maanantai 24. joulukuuta 2018

Keskiyön kurkistus aattoon

Nyt on juuri se hetki yöstä, jolloin voin esittää itselleni kysymyksen, mitä aion tehdä säkkikankaalla, vanhalla suksella, lasten leluilla, nukkekodin esineillä, puukiekoilla, männynoksilla, vanhalla kynttilänjalalla ja venäläisillä kristallilaseilla.

Voin paljastaa sen teille jo nyt, ennen ensimmäistäkään kuvaa, näistä aineksista syntyy joulupöytä! Koska kattaus on puoli ruokaa on minulle ominaista kikkailla kattaus kohdilleen ennenkuin jouluruoka voi laskeutua pöytään. Jos haluat tietää, miten meillä tänä jouluna on katettu, katso kuvat. Lyhyesti kerron, miksi mikäkin on mukaan päätynyt. Usein on monta tarinaa, mistä osat matkaan tarttuvat ja kohtaavat samassa pöydässä. Virkkusen yön hetkissä on kiva pyöritellä näitä asioita.


Valmiin puoleinen asetelma läheltä. Tämä lautanen odottaa aattoruokaa.

Suksi hiihti pöytään

Muutama viikko sitten ostin nämä vanhat sukset. Myyjän edustajalta kysyin jotain suksien historiasta, mutten saanut kaipaamaani tarinaa, en mitään tiedon jyvästäkään. Esineet kaipaavat aina tarinan, mutta voivat toki olla lumoavia ilman sitäkin. Kotona oli jo entuudesta äidin lapsuuden vanhat maalaissukset, miehen äidin vanhat sukset, yhdet virolaiset elämää nähneet löydöt ja muutama muu, ei niin merkityksellinen, pari.

Suksilla on omat tehtävänsä - oman äidin sukset ovat kukkamaljakoiden kannattimia, miehen äidin puusukset ovat puolestaan lampetteina, virolaiset nojaavat ulkoseinään kuin olisin aina lähdössä hiihtämään ja sitten nämä tarinattomat, ne päätyivät ensitöikseen kuumaan suihkuun ja pesuun. Sieltä suoraan halkomaan joulupöytää.

Olin jo kauan sitten päättänyt, että tänä vuonna joulupöydässä teemana on maalaismaisema ja luonto, jota höystetään tarpeen mukaan. Sellainen siitä sitten taisi tullakin.

Syksyllä ostin metritavarana säkkikangasta, josta oli tarkoitus tulla virityksiä pihaan, mutta homma ei edennyt suunnitelman mukaan ja kangas jäi odottamaan uutta tulemistaan. Se paikka löytyi joulupöydästä. En halunnut siloitella sen taitteita vaan hieman viimeistelemättömänä se oli hyvinkin tervetullut paikalleen.


Jos tämä suksi osaisi puhua, saisin kenties uupuvan tarinan. Ainakin elämää on nähty. Vuosikymmeniä.


Nukkekodin esineet ja pikkulelut löysivät paikkansa

Suksien keskelle oli kiva koota minikokoinen kattaus jouluhenkisyyttä. Ihan parasta sellaista on tarjolla Riina Tuulian Miniatyyrimaailmassa. Sieltä olen ostanut kivoja juttuja juuri tätä kattausta varten. Taidokkaita nukkekodin juttuja, joita voi toki käyttää somisteina muutoinkin. Meidän joulupöytään ne sopivat kuin tilauksesta.


Ihan pakko kertoa mittoja, sillä kuva ei välttämättä avaa todellisuutta.
- pellillä olevat tähtipiparit ovat halkaisijaltaan 5 mm
- hyasinttiruukkuineen on 3 cm korkea
- paperipussissa olevat joulutortut 9 mmJoululaatikot on katettu minikoossa. Taidokasta käsityötä, joissa apuna on käytetty mm. pillereiden säilytyslevyn yksittäisosia. 


Tulitikkuaskin kokoinen puulaatikko on lastattu pienillä vihanneksilla. Yksi purjonvarsi ei ole edes tulitikun mittainen.


Schleich-muovieläimet astelevat jonossa eteenpäin.


Lahjaksi saatu minijoulutähti mahtuu suksen päälle...


...ja pieni leikkijuna sopii ajamaan halki joulupöydän suksen päällä.Puuta muodossa jos toisessa

Isojen leikattujen puiden rungoista voi helposti leikata kiekkoja, joita voi käyttää lautasen alla ja oksia somisteina. 

Katso, kuinka kivasti puukiekko näkyy lasilautasen alta. Lasi päästää puun kuviot läpi. Lasi ja puut muodostavat mielenkiintoisen yhdistelmän. Männynoksat tuovat hienostuneen lisän, eivätkä välttämättä kaipaa mitään muuta. Punertavat, keraamiset sydämet lämmittävät värimaailmaa.

Venäläiset kristallilasit korkealla jalalla tuovat aina juhlan tunnun.


Pimee Vintti -sisustuskaupan valikoimista löytyi joulupöytään sopiva vanha kynttilänjalka. Se sai sopivaa maustetta Lidlistä bongatuista koristeista. Koko komeuden kruunasi Stockmannin valikoimista löytynyt kuusikynttilä. Sitä ei säästellä. Tämä kuusi palaa aattona.Kaikki on sopivasti valmista. Kattaus saa odottaa tällaisena vielä muutaman tunnin. Nyt on suunnattava nukkumaan. Vai tuleeko se uni silmään...en ole varma.

- Mitkä ovat sinun rakkaat kattausvinkkisi?
- Millaisia juttuja sinä olet kokeillut normaalin pöytäliinan sijaan?

Tunnelmallista joulua ja ihanaa aattoa!

12 kommenttia:

 1. Niin kaunista! Ihanat miniatyyrijustkat kaikki, niin aidon näköisiä. :) Hyvää joulua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miniatyyrit ovat todella huippuja. Ruokapöydässä viihtyy niiden voimalla helposti pidempään. On kiva siinä syödessä ihastella, kuinka joku osaa tehdä noin pientä ja aitoa.

   Eikä aina pidä olla nukkekotia, sillä näillä pikkuesineillä voi somistaa vaikka mitä.

   Jouluiloa!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Maalaishenkeä kaupungissa. Tunnelmallista joulua Kristiina!

   Poista
 3. Herttinen sentään! Tuohon pöytään on ilo käydä istumaan. Hyvää joulunjatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä nämä pienet yksityiskohdat saa todella istumaan pidempään. Arkena on usein ongelmana se, että tulee syötyä liian nopsaan. Nyt on syytä istua ja ihmetellä pitkän kaavan kautta. Lapsikin kysyi juuri
   - "Syödäänhän tänäänkin pitkän kaavan kautta"?
   - Kyllä, kyllä. Syödään toki.

   Poista
 4. Ihana suksikattaus tuo hyvän mielen ruokalijoille. Iloista joulun aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukset ovat niin käteviä, sillä ne vievät kapoisina pöydästä vain vähän tilaa. Olen suosinut kauan.

   Jouluiloa sinulle!

   Poista
 5. Hurmaavia joulun tunnelmapaloja ja suloisia minikoristeita!
  Minun juhlapöytääni kuuluu aina vihreät ja kukat pitkänä köynnösmäisenä asetelmana keskelle pöytää kynttilöiden kera.
  Tänä vuonna katoin pöydän ulos puutarhaan kun sää oli niin lämmin ja tyyni.
  Lempeää joulun aikaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Köynnökset pöydässä ovat aina upeita. En ole itse paljon tehnyt, mutta ihailen muiden töitä.

   Oi, pöytä puutarhassa kuulostaakin ihanalta. Se on aina sellainen pala satukurjaa. Kunpa olisi sopiva pihamaja...

   Mukavaa joulunaikaa!

   Poista