tiistai 18. syyskuuta 2018

On aika sytyttää kausivalot!

Simsalabim! Kausivalot ovat syttyneet!

Eipä ole kauaa, kun somessa pyöri erilaisia kuvakkeita tekstillä "sata päivää jouluun!". Viimeistään se sai innostuksen pintaan. Oli syytä viritellä äkkiä kausivalot kuntoon ja sytyttää valot ensimmäistä kertaa. Tänä vuonna teemaksi on valikoitunut meidän perheen näköinen "satumaa". 

Teema tarkoittaa vähintäänkin sitä, että uusia ideoita on kokeiltava ja tehtävä kivoja kokonaisuuksia. Joka vuosi se onkin tavoite, että aina keksitään uutta, vaikka vain vähäsen. Tavoiteltu ei ehkä ole täysin jouluinen, mutta fiilis puhkesi tekemisen lomassa - kuuntelin nimittäin ensimmäistä kertaa myös jouluradiota! Tästä se alkaa. Jouluttelu.

Kausivalojen kuningatar on valkoinen mallinukke

Kesällä bongasin verkosta myynti-ilmoituksen, jossa valkoinen mallinukke etsi uutta kotia. Koska hintakin oli varsin edullinen oli helppo hihkua; "meille!". Hain kiiltävän mallinuken polkypyörällä poikani kanssa ja takuulla kuljetus herätti ihmisissä ihmetystä, millaisia kuormia polkupyörällä oikein kuskataan. Ne onkin niitä rajoitteita ihmisen mielessä, mikä on mahdotonta ja mikä ei. Hyvän löydön kohdalla mahdoton muuttuu suureksi mahdollisuudeksi. Eikä onnen määrää pysty mittaamaan. Tämä oli juuri sitä.

Tänä syksynä silkkikukat ovat puhjenneet pihalla kukkaan kimppu toisensa jälkeen ja jälleen oli kuorma uusia kukkia sylissä. Lisänä ihanaa mattaisen tuntuista, mustaa päällystettyä rautalankaa (1,4  mm / 60 m:n rulla - 5,50 e) sekä mustaa kuuskulmaverkkoa (100 cm / 10 m / 25 mm silmä / 0,7 mm lanka - rulla 21,50 e). Tähän toteutukseen ei paljoa materiaaleja tarvitse.

Kaikki eivät ymmärrä mallinukkeja ollenkaan, mutta monet kehuvat niitä lopulta sisustuksissa aika mielenkiintoisiksi ja kauniiksi, vaikkeivät itse koskaan niitä tulisikaan hankkineeksi.

Tässä se nyt on meidän kausimallinukke valmiissa hameessaan. Asiat rakentuvat pikkuhiljaa ja tunnelma nousee jokaisesta uudesta toteutuksesta.


Mallinuken hame on meidän perheen suosikki. Siitä tuli juuri sellainen, miten suunnitelmat mielessä piirtyivät. Iso lyhty antaa sopivaa lisäloistoa.

Työn vaiheet:

- Terassilla valmiina tarvittavat materiaalit; silkkikukat, verkko ja rautalanka.- Leikkasin verkosta reilun palan (mikä silmään riittävältä näytti). Verkon leveys 100 cm riitti hyvin mekon mittaan eli sitä ei tarvinnut jatkaa millään lisäpaloilla. En nimittäin halunnut saumaa pituuteen, enkä myöskään maahan asti ulottuvaa mekkoa.


- Harsin rautalangan avulla palasta ns. O-lenkin.
- Kun puuhaillessa pakkasi hieman tuulemaan, piti nukke sitoa väliaikaisesti nippusiteillä aitaan.


- Irrotin mallinukelta kädet ja vedin pään yli verkkolenkin nuken ylle. Oli aika muotoilla siitä muhkea prinsessamekko ja kiristää se rautalangalla vyötäröltä tiukkaan sekä tehdä nuken tukikiinnityksiä aitaan, jotta se pysyy pystyssä kovassakin myrskyssä.


- Alkoi silkkikukkien kiinnitys ohuella rautalangalla verkkoon.


- Kun kaikki kukat olivat paikoillaan, oli vuorossa valonauhan kiinnitys. Vetelin sitä verkkoon kiinni zikzak-kuviota myötäillen. Pientä näpertelyä, jossa aikaa kuluu, mutta lopputulos näkyi jo silmissä. Vielä piti odottaa, että ilta hämärtyy ja voin sytyttää valot. Hämäryydessä kaikki alkaa näyttää huomattavasti tunnelmallisemmalta.


P.S ja etualalla komeilevat nuo tovi sitten tehdyt puukauriit.


Lumous ei haihdu

Mitä pimeämmäksi ilta tulee, sitä enemmän pyörin uusimman teokseni ympärillä. Se miellyttää omaa silmää ihan joka kuvakulmasta. Ilmassa on selvästi pieniä onnistumisen ja suuren riemun kiljahduksia.Tämä on silkkaa prinsessasatua. Miten sitä ihmismieleen vaikuttaakaan valot, värit ja linjat.- Näin lopuksi kysynkin sinun mielipidettäsi meidän kausivaloista. Miellyttääkö vai kauhistuttaako mallinukke sinua?

17 kommenttia:

 1. Vautsi!!!
  tosi hieno,hitsi oot erinomaisen,:)erikoinen:) minä tykkään aivan hirmusesti:))))
  just! näin lumous! ei haihdu!!
  kaunis kokonaisuus!!!
  hyvä sinä!!!!!
  Sadunomaisia tunelmallisia hetki' ,sinulle!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa!
   - Illat ovat pienentyneet hurjasti, joten väkisinkin alkoi katse etsiä lamppuja...mihin ne tulikaan keväällä jemmattua. Tästä sitä lumousta sitten tavoitellaan. Pitää vielä lähettää kuva mallinuken myyjälle, joka oli kesällä innoissaan, kun kuuli suunnitelmiani.

   Poista
 2. Lucia kruunu sitten joulun alla päähän.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei huono idea! Tämähän on vasta alkua...paljon ehtii lisäyksiä tulla.

   Poista
 3. Hauska ja näyttävä taideteos. :) Etenkin iltavalaistuksessa. Minä laitan kausivalot vasta lokakuun pimeyteen, silloin niiden laittaminen tuntuu ihan mahtavalta, kun on muuten niin synkkää. Lyhtyjä ja kynttilöitä virittelen kyllä jo nyt. Tuo mallinuken hame näyttäisi kyllä upealta myös oikein kukin koristeltuna, esim. kanervilla tai talveksi havuilla, miksei koivunoksillakin tai kaikilla näillä yhtä aikaa. (Suhtaudun ehkä vähän ristiriitaisesti tekokukkiin. :D Mutta se ei ole siis moite sinulle.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä tässä näyttävyyttä illan pimeyteen on. Ajattelin käyttää tätä somisteena läpi vuoden. Silkkikukat kestävät hyvin säitä, vaikka unohtaa hoitaa.

   Olen suunnitellut jo tulevien kausien koristuksia nukelle, mutta katsotaan, miten se kestää. Ehkä voisi laittaa sementtiä tai saneerauksia pintaa, jos sää runtelee?

   Eikä tämä vielä täysillä pala, se on "valmiudessa". Lokakuussa mulla jäätyy aina näpit ja siksi ennakoin.

   Poista
  2. Tämä on kyllä sellainen koristus, josta saa tuunattua monenlaista eri vuodenaikaan ja juhlakauteen! Kiva nähdä, mitä kaikkea tulevaisuudessa keksit. :)

   Poista
  3. Kyllä kuule ideat sinkoilevat jo nyt. Tuskin maltan saada yhtä teemaa loppuun...kun mieli laukkaa jo seuraavissa.

   Poista
 4. Haha, aika hauska! Itse jostain syystä vieroksun mallinukkeja. Ne ovat jotenkin pelottavia. :D Mutta lukuun ottamatta sitä seikkaa, tämä on kyllä hieno. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kitti, kiitti!

   Mallinukke on vähän niin ja näin. Kaikki ei tykkää lainkaan, mutta tässä on kyllä himpan lempeämpi ote. Ehkä tuo vaalea väri tekee hiukan iisimmän ja tämä on muutoinkin hieman moderni, kun kasvoissa ei näy piirteet.

   Tunnelma muuttuu paljon niin valoisaan kuin pimeäänkin aikaan.

   Pääsin joskus Suomenlinnassa asuntolaivaan. Siellä oli myös mallinukke, mutta lisäksi krokotiili vastaanottamassa kannella, leijona alakerrassa, käärmeet seinälampeteissa, iso kilpikonnan kilpi pöytätasona...ja mm. flipper. Se se vasta jännää olikin...

   Poista
 5. Tämä mallinukke ON HIENO!! Lähtökohtaisesti en mallinukeista tykkää, mutta hame on huippukiva ja pehmentää toplesstyttöä kivasti :) Kyllä tykkään! Ihastuin myös tikapuulyhtyjutskaan, ihana sekin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon. Tämä tyttö saa nyt loistaa ja ehkä yläosattomissa läpi kauden. Tikapuut on osa seuraavaa kohdetta. Pikku hiljaa valmistuu. Muistan vaan joskus, miten sähköjohdot tuli hankaliksi käsitellä lokakuussa. Sormetkin jäätyi. Eli näillä eväin kohti tulevaa...

   Poista
 6. Täytyy myöntää, ettei mallinuket ole ihan minun juttuni. Johtuu ehkä niiden muovisuudesta/muovimaisuudesta. Mut tuo hame on kyllä upea, ja nuo lyhdyt, pyöreät kukkaistutukset ja koristepallo sopivat hyvin yhteen sen kanssa. :) Minusta tärkeintä on, että jokaisen koti on asujan itsensä näköinen. Se, että sisustus (tai tässä tapauksessa, hmm, ulkoistus?) tuo asujan persoonan esiin, tekee siitä kauniin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   - On muuten niin totta, että koti on juuri asujansa näköinen. Olen pienoisen ikuisuuden tykännyt näistä mallinukeista ja tykästys jatkuu yhä. Nuket ovat pysyneet sisällä, mutta tämä uusin on tietoisesti hankittu ulos. Kyllä sitä vaan ulkonakin on pienoista sisustamista käynnissä. Ja usein. Keväällä kohkaan kyllä enemmän...

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, että onhan tässä kokoa ja pimeällä se tarkoittaa puhtaasti näyttävyyttä. Tänäänkin aivan kamala sää, joten kauneutta kaipaa syvinkin sielun syöveri.

   Poista
 8. Tuota valotaideteosta ei voi olla huomaamatta.
  Minun silmääni tämä kokonaisuus miellyttää :)

  VastaaPoista