lauantai 6. lokakuuta 2018

Saanko esitellä oman puutarhan antimia

Omenat ovat kypsyneet. Ja hyvin. Viime vuosi oli melkoinen kituvuosi, mutta tänä vuonna hedelmää on tullut ämpärikaupalla.

Pihan satopuista syöntiomenaa edustava kaneliomena, tuo tuttu nimensä mukaan mausteinen omena, on ollut valmis jo aikoja sitten, itse asiassa koko puu on jo tyhjä. Kaneliompuilla syötettiin peuroja, kaikki halukkaat sukulaiset ja työkaverit sekä tehtiin taas niitä ihania sydänomenoita.

Seuraavaksi kypsymässä oli talviomenaa. Vanha puu alkoi olla äärimmillään, sillä herkulliset omenat painoivat oksat raskaasti maata kohden. Tuntui, että hetkenä minä hyvänsä napsahtaa koko puu katki. Äkkiä piti keksiä, mitä tehdään. Omenapiirakka on hyvää ja omenahillokin maistuvaa, mutta rajansa kaikella. Sadolle piti kehitellä muu käyttö. Ja mikäpä olisikaan ollut parempi idea kuin mehu. Se säilyy ja maistuu aina. Pitkästä aikaa oli oikea hetki tehdä siis omaa mehua.

Aitoa mehua ilman lisäaineita ja sokeria

Onnistuimme saamaan lyhyellä varoitusajalla aamuajan Junnilan mehuasemalle, joten meidän tehtäväksemme jäi kerätä hyvät omenat edellisenä iltana laatikoihin. Yhdestä vanhasta puusta tulee monta kiloa ja otimme siitä äkkiä katsottuna laatikoihin noin puolet sen hetken puussa olevista, joka tarkoitti käytännössä n. 80 kg.

Mehuasemalla omenat menivät punnituksen jälkeen puristimeen. Valmista pastöroitua mehua syntyi nopeaan tahtiin ja valitsimme puolet pullotettavaksi uusiin lasipulloihin (en alkanut säätää omilla pulloilla) ja toisen puolen 3 l:n muovisiin hanapakkauksiin ja niille painetut pahviset laatikot. Siistiä hommaa, johon aikaa kului puolisen tuntia. Pastöroinnissa pullot kuumeni niin tulikuumiksi, että melkein näppejä poltteli, kun pulloja nosti autoon. Mutta voi sitä riemun tunnetta, kun oli ihka omaa mehua.

Tämä omppujen muuttaminen mehuksi on kyllä suositeltavaa. Juomaa riittää pitkäksi aikaa ja avaamattomalle pullollekin luvattiin n. kahden vuoden säilyvyyttä. Avattu pullo säilytetään jääkaapissa ja se pysyy hyvänä monta päivää, joten täydellisen unelma säilyvyys.


Kuvasarjan aloittaa valmis tuote. Ja siinä mielessä valmis, että mehulle on luotu jo oma etiketti ja ne ovat pulloissa kiinni. Etiketin kuva muistuttaa sydänopuista ja alareunassa on linkki blogipostaukseen aiheesta.


Tässä sitä talviomenaa matkasi laatikoissa mehuasemalle.


Joku todella sydämellinen tyyppikin pääsi kuormaan.


Laatikot vaa'alle ja katsotaan paino.


Tässä oli puristus jo tehty, mutta tältäpä siis näyttää puristin.


Aika valita pullomalli ja -määrä.


Näissä on ihanasti vanhaa aikaa.


Hanapakkauksille pahviset laatikot. Aitoa mehua.


Ja sitten pullotus.


Puristuksesta jää jäljelle jännää vihreän ja punaisen sekotteista massaa.


Jäänyt massa kärrätään ulos keräyslavalle.


Voi hitsi, kuinka kiva katsoa tätä kuvaa. Koko perheen osallistuminen ja peukalonjälki on hommassa mukana. Tämä on aito ja hyvänmakuinen oman puutarhan tuote. Pohdiskelin, olisikohan tämä kiva joululahjaidea?

II Haluaisitko sinä tällaisen pullon lahjaksi?


Lisätietoja:

12 kommenttia:

 1. Aivan upea lahjaidea! Raskiiko tuollaista edes juoda.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä tätä raaskii :) Mehu on juuri sellaista DIY-linjaa ja lahjavalinnoissa sopii sarjaan "Syödä, juoda, polttaa tai muuten hävittää".

   Omatekoisessa lahjassa annetaan ripsaus omaa aikaa, sillä teko alusta loppuun ei ole kuitenkaan ihan sormien näpsäys. Se on käytännöllinen ja lämmöllä ajateltu lahjan saajaa. Tosin kaikki eivät pidä omenamehun mausta. Sekin pitää ottaa huomioon.

   Poista
 2. Enpä edes tiennyt, että tällaistakin mehupalvelua ois saatavilla. :D Itte aina mehumaijassa vaan keittelee. Tosin omenamehua en yleensä tee, kun ei se niin suosikkimehu oo. Mutta tosi kiva lahjaidea ja kauniit etiketit ja kaikki! :) Kauniin väristä mehua myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tätä vaihtoehtoa varmasti kaikki tiedäkään. Minusta loistava tapa saada isoja satoja hyödynnettyä.

   Koska mehu säilyy pitkään se on valttia, eikä lisäaineita / sokeria - loistavaa! Mutta kuten sanoit, makuasia. Kaikki eivät todellakaan pidä omenamehusta.

   Itse olen ylpeä, että saimme perheen voimin homman nopsaan tehtyä. Omavaraisuutta tavallaan. Sato tallessa.

   Poista
 3. Aivan mahtava lahjaidea, ja muutenkin erinomaisen hyvä tapa hyödyntää omppusato.
  Meillä tosiaan se hiivatin muumiotauti vei ison osan sadosta, silti saatiin hilloa reippaasti talven varalle. Jos kaikki omenat olisivat olleet laatutavaraa ei kyllä olisi jaksettu hilloksi tehdä kaikkea.
  Seuraavan satoisan vuoden tuotos viedäänkin mehustamoon, oli kiva katsoa kuvat ja nähdä miten prosessi etenee :) Kiitos mielenkiintoisesta jutusta.

  ps. aika huisin hienot etiketit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on mun mielestä ihan paras tapa hyödyntää omppusatoa. Meillä ollaan oltu onnekkaita, ettei mikään muumiotauti ole iskenyt tähän "mehupuuhun". Sille ei koskaan tehdä mitään erikoisia hoitotoimenpiteitä. Saa kasvaa rauhassa ja luomusti. Yhtään huonoa omenaa ei ole tullut ja se pistää tietysti miettimään, kuinka hedelmät käyttää.

   Tämä mehustamohomma on vaan niin cool vaihtoehto :)

   Etiketit oli pikapikapikatyö, mutta löytyi äkkäseen aiheeseen liittyvä hyvä kuva, joten mitäpä sitä muuta tarvitaankaan.

   Poista
 4. Tämä lahjaidea on makoisa,kauniissa pullossa/etiketti/ja laatikko:))
  ..:) Jos minä tuollaisen lahjan saisin :) sen paikka ois kirjahyllyssä,näytillä:)raskisinko edes:) juoda:))
  ja Kiitos mielenkiintoisesta tarinasta!
  On teille hyvä omena sato tullu,hyvä kesä;) ja lämmin syksy:))
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu...on sitä satoa tullut ihan muillekin jakaa. Omenaa tulee niin, ettei tolkulla määrää. Joskus vietiin läheiseen vanhustentaloonkin. Pestiin ja pakattiin kauniisti ja siellä ne ikäihmisten makuun sopivat kaneliomput tekivät kauppansa.

   Vai, että kirjahyllyyn :) olipa kauniisti sanottu. Tämä ei ole ns. bulkkituote, joten hieman harvinaisempi ehkä saada ja siten hitusen arvokas, mutta tehty ainakin suurella sydämellä <3

   Poista
 5. Ihana etiketti. Ja tuollainen omppumehu on niiin hyvää. Aitoa makua. Itse ainakin ilahtuisin, jos tuollaisen saisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   - Ehkä näistä on siis lahjoiksikin. Olen itse sitä pähkinyt, kun minulle ja perheelle tämä on sellaista omavaraista touhua ja lopputuloksen ihastelua. Mutta - taitaa sitä muutkin arvostaa. Ainakin siihen on pyritty.

   Lahja pitäisi olla aina sellainen käytännöllinen ja etiketti johtaa vielä noiden sydänomppujen tekemisen ohjesivulle. Omenarakkautta läheisille ihmisille ;)

   Poista
 6. Olisi mainio joululahjaidea.. itsetehdyt ruokalahjat ovat minusta ihania <3. Kaunis etiketti!Mukavia nuo mehuasemat vaikka itse en ole niissä käynyt koska omenasato on ollut vielä vähäinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mehuasemat ovat todellisia aarteita. Muistan, kuinka innoissani olin joskus, kun mulle ekaa kertaa selvisi tällainen mahdollisuus. Se on ehdottomasti kaiken vaivan arvoinen ja koska omenat ovat hyviä, olisi sääli jättää mahdollisuudet käyttämättä.

   Olen kuullut hyvää palautetta joululahja-ajatuksesta. On ainakin sydämellä tehty!

   Poista