sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Lahjavinkkiä äitienpäivään!

(arvostelukappale)

Sunnuntai. Toukokuu.
Miten ihana kuukausi. Valon määrä lisääntyy koko ajan. Sopiva hetki lausua ääneen sanat 'Valoina toisillemme'. 

Kyösti Mäkimattila ja Heli Laaksonen löivät voimavaransa yhteen 

Tämän postauksen aiheena on runopojan ja sanamaijan yhteistyö. Päivänvaloon on nimittäin juuri tullut tangokuninkaana tunnetun Kyösti Mäkimattilan uusi runoteos Valoina toisillemme. Heli Laaksonen on maalannut kirjan hehkuvan keltaisen kannen ja Helin toimenkuvaan on kuulunut myös tehtävä 'päältkattoja'.

Kirjan kansiin merkattu nimike kuulostaa vallan hauskalta ja samalla hieman arvoitukselliseltakin. Päältkattoja! Jotta asia valottuisi meille kaikille paremmin, kysyin Heli Laaksoselta suoraan, mitä kaikkea tuo rooli piti sisällään?

- Päältkattojana oli ihana ja opettavaist olla. Yks mun toiveammateist vois olla kustannustoimittaja: hakke runoist ja tekijäst esil se paras potentiaali, kirkasta tarkotuksi, terävöittä sanomist. Sanoist ollaan koitettu valita parhaat. Ei tavallissi vihriöi silmi ko verohallinnon vihriöi! 

Kyästil on äärmäisen kaunis ja soljuva kiäl, ol ilo uiskennella semmosen tekstin kans. Lisäks päältkattojana olen ulkoasust hualehtinu, tehny kansikuvan Kyästin pyynnöst ja ollu valikoimas lukukelpost fontti. Oikoluku o oleelline ja henkennostatus. Jakelu- ja mediavinkkailu kans, painotaloyhteistyä ja logistiikkaki, kuljetin Knappikukkasel muutaman sata kirja keikkapaikal. Runojen kans toimimine inspiroi omiakin kirjottamissi!, Heli avaa rooliaan.

II Saisiko herralle olla muuta?
neiti kysyi
ilkikurisesti ja katsoi
verohallinnonvihreillä silmillään
sieluni peräkamariin saakka.
(Ote runosta Ei-niin-hienossa kahvilassa)

Kuinka Valoina toisillemme syntyi?

Rakkaalla lapsella sanotaan olevan monta nimeä - Kyösti Mäkimattila tunnetaan mm. seuraavin nimin; Kössi, Köö, K1, Köpi, Kyästi ja tunnettavuus on vaan lisääntynyt kevään aikana, kun mies on keikkojensa ohella esittänyt monipuolisuuttaan TV:ssä, Tähdet, tähdet -ohjelmassa. Jos Kyösti on tunnettu monista lempinimistään, on hän tunnettu myös monista taidoistaan. Ytimekkäästi osuva kuvaus lienee: monilahjakkuus. Tästä saamme lukea makupaloja nyt toukokuussa, kun Kyöstin neljäs runokokoelma Valoina toisillemme on julkaistu.

Kyöstillä on takanaan kiireinen kevät, miten ihmeessä siihen on vielä mahtunut runokirjan työstäminen?

- Intensiivinen keikka- ja tv-proggiskevät 2019 sujui ehkäpä juuri siksi ihan hyvin, että vastapainona oli riittävän vaativa ja keskittymistä kysyvä työ. Pienen runokirjan viimeistely on nimittäin yllättävän vaikeaa. Elämän perusasioiden paketoiminen muutamaan riviin on intohimoni. Ihminen on ihmeellinen, maailma on seikkailu. Lopputulokseen olen oikein tyytyväinen ja siitä on kiittäminen Helin ammattitaitoa, Kyösti kuvailee.

Valoina toisillemme on täysin kotimaista tuotantoa ja se on painettu Porilaisessa Brand ID:ssä. Heli Laaksosen kollaasitekniikalla toteutetut kannet (kuutamon valossa hohtavat linnut, yhdettätoista hetkeä näyttävä parkkikiekko ja Kyöstin isoisän kynäkotelo) kätkevät sisälleen 60 runoa.

Kyöstille esitetään usein kysymys - Miten pysyt raiteilla näinä hektisinä aikoina, keikkaelämän tiimellyksessä?
ja hän vastaa;
- Kirjoitan. Kirjoitan pääni tyhjäksi.

Se onkin hieno ominaisuus pystyä nollaamaan tilanne, jarruttaa vauhti ja kiivas meno kirjoittamalla. Kirjoittaminen ja sen sujuvuus ei yleensä ole ihmiselle itsestäänselvyys, siksi onkin kiehtovaa miettiä, mitä tapahtuu kun esiintymislavan valot sammuvat. Vastassa on hiljainen hotellihuone ja siitä hetkestä kuitenkin syntyy ajatuksia, jotka oikeasti lähtevät soljumaan paperille. Eletty elämä muuntuu sanoiksi ja kokonainen runo ja tarina kehittyvät valmiiksi silloin, kun yleensä uskotaan olevan 'ei pysty mihinkään - kaikkensa antanut' -tilassa. Ihailtavaa.

Tässä runoteoksessa viehättää vahvasti tietoisuus siitä, kuinka suurella sydämellä tekijät ovat olleet työnsä äärellä. Yhden päivän aikana mielessä pyörii ehkä tuhansia ajatuksia, mutta kaiken myllerryksen keskellä fokus säilyy, tahto ja usko ei katoa. Luovuus ja into vie kohti tavoitetta. Asia etenee hyvällä energialla. Ja nyt on se hetki, jolloin voidaan tarjota tämä luomistyö lukijoille.

Valoina toisillemme -runoteos pitää sisällään elettyä elämää, syviä ajatuksia, iloisia hetkiä, elämän koko kirjoa. Lakoninen ote ja selkeä kieli vie mukanaan helposti senkin ihmisen, joka ei tunnustaudu runojen lukijaksi. Onnistunut teos herättää tunteita, puhuttaa ja antaa ajattelemisen aihetta. Aina jossain pilkahtaa huumori, jossain vilahtaa murre.

II Tähyilen huomiseen: onpa kirkasta
Vilkaisen eiliseen: niin paljon kaikkea.
(Ote runosta Teidän jälkeenne)

Lahjavinkki äitienpäivään - runokirja

Runokirja on vallankin osuva lahjaidea, jonka oheen voi liittää myös muuta mieltymysten mukaan. Hetki sitten sain käteeni uuden Kirja-lehden. Siellä oli tähän postaukseen sopiva juttu; Paikoillanne valmiit, lue! Lukeminen on varustelaji. Vaikka tekniikka on hallussa, tarvitaan myös oikeat varusteet. Sitä läpi käydessäni tunsin monessa kohdin kovinkin omakohtaisia kokemuksia.

Lukemisessa on mukana, kuin huomaamatta, sesongin eväät.
Totta.
Esim. näin; Mitä koskettavampi kirja - sitä pehmeämpi peitto. Kyytipojaksi lempparijuomaa ja laadukasta suklaata. Tästähän saakin koottua jo melkoisen lahjan!

Runokirja + torkkupeitto + lempparijuoma + suklaa = Suurenmoinen Äitienpäivälahja <3 

Poimin tähän vielä loppusanat runosta Mukulist.

II Mukulan sitä ei ymmär
mukulanaolemise hianout
ja aikuisen se o jälkiviisaut.


Sanamaija ja runopoika ovat tehneet myös yhteisiä keikkoja. Tässä keikkajuliste.


Valoisa. Valoisampi. Valoisin - Valoina toisillemme. Kirjan kannessa on esillä mm. parkkikiekko, joita voit kurkata lisää täältä. Varman pääl -parkkikiekkosarja on kuvattu Helin taidenäyttelyssä Harjavallassa 3.8.2018. Uutuuskirjaa on myynnissä mm. Kyösti Mäkimattilan ja Varjokuvan keikoilla ja verkkokaupassa.


Heli Laaksonen knappikukkasen (Helin iloisen keltainen runokuormuri) ratissa: 
- Kuriirinhommis! Mäkimattilan Kyästin uus runokirja, misä olen ollu päältkattojana, on tullu painokoneist Porin Brandid:s. Käyn viämäs lastillisen keikkapaikan tuatemyyntitiskil, et lukijat pääse runoist osalliseks. 
Kuva: Miikka Lappalainen.


Tämä on se paras hymyn hetki - valmis työ käsissä. Kiitos kaverikuvasta välitetään Taru Ollilalle.P.S niin mieluusti näkisin myös tämän kaksikon yhteisen taidenäyttelyn!

4 kommenttia:

 1. Onpa hyvä esittely kirjoista, tämä kyösti asuukin lähes meidän naapurina, niinkuin lauri tähkäkin,lauri asuu vielä lähempänä, jota näkee joskus,kyöstiä näkee joskus myös.No mutta kirjat on varmaan hyvät, kyöstin kirjan veisin äidilleni, mutta hän ei pysty lukemaan enää, ehkä jollekkin voisi lahjaksi ostaa,minä karjalaisena ihmisenä en pysty oikein lukemaan turun murretta, enkä opi sitä koskaan, puhun turussa karjalan murretta, sitäpä moni on ihmetellyt, että miten tuo viänttää ja kiänttää sanoja.kiitos kommentistasi, kirjoitin sinne vastauksen myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Pike!

   - Oi sullahan on tuttuja naapureita. Olen tuntenut jo vuosia niin Kyöstin ja Helin kuin Laurinkin. Loistavia ihmisiä, joilla kaikilla on ehtymättömästi hienoja ideoita. Heidän työnsä on tullut tutuksi.

   Valoina toisillemme -kirjaa suosittelen mieluusti. Ja huomioitavaa on myös se, ettei siellä liikaa Turun murretta ole, jos sitä pelkää. Minulle murteet ovat mieluisia. Yllättävää on se, että äidinkielestä löytyy rikkautta ja vivahteita niin paljon, ettei kaikki sanat ole tuttuja. Murresanat joskus yllättävät.

   Poista
 2. Kiitos!
  murteet ihania runokisja:)))
  ja molemmat mieluisia kuunneltavia ja kattsottavia:)))
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa!
   Murteet ovat kyllä upeita. Ja erityisen hienoa saada valmis kirja käsiin. Plarata sivuja, tuntea materiaali...ja tietää, kuinka suurella omistautumisella työ on tehty.

   Poista