sunnuntai 26. toukokuuta 2019

Mitä lahjaksi opettajalle?

Jälleen on se aika vuodesta, jolloin pähkäillään, mitä opettajalle veisi kevätjuhliin. Se voi olla kukka, suklaata, itsetehtyä tai ostettua...ja mielessä voi herätä myös kysymys, pitääkö opettajalle ylipäätään viedä mitään? Sen päättää jokainen itse.

Meidän perheessä opettajaa on muistettu jouluna ja keväisin. Se on pieni kiitollisuus, sillä opettaja on viettänyt lapsen kanssa suuren osan vuodesta. Hänen työllään on merkitystä, hän opettaa, huolehtii, välittää, kasvattaa...on monessa roolissa. Arjen tiimellyksessä varmasti myös vastaamassa useisiin visaisiin kysymyksiin. Lapset ja nuoret osaavat taatusti esittää usein kysymyksiä, joihin vastaaminen ei aina olekaan helppoa. Meillä keksittiin tänä keväänä tarjota vastauksia jo ennalta. Me tarjoilemme opettajan kesään 129 visaista kysymystä, joihin tulee myös valaiseva vastaus.

Vaikka varmasti useimmat opettajat ovat jo tänä päivänä BookBeat-tilauspalvelun piirissä luotamme perinteiseen kirjaan. Tässä esittäytyy meidän kolme suosikkia, joista löytyisi varmasti ideaa myös koulusta valmistuville.

Kaikille kirjojen ystäville tiedoksi, että AlfaTV lähettää maanantaina 27.5.2019 klo 20 Kansan kesken -ohjelman, jossa teemana on kirjallisuus. Ketkä ovat vieraina, kannattaa katsoa!

Tietääkö karhu, että se on karhu (HS-kirjat)

Tämä kirja on niin hauskaa ajanvietettä, että sitä pysähtyy selaamaan ja lukemaan mieluusti. Pehmeäkantisessa kirjassa suomalaiset lapset esittävät vaikeita kysymyksiä, joihin vastaajina professoreita ja muita huippuasiantuntijoita. Kirja perustuu Helsingin Sanomien Lasten tiedekysymykset -palstaan.

Löysin kirjan kirjakaupasta "koulunsa päättävälle" -suosituksista. Minusta se sopii erityisen osuvasti myös opettajalle. Jumituin välittömästi kysymysten äärelle;

- Mikä on epäterveellisin herkku?
- Miksi ihminen keksi tupakan ja yrittää sitten päästä siitä eroon?
- Miksi tunnissa ei ole 100 minuuttia?
- Miksi porkkana toimii kosketusnäyttöön?
- Voiko jotain pilkkoa niin kauan, ettei ole enää mitään?
- Miltä maailma näyttää 3000-luvulla?
- Onko maailmassa maita, jotka eivät ole koskaan sotineet?
- Miksi avaruudesta ei pääse pois?
- Haukottelevatko linnut?
- Mikä on maailman vaarallisin kasvi?
- Mikä on elämän tarkoitus?

Siinä muutamia esimerkkejä. Vastaukset löytyvät kirjasta. Me teimme opettajalle matkalaukkukortin, sillä hän on suuntaamassa matkalle muutaman päivän päästä. Kortin väliin sujahtaa matkalukemista. Syksyllä tavataan ja voidaan tentata vaikeita kysymyksiä!


Tähän kirjaan ehdottoman lämmin suositus, jos olet kysymys-vastaus -tyyppisen kirjan ystävä.Kuinka monta paloautoa tarvitaan sammuttamaan tulivuori?


Miksi merivesi ei imeydy merenpohjaan ja häviä?


Voiko kirahvi muistaa, mitä sille tapahtui vauvana?


Onko pistekirjoitus samanlaista kaikilla kielillä? Entä viittomakieli? Etualalla Heli Laaksosen viittomakieliaiheista taidetta.

Kukkajuttuja, Riia Koivisto (Tammi)

Kukkajuttuja opastaa, kuinka tehdä kukista kaunista. Minulla "kukkaistelijalla" kävi tuuri, sillä voitin tämän ihanan kirjan Huiskulan kilpailusta. En ole voitostani luopumassa, mutta kirjaan tutustuttuani suosittelen mieluusti lahjahankinnaksi. Ken rakastaa helppoja ja edullisia vinkkejä, hänelle tämä on nappi lahja. Monista meistä kuoriutuu aika ajoin kotifloristi ja silloin tämä opus on oiva kaveri. Monia ideoita kodin sisustamiseen, muodikkaan kranssin ja mobilen tekoon ja ylipäätään, kuinka hyödyntää luonnonantimia. Sopivasti vinkkiä, kuinka voi itse keksiä erilaisia yhdistelmiä luovasti ja kiinnostavasti.


Kukkajuttuja on 128-sivuinen ja kovakantinen kirja.


Mikä onkaan se vanhan kansan vinkki, johon liittyy sokeri ja raha. Vastaus löytyy kirjasta.


Mitä on paras maljakko kukille?

Monia vinkkejä, millaisia purkkeja voi ottaa maljakkokäyttöön. Ja vinks vinks! Löysin hetki sitten aivan mahtavan vanhan Arabian Kaarna-teevesikannun kirpparilta 4,50 e hintaan ja siitäpä tuli syreenille persoonallinen maljakko. Kesällä kannattaa kulkea silmät auki kirppiksillä ja markkinoilla. Edullisia löytöjä voi tulla tarpeeseen. Aina ei kaunis ole kallista.


Lenkillä ollessani huomasin, kuinka koiranputki kukkii jo ja on vasta toukokuu. Niistä ei rapujuhliin ehdi seinäkoristeita tekemään, mutta tilliä voi käyttää tuolloin.


Hyvät ohjeet kranssin tekoon löytyy kirjasta.


Takakansi avaa sisältöä.

Kasvikunta, Katie Scott & Kathy Willis (Nemo Kustannus)

Tämän kasvikirjan olen ostanut itselleni, mutta se sopii hyvin myös opettajalle. Kirja on kooltaan liki A3-kokoinen, joten kokoa ja näköä riittää. Kirjan kansi on kuin taulu ja puolittain sen vuoksi kirja minulle päätyikin. Sain sen edulliseen hintaan Sammakon kirjakaupasta. Kansi ja sisältö hivelee kaikkien niiden silmää, joiden sydän sykkii koulun vanhoille opetustauluille. Kiinnostavat kasvit kuvineen ja teksteineen ovat kuin tauluja sivukaupalla. Meillä tämä kirja on saanut ns. "taulun paikan". Se on tauluhyllyssä muistuttamassa olemassaolostaan ja aina käden ulottuvilla. Se ei pölyynny missään piilossa vaan sitä selataan ja luetaan usein.


Pääsylippuni Kasvimuseoon! Luonnon oman taiteen äärelle.Muutama kuva ylempänä hämmästelin, kuinka koiranputki kukkii jo täyttä päätä. Sama on syreenin kohdalla. Eipä taida kauaa kestää, kun niidenkin kukinta on ohi. Mutta. Silloin tartutaan kirjaan ja ihastellaan kukoistuksia sieltä.


Tämä aukeama on kuin ote rohkeamman sävyisestä tapetista. Tätä katselen ihastellen ja mietin, minne sopisi pieni määrä mustaa tapettia värien leikillä?


Kunnon kukkaistelijalla on kukkakynä muistiinpanojen tekemistä varten. Tietysti.


Tässä kirjassa ei tekstejä tarvitse tihrustella. Selkeä fontti ja riittävä kirjasinkoko on lukukelpoista.

- Mitä kivaa teillä on keksitty opettajalle muistamiseksi?

10 kommenttia:

 1. Kirja on ehdottomasti paras lahja, itse kun pidän kirjoista paljon, mutta kukat on myös naisopettajalle tervetulleet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on varmasti hyvä. Jos vielä tuntee hitusen opettajan kiinnostuksen kohteita, aina parempi. Toivottavasti osuimme sopivaan :)

   Poista
 2. Jätänpäs nyt vähän "eriävän mielipiteen":):sallithan,kiitos!
  On ihana,kun muistetaan opettajaa,minusta ala-aste-opelle lapsen tekemä/äidin /isän avustamana.jotain mikä ei maksa...
  koska on hyvin paljon perheitä joilla ei yksin kertaisesti ole rahaa ostaa lahjaa.Ja myös ne lapset haluaisivat:että opettaja halais ja muistais heidätkin;)
  Minähän olen ikäloppu-mummo ikäinen justiina:)
  mutta sydämmeeni sattuu vieläkin tapauksia ,jolloin vanhemmat eivät päästäneet (kolme lasta) koskaan noita kolmea lasta kevät tai joulujuhliin ei rahaa ostaa juhlavaatteita/ei rahaa ostaa opelle kukkia,mutta kaljabaariin oli rahaa...heidän yksi lapsi oli meidän pojan luokalla.
  Sinun aihe on hyvä!
  Minä olen tälläinen surusilmä:(,näissä asioissa:
  mutta ymmärrän erittäin hyvin myös sinun kysymyksesi?mitä opelle lahjaksi;
  jos nyt ois poika koulussa,antaisin opelle kirjan/tai ajattoman kalenterin?=kirjahan on tuo kalenterikin:))
  Kiitos oikein hyvästä tarinasta,,,

  näin ollen open lahjat oisivat "aina oppilaiden /lasten tekemiä:)
  ...mutta jokainen tekee omanlaisen päätöksen.,omien varojen mukaan.
  Muuten taitaa olla eka vastarannan kiisken kirjoitus:))
  (ethän Titta,loukkaantunut)?
  Mukavaa toukokuun loppusia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa kirjoituksestasi!

   En todellakaan loukkaannu mielipiteistä. Tämä on puhuttava aihe. Lahja-asiaa lähestytään monelta eri kantilta. Itse olen vuosia ollut erilaisten DIY-aiheiden äärellä, mutta nyt oli tämä - kirjan vuoro.

   Lahjan hankinnassa ei tavoitella kalliita hintoja vaan ajatusta ja sitä etsinkin aina. Olen jo päiväkotivuosilta asti hankkinut pikkumuistamisia ihmisille, jotka ovat olleet kasvattamassa omaa lastani. He viettävät lapsen kanssa tuntikausia päivässä. Opettavat ja ohjaavat. Luotettavat ja hyvät ihmiset ovat lottovoitto. Lahja on heille pieni kiitos kaikesta tehdystä työstä, jota arvostan. Olen toki käynyt keskusteluja muistamisaiheesta ja mieleen nousee myös kommentti, jossa kysyttiin "miksi päiväkodin hoitajille pitäisi ostaa lahja, hehän saavat palkan työstään". Erilaisia näkemyksiä on paljon.

   Surullista on kuulla kuvaamasi kolmilapsisen perheen tarina. Etenkin tuon "baariin rahat riittävät" -kohdan osalta.

   Poista
  2. :) Kiitos ymmärryksestäni:)
   (Olen aina muistanut opeja:),päiväkodissa poika ei ollut;)mummujen hoidossa;))
   minusta annettu ilo tulee roppakaupalla itselle takas:))
   Ja päiväkodissa kun olin töissä 12 v.Sain muistiaisen ..jos toisenkin (vaikka silloin kuulin kun joku ope sano:)nehän on vain siivoojia:))))).
   Mutta ollaan me suvaitsevaisia,avara katseisia,ymmärtäväisiä...
   Jokainen kukka on kaunis:) =jokaine ihminen on laulun arvoinen:))'
   Ihanaa tiistaita:))

   Poista
  3. Minä muistan mieluusti ihmisiä, jotka lapseni kanssa aikaa viettävät. Arvostan suuresti heidän työtään.

   Ja hei, kohta se kevätjuhlan aika taas on. Niin jännää. Mukavaa kesän odotusta!

   Poista
 3. Parhain lahja ikinä on ollut lasten yhdessä ostama omenapuun taimi. Tuolla se nyt kukkii kauniisti muistona ihanasta lahjasta. Ope iloitsee eniten aidoista kohtaamisista ei niinkään turhasta tavarasta. Toukokuisin terveisin Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenapuu, kuinka ihana!
   - Jouluna annoimme opelle omien omppupuiden hedelmistä puristettua mehua personoidulla etiketillä. Se oli minun makuuni, joten uskalsin viedä myös lahjaksi. Mehustamon avustuksella kaikki sujui niin mallikkaasti.

   Viime keväänä veimme hajuherneen siemeniä. Saatetekstillä "Neuvon teitä löytämään tienne kunnon multaan, jonne muut kasvit eivät ole vielä ehtineet. Tai jos onkin, ehkä siellä on vielä tilaa yhdelle. Riittävästi hoivaa ja turvaa. Jos sattuma ei meitä kuljeta, vie sinä meidät paikkaan, jossa saamme rauhassa kasvaa ja kehittyä..." Edelliskeväänä lähti puun siemeniä...

   Poista
 4. Olipa mielenkiintoisia kirjoja. Tuo ensimmäinen olisi kiva esim. illanistujaisissa yhdessä lukea, kenties arvatakin miten asia on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä tuo eka kirja on juuri se, joka käy vaikka mihin. Puhdas tieto on aina hyödyllistä ja opettajanhan pitää osata vastata lähes kaikkeen, joten tästä tulee hyvää tietoa - ja vaikka kenelle. Itse lukasin muutamia kohtia ja tykkäsin kovasti. Ei mitään hömppää, vaikka sitäkin lukemista joskus kuitenkin kaivataan.

   Tämä kirja ei ole ns. kerralla luettu ja opittu vaan sen äärelle voi aina palata. Viihdyttävä ja hyödyllinen.

   Poista