat kyllä olla käytössä edelleen. Niitä pestään kuitenkin vain harvakseltaan, ja ne käytetään ns. loppuun. Valinta kerrallaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täytyy tunnustaa, että tuon fleecen haitat on ollut harmittava totuus. Monen suosima materiaali ei olekaan niin ympäristöystävällinen. Jo hankittua pitänee nyt käyttää juurikin kuvaamallasi tavalla, eikä ostaa uutta, mutta mikromuovia kulkeutuu ympäristöön lukuisista eri materiaaleista ilman, maan ja veden kautta...tuskin tiedämme kaikkea. Onneksi tieto lisääntyy kaiken aikaa.

   Poista
 4. Ihania itsetehtyjä sisustuselementtejä. Sinulla riittää kivoja ideoita ja osaat vielä toteuttaakin ne! :) Ekologisuus on kyllä tärkeä asia, liian usein tulee tehtyä epäekologisia valintoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse tehden saa juuri sellaista kuin haluaa :) tai ainakin pääsee painamaan peukalon jälkensä johonkin omaan. Joskus onnistuu ja joskus ei, mutta parasta palkkiota on keksiä esineille muutakin käyttöä kuin se, johon ne on luotu. Esineiden käyttöaika pidentyy. Ympäristön hyvinvointi on päivä päivältä tärkeämpää ja puuhastellessa omakin mieli virkistyy.

   Poista
 5. Täälähän on vaikka mitä kiinnostavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos, kiitos!
   Mukava kuulla. Tervetuloa seuraamaan, etsimään, löytämään, tykkäämään ja vaikka lukijaksi!

   Poista
 6. Upeita juttuja olet tehnyt "kierrätyS-periaatteilla"
  Minä olen kierrätys -perheen kasvatti .:))Sitä oikiaa kierrätys-aikaa ,kun oli pakko ei ollut rahaa -60 luvulla.Ja olen onnellinen olen saanut siirretty pojalle,#tee-se-itse-taidot#.
  Ja katson todella ylöspäin nähdessäni kierrätys/ekologisia juttuja,nuoremman sukupolven ,ottaneen asian ¤ sydämmen asiaksi¤
  Kiitos!
  Tämä oli hyvä tarina.
  hYVÄÄ VIIKONLOPPUA!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa!
   Kierrätys kunniaan on teemani ehkä enemmän kuin koskaan ennen. Arvostan vanhaa, vaikka kiinnostun toki uusistakin jutuista. Tämä on yhdenlainen elämäntapa.

   Hienoa, että olet saanut hyvää sanomaa perille myös nuoremmalle sukupolvelle. Vastuullista toimintaa. Näitä juttuja on kiva seurata.

   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 7. Ihan järkyttävän kivoja ja kekseliäitä juttuja!!! Täytyy myöntää, että shoppailu houkuttaa, mutta yhtälailla on tapana uudistaa jo olemassaolevia esineitä. Uusi maalipinta tai muun kaltainen uudistaminen saa monet esineet jopa muuttamaan tyyliään. Inspiroiva juttu, ihan superkiva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia. On tavallaan aika helpoksi tehty tuo uuden ostaminen. Heti, kun joku näyttää kulumista pinnassa, niin kaupat pursuaa uusia vaihtoehtoja.

   Joskus uusi on hankittava, mutta esim. uusi maalipinta tekee ihmeitä. Tänään olen pessyt ja maalannut muutamat ulkolyhdyt ja voi kuinka auttaa asiaa. Taas kuin uudet. Käyttöikä jatkuu...

   Mukavaa syksyistä viikonloppua!

   Poista
 8. Mahtavia ideoita, sä oot kätevä käsistäsi. Ihana toi kahvikuppi kynttiläjalat. Nykyään kuppeja ei juurikaan kukaan käytä. Jotenka niitä löytyy kyllä kirpparilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija!
   Mun suuri valtti on mies, joka lähtee kanssani toteuttamaan ideoita. Tänään ollaan oltu uuden äärellä ja siitä pian blogissa.

   Ja on muuten totta, ettei kahvikuppeja juuri tule käytettyä, joten niistä voi tehdä esim. näitä kynttilänjalkoja. Yksi uusi olisi nytkin suunnitelmissa...

   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 9. Onpa kivoja ja kekseliäitä tuunauksia! Olen myös kova tekemään käsilläni ja meidän sisustus koostuukin suurilta osin vanhoista entisöimistäni kalusteista. Mikromuovi on kyllä asia jota pohdituttaa täälläkin. Fleecetuotteita en itse osta, mutta on niitäkin jokunen talouteemme muualta tullut. Olen kuitenkin ajatellut käyttää olemassa olevat loppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Entisöidyt kalusteet kuulostavat aina niin hienoilta. Ja mikä parasta, siinä näkyy oman käden tavoiteltu jälki.

   Mikromuovi on todella pelottava sana. Sitä tuntuu olevan vähän siellä sun täällä. Kunpa kaiken tietäisi. Ikävä kyllä fleece on mennyt kieltolistalle, eikä sitä tule tietoisesti enää ostettua. Jo olemassa olevat mekin käytetään loppuun. Tarkkana saa olla.

   Poista
 10. Ooh, mikä ideoiden runsaudensarvi! Mahtavaa!

  VastaaPoista