sunnuntai 16. joulukuuta 2018

Meidän kaunis ja kohtuullinen joulumme

Joulukuu antaa paljon ajattelemisen aihetta. Ja mitä pidemmälle vuodet kiirii, ajatusta tulee mukaan entistä enemmän. Joulusta on muodostunut monille melkoinen kulutusjuhla ja kun sanaa tarkastelee syvällisemmin tulee suorastaan huono olo. Paljon on karsittava ja tehtävä, jotta pystyy tänä päivänä olemaan kuluttamatta yli tarpeen. Kulutusta näkyy elämässämme kaikkialla, mutta onneksi jokaisella on mahdollisuus miettiä omia toimintamallejaan ja korjailla mahdollisia epäkohtia.

Tässä postauksessa otin koppia sisustusblogeille heitetystä Kaunis ja kohtuullinen joulu -haasteesta Modernisti kodikas -blogin Kertulta.

Erityisesti joulu on se ajankohta vuodesta, jolloin teen mielessäni aikamatkan yhden sukupolven yli taaksepäin, jolloin kertaan tapahtumia ja tapoja isovanhempien joulussa. Mitä eroa on vuosien takaisessa joulussa maaseudulla ja kuinka elämme nyt samaa aikaa kaupungissa. Äkkiseltään se tuntuu aikana ikuisuudelta, mutta toisaalta aika on lyhyt, kun miettii muutosten määrää. Kun kaavailee samaa aikahyppyä eteenpäin, ei edes uskalla visioida, miltä silloin näyttää.

Rakastin lapsuusjouluissani erityisesti tunnelmaa; Maatalon miljöötä, rauhaisaa ilmapiiriä, omistautumista asioille, mukavaa yhdessäoloa, itsetehtyjä asioita, kädentaitoja ja kiireetöntä aikaa. Niin ja lunta. Lapsuudessa se narskui huopikkaiden alla viikkokausia.

Aaton ihanat perinteet olivat asioita, joihin ei vaan kyllästytty. Kukaan ei koskaan sanonut "voi, kunpa joulu olisi jo ohi". Jouluun kuului, että kunnioitettiin mennyttä aikaa, käytiin maalaiskirkossa ja hautausmaalla. Käytiin metsässä kaatamassa kuusi, joka aattoaamuna tuotiin sisään ja koristeltiin. Lämmitettiin sauna ja kannettiin pesuvedet. Tarkasteltiin itsetehdyt himmelit ja enkelikellot, ulkorappusilla oli havuja ja linnuilla lyhteet. Laulun mukaan maatilan täytti hanget korkeat nietokset, jotka kimaltelivat kuin pienet timantit myrskylyhdyn valon osuessa kohdalle. Ruokaa tehtiin pitkän kaavan mukaan ja koko talo tuoksui joululta. Kummallista, kun sulkee silmät voi yhä nähdä kaiken edessään hyvinkin aitona ja sellaisena kuin ne silloin olivat.

Tähän päivään pyrin tuomaan noista vuosien takaisista jouluista jotain, edes hitusen. Se tarkoittaa vähintäänkin perinteitä. Lapsuudessa ei vietetty nykypäivän kaltaista kulutusjuhlaa, sillä kaikkea oli riittävästi eikä mitään kaivattu yli tarpeen. Kaapit eivät pursuilleet tavaraa, mutta kaikkea oli. Päällimmäisenä mieleen jäi tyytyväinen ja hyvä elämä. Kaikki oli järjestyksessä.

Tuunaa, askartele ja käytä vanhaa - rakenna näistä aineksista näyttävä joulujuhla

Juuri se Strömsö-henki kuului lapsuuden jouluun ja mikä parasta, kaikki sujuikin kuin Strömsössä. Sellaisen joulun haluan rakentaa yhä vielä. Perinteet pitävät pintansa ja siihen ei kuulu yltiöpäinen kulutus.

Koristele koti ja muista myös piha!

Jouluaskartelu on rentouttavaa puuhaa niin yksin kuin porukalla. Tästä on helppo innostua ikään katsomatta ja saada aikaiseksi hyvää jouluttelutunnelmaa pitkällä kaavalla. Kaivamalla vanhat materiaalijemmat esiin saadaan säästöä aikaiseksi.

  
Punaiset joulupallot somistivat vuosia sitten joulua sisällä. Viime vuosina ne ovat löytäneet kierrätyksen kautta itselleen uuden paikan. Pihan kaljut lehtipuut ovat saaneet greipin- ja mandariinin kokoisia pallukoita oksilleen. Kieltämättä ne on kuin luotu uuteen käyttöpaikkaansa.


Joulukuusen pallot kestävät hyvin ulkosäitä, mutta perinteiset ripustusnarut kannattaa vaihtaa kestävään rautalankaan, sillä talviset tuiskut ja tuiverrukset koettelevat.


Edullisena pakan loppuna löydetty Vallilan Aurajoki-kangas taustavaloineen virtaa pihan havupuiden suojissa ja tuo kaivattua säihkettä muuten niin pimeään aikaan. Näin on syntynyt pikkurahalla todella kaunis ulkokoriste. Tänä vuonna näitä kangastauluja on tehty erityisesti sisälle.


Vanha mallinukke uudessa tehtävässään. Tämä verkon, silkkikukkien ja kausivalojen suloinen yhdistelmä tuo jännittävän tunnelman. Joulussa on taikaa...

Tällainen näyttävä ja erikoinenkin pihakoriste on syntynyt pikkurahalla ja siitä on tarkoitus venyttää koriste, joka elää kaudesta toiseen. Se vaan muuttaa muotoaan eri vuodenaikoina, mutta saa koristaa omalla tavallaan. Katsotaan, mitä uutta nukella on keväällä.


Edullisia koristuksia sisälle on väkerretty kävyistä ja männynoksista. Myrsky on riepotellut mäntyjä ja korkeista latvuksista on lentänyt oksia, joita olen ottanut talteen talvikoristelua varten. Kuusen kävyt ovat sointuva lisä.


Joulukodin voi saada kukoistamaan monella tavalla 

Kaiken ei tarvitse olla kallista, sillä aivan läheltä voi löytyä ainekset hyvinkin kauniisiin jouluasetelmiin.

Männynoksia napsimalla saa paljon pieniä somisteita ja kaupasta ostettu pikkuneilikkanippu tuo kukoistusta pikkurahalla.


Muistoa lapsuuden mummolasta edustaa vanhat sukset. Näillä äiti hiihti alakouluikäisenä kouluun ja mikä parasta, ne ovat säilyneet läpi vuosien. Nyt ne vievät ajatukset mummon ja papan luo, mutta toimivat vallan mainiosti nykykodissa kukkamaljakon ripustimina.


Hentoset havupuun alut voivat hyvinkin korvata ison kuusen tai tuoda oman vihreän lisän sitä rakastaville. Meidän perheessä joulu on todellista vihreän värin palvontaa.


Asetelma voi muodostua hyvinkin edullisista osista, joita löytyy luonnosta ja jotka voi käyttää uudelleen seuraavissa juhlissa.

Mieti lahjojen kohdalla itse tehtyjä vaihtoehtoja ja käytä pakkaamisessa kierrätettyä materiaalia

Joululahjoja ei tarvitse ostaa yltiöpäisesti. Kaikkein ihastuttavinta on saada ja antaa itsetehtyjä lahjoja. Miten ihanaa onkaan saada itse tehdyt villasukat tai taatelikakku. Kuinka hienoa on antaa jollekin se lahja, jonka tekemisessä on itse taitava. Onneksi monet osaavat arvostaa DIY-tekemistä.

Joulukorttien lähettäminen on ihana vanha perinne, mutta siinäkin voi miettiä, millainen ja miksi. Olen tykästynyt tänä vuonna johonkin aivan uuteen tuttavuuteen, puukorttiin.


Itse säästän mielessäni siinä, etten osta tolkuttomasti paperia, vaan käytän sitä uudelleen, joka syystä tai toisesta tulee luokseni. Tässä käytin vanhaa kukkapaketin suojakäärettä. Sitä, joka oli jo hieman rypyssä, mutta rypistämällä lisää se muuttui kokonaan ryppypaperiksi kuin olisi niin ollut jo alkuperäistarkoituksenaan. Somistamaan silkkinauha ja männyn pitkistä ja kauniista neulasista tehty tupsu.


Ihan parasta DIY-lahjaa edustaa oman puutarhan tuote omenamenu. Se on tehty täysin luomuista omenoista, jotka ovat saaneet kasvaa vapaasti ja joista on mehustamolla puristettu vitamiinipitoinen "syödä, juoda, polttaa tai muuten hävittää" -linjan hyvä esimerkkilahja.Vuonna 2018 joulukorttimme ovat 100%:sta suomalaista koivua, johon tarvitaan puuta 80% vähemmän kuin pahvikorttiin. Tänä vuonna nämä päätyivät meidän valinnaksemme. Upeita kortteja, joihin ei voi olla ihastumatta.

Tunnelma on tärkeä ja se voi syntyä myös ihan pienestä

Tunnelmaa voi tavoitella monin tavoin, mutta yksi edullisimmista on lukea joululehtiä. Säästän vanhoja lehtiä ja kaivan ne esiin joka joulu. Ostan päälle uusia ja hetken päästä omistan arvokkaan kokoelman, jota voi kelata uudelleen ja uudelleen. Tuntea sen tutun rapinan sivuja selaillessa ja joka vuosi löytää vanhoista julkaisuista uutta ihmeteltävää.

Mikään ei voita sitä kodin lämpöä, enkelikellon kilinää, glögimukia, lämmintä torkkupeittoa harteilla ja lukemista. Se on sitä rakastettavan ihanaa kiireettömyyttä. Olla, olla ja olla.


Kasa ideoita, jotka kantavat vuodesta toiseen.

Jouluvalot ovat muuttuneet kausivaloiksi

Hiljalleen olemme perheen kesken alkaneet hävittää vanhoja valosarjoja ja tilalle on hankittu vähäiset sähkösyöpöt, sillä vähälumiset ja pimeät talvi-illat kaipaavat lisävaloa. Se tulkoon nyt edullisesti, ja valoisaan aikaan valot ovat pois kytkettynä.


Totta se on. Voin laittaa kalenteriin merkinnän: joulukuusi sisällä 15.12. Näin aikaisin se ei ole koskaan olohuoneessa komeillut. Nyt komeilee.

Ja mikä parasta, se on metsänhoidon yhteydessä syntynyttä leikkuujätettä. Näin kaunis, tiheä ja monioksainen ei tosin kaipaa mitenkään kuvauksekseen "jätettä", mutta joskus sanoilla on varsin moninainen merkitys.


Ihan läheltä katsottuna kauneus on niin läsnä. Tunnelmanluoja, jossa ei ole tingitty. Kauneimpia näkemiäni jätteitä, ehdottomasti.

Ruokaa tarpeen mukaan

Koska en aio tehdä kaikkea ruokaa itse, olen päättänyt käyttää surutta erilaisia puolivalmisteita. Tänä vuonna tuunaan perinteiset kaupan laatikot; ripottelen porkkanalaatikon pintaan kurpitsan siemeniä, ja hunnutan perunalaatikon tillisilpulla.

Jouluun kuuluu paljon ruokalajeja, mutta emme osta ruokaa yli tarpeen. Mietimme tarkkaan kulutuksen ja teemme hankinnat sen mukaan, ettei mitään joudu heittämään roskiin.

Jälkiruuaksi voisin tehdä pitkästä aikaa yläasteen kotitaloustunnin koetyön.
- Jos aamuista riisipuuroa jää yli, sen lopun voi illaksi tuunata vaikka näin:

PÄÄRYNÄRIISI
Yhteen annokseen tarvitaan
2 dl keitettyä riisiä
kermavaahtoa maun mukaan
sokeria ja vaniljasokeria maun mukaan
joukkoon päärynäkuutioita

Ihanaa joulunodotusta sinulle! 
- Mikä on sinun paras vinkkisi kohtuullisuuden säilyttämiseen?

12 kommenttia:

 1. Sinun tarinasi oli hyvä!Hyvä joulu!!
  Joulu mieli tulee kaikesta vuosikymmenet matkassa kulkeneita koristeista,liinoista,verhoista ym.
  Kysyit mikä paras vinkkisi kohtuullisuuden säilyttämiseen?
  Minä vastaan "rahapussi.
  Mutta minulle tulee kaikesta huolimatta ihana joulu....vaikka käytettävissä ei ole rahaa paljon.
  Sinulle ihaninta joulun odotusta!!
  ja KIITOS tästä puhuttelevasta ja ihanasta blogistasi!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa!
   Sinulta tulee aina niin kannustavat sanat.

   Joulu voi muodostua niin monin tavoin. Minulle tärkeää on valmistautuminen, mukava tunnelman tavoittelu, rauha ja hyvä mieli. Kummallista, miten koristelu on iso asia tavoitteen saavuttamisessa.

   Jouluna muistelee lämmöllä isovanhempia ja monia yhteisiä hetkiä. Olen usein kiitollinen siitä, että heidän kanssaan sain elää toisenlaista elämää lomilla maaseudulla. Kaupunkilaislapselle se oli aina seikkailu.

   Poista
 2. Ihana postaus kohtuullisuudesta. :) Just näin. Itse sain äsken lahjat paketoitua; hain viime vuonna saadut lahjakassit ja vielä käyttökelpoiset käytetyt paperit varastosta, ja niillä selvisin. Lisäksi opettelin Kaikki paketissa -blogissa esitellyn kikka kakkosen, eli paketoinnin ilman teippiä, jota ei sitten tosiaan tarvinnut käyttää yhtään. Harkiten, mutta tunnelmasta tinkimättä laskeudun tähän jouluun. Levollista ja mukavaa joulunalusviikkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On totta, että paljon pystyy tekemään pikkurahalla. Se vaatii vaan hieman kekseliäisyyttä. Lapsilla on usein omat ehdottomat lahjasuosikit, joita on nykypäivänä vaikea tehdä itse, mutta aikuisten kohdalla lahjojen teko on huomattavasti helpompaa. Asenteita pitää kuitenkin muuttaa pienestä pitäen. Kaikkea ei tarvitse olla yli tarpeen.

   Pitääkin kurkata tuo Janin ja Aleksin vinkki teipittömyydestä ;)

   Ihanaa jouluviikkoa sinulle!

   Poista
 3. Olipa kiva postaus ja kiva kun löysin mielenkiintoisen blogisi! Olen päässyt ajatuksesta, että joulu olisi kulutusjuhla, ennemmin pidän joulua rauhoittumisen ja yhdessäolon ihanana aikana. Vähempi on enempi joulunakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa kylästelemään!
   - Yhdessäolo ja rauhoittuminen ovat joulussa ihan parasta. Se suloinen kiireettömyys. Siihen pyrin ja kadotan kauas hektisen säntäilyn. Häly saa vaihtua rauhaan. Mukavaa jouluviikkoa!

   Poista
 4. Olipa hyvä kirjoitus.

  Vähät lahjani olen jo monta vuotta käärinyt tapettiin ja kauniisiin akkainlehtisivuihin (tapettikauppias heittää ylivuotiset ja trendittömät tapettikirjat roskiin). Lahjani ovat itsetehtyjä: sukkia, pipoja, huiveja, kasseja, kransseja. Kerskakulutan vain vihreisiin kuuliin ja Vanhan herran namusiin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, miten kuulostaa ihanalta!
   Tapetti on ylvästä ja sitä olen itsekin käyttänyt, kun jäämiä on jostain tullut. Ihania lahjoja sinulla.

   Ja hei ihan mahtava kulutuskohde - vihreät kuulat. Olen itsekin ostanut hieman normia enemmän makeisia ja suklaata. Saapi olla tarkkana, ettei popsi liikaa. Sitten ollaan vatsa kipeänä...ja ähkyillään. Helposti jouluna syö liikaa, ihan kaikkea.

   Poista
 5. Samanlaista lapsuuden joulua vietin 70-luvulla. Ulkosaunan löylyt pakkasella olivat ihan parasta! Ja sitten syömään ja pukkia odottamaan. 🎅🏻

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo pihasauna on jotenkin kiva muisto ja se sama on yhä mökilläkin - kannetaan pesuvedet :)

   Ehkä siinä onkin tase omaika, kun tehdään asioita pitkällä kaavalla...kaadetaan metsää, tehdään polttopuuta, ladotaan klapit puuvajaan...sopivaa hommaa nykypäivään, kun niin moni ajanviete on sähkössä kiinni.

   Poista