keskiviikko 7. elokuuta 2019

Lumous, joka ei koskaan katoa - Andy Warhol

Andy Warhol suosikkini <3

Niin kauan kuin jaksan muistaa on tämä pop-taiteen ikoninen perustajahahmo ollut ihailuni kohde. Olin lapsena ja nuorena aina kynät, sakset, liima ja lehtiö kädessä. Piirsin, leikkasin ja liimasin. Andy oli esikuva, josta otettiin mallia. Nyt vuosia myöhemmin avautui hieno tilaisuus päästä näkemään kokonaisen näyttelyn verran Andyn töitä. Sehän oli koettava, tietysti.

Maailman suurin Andy Warhol -julistenäyttely Tampere-talossa kesällä 2019

Kun vuoden alussa bongasin tulevan näyttelyn, se oli merkattu kesäkuulle hyvissä ajoin. Joka kuukausi tarkastin, mitä uutta kerrotaan aiheen ympäriltä. Vihdoin pääsin näyttelyyn, josta oli unelmoinut kauan. Tutkin värien käyttöä, tekniikoita, näkökulmia ja viestiä, joka teokseen on sisällytetty. Warhol väitti, ettei hänen teoksissaan ole mitään syvällistä. Minä sain nyt ensimmäistä kertaa tutkia lähemmin, kertovatko kuvat jostain suuremmasta.

Warholin tuntevat liki kaikki hänen Marilynin kuvistaan. (Noin vuosi sitten sain Tampereen Vapriikissa kiertää kattavassa Marilyn näyttelyssä "Nainen roolien takana". Eli...Tampere näköjään toteuttaa toiveen toisen perään.)

Maailman suurin Andy Warhol -julistenäyttely (18.6.-25.8.2019) on rantautunut Tampere-taloon. Ajattoman upeita alkuperäisjulisteita 1960-1980-luvuilta on kehystettynä esillä 120 kpl. Lisäksi kirjojen, lehtien ja äänitteiden kansia sekä AW:n julkaiseman Interview-lehden numeroita. Teokset ovat lainassa Hampurin taideteollisuusmuseosta.

Näyttelyn on suunnitellut näyttelyarkkitehti Taina Väisänen, joka on vastannut myös Muumimuseon ja Kansallismuseon Barbie-näyttelyn rakentamisesta. Kun astun näyttelysaliin, huokaisen ihastuksesta - tämä on oodi Warholille! Taide on vaikuttavaa. Suosittelen näyttelyä kaikille. Tästä kiinnostuu takuulla nekin, jotka eivät yleensä aikaansa taidenäyttelyissä kuluta. Hienot työt ja vaikuttava esillepano. Meidän poppoolta arvosanaksi täysi 10.


Toisto on tehokeino.
Andy - Andy - Andy - Andy
Andy - Andy - Andy - Andy
Andy - Andy - Andy - AndyYksi odotetuimpia ja värikkäimpiä töitä - Marilynit.Ingrid Bergman - Herself - The Nun - With Hat
(offsetpaino, 1983)


Näyttelyssä on paljon tuttua, mutta myös paljon uutta. Harvinaista herkkua, joista ottaisin minkä tahansa omalle seinälleni.


Yksi taatusti minuun kolahtava piirre töissä on värikkyys. 
Cow (silkkipaino tapetille, 1966)
- Ensimmäisen lehmätapetin väritys oli keltapunainen. Kuvan malli löytyi eläintenpitoa käsittelevästä maatalouskirjasta. Warhol tapetoi kokonaisen huoneen Castelli Galleryssä lehmätapetillaan.


- Onko tuttu?
Warhol Cambell's (offsetpaino, 1981)

Elvis (offsetpaino 1963)
Tätä taulua katsoessa tuli väkisin mieleen vanha muisto. Elvis oli pääosassa v. 1960 valmistuneessa elokuvassa Puoliverinen. Olin leffaan niin tykästynyt, että opettelin kaikki Elviksen vuorosanat ulkoa. On muuten jäänyt ainoaksi leffaksi, jonka replat jäi hyvin muistiin...


Perrier (offsetpaino 1982)


Ja sitten tämä sarja. Tässä kohtaa sanoisin, ettei sittenkään kuvalla pysty kertomaan koko totuutta, eikä edes sanoilla. Nämä jättimäisen suuret taulut, värit, valot ja tunnelma ovat niin luksusta, että ne on koettava livenä.

Tauluissa tuo Marilynin kuuluisa yöppäri Chanel No. 5.

Marilyn;
"What do I wear in bed?
Why? 
Chanel No. 5, of courseTampere-talon myymälästä tuli kotiinviemisiksi jääkaappimagneetteja. Vaikka kuinka kieltäsin, etten harrasta jääkaappimagneetteja...no, onhan niitä nyt - muutama.
"Everyone will be famous for 15 minutes.
- Andy Warhol -

Andy Warhol (1928-1987) Poster -näyttelyn kunniaksi Pinnallinen Suomi 2019 -taidekilpailu 

Tampere-talo järjesti näyttelyn kunniaksi keväällä myös taidekilpailun. Pinnallinen Suomi 2019 -kilpailussa etsittiin tämän päivän kotimaisia ilmiöitä, jotka tulisi Andy Warhol -hengessä muuttaa taiteeksi.

Pinnallinen Suomi 2019 -kisaa osallistui yli 170 taiteilijaa ja 23 näistä eteni myyntinäyttelyyn Tampere-talon Talvipuutarhaan. Näyttelytyöt valitsi raati, joka koostui kotimaisista taiteilijoista sekä tieteen, kulttuurin ja liike-elämän vaikuttajista.

Nyt sanonta "yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa", pitää paikkansa. Ajatukset ja tunnelmat sinkoilivat kuin raketit. Ruusunpunaiset lasit antoivat kehyksen monille unelmille ja mielikuville. Jokin oli niin jäätävää, että henki salpaantui. Teoksissa kuvattiin asioita oivaltavasti pop-taiteen keinoin, huumoria unohtamatta.


Rutattu lonkerotölkki 
voitti Pinnallinen Suomi 2019 -kilpailussa I. palkinnon.
Festareilta tuttu rutistettu tölkki muuttuu kikkailemattomaksi taiteeksi.


Finlaysonin Jesus-lakanaan ilmestynyt kultainen Cheek
voitti Pinnallinen Suomi 2019 -kilpailussa II. palkinnon.


Tasavallan koira
voitti Pinnallinen Suomi 2019 -kilpailussa III. palkinnon.


Sponsored by
oli Pinnallinen Suomi 2019 -kilpailussa yksi oma suosikkini. Se on todella oivaltava teos, jossa ei heti hiffaa, millaisia logomuunnoksia reikävinyylille onkaan tulostettu. Tämän äärellä vietin hetken, sillä olisin tuonut mieluusti oman punaisen pallon teoksen esittelyarkille (=kertoo teoksen olevan myyty). En vain keksinyt, minne työ sijoittuisi, mutta hieno se on.


Yksityiskohtia Sponsored by -teoksesta.

______________________________


Jutun hännäksi jätän oman työni, jolla osallistuin kilpailuun. Vaikkei jatkopaikkaa tullutkaan säilytin tämän kuvan ihan vaan muistona.

Lähtökohtanani suomalainen ilmiö, lavatanssi.
Se sielun sopukoissa sykkivä kansallisaarre.

Ostin talvella herkulliset korkkarit, joiden väri oli makea kuin sokerista pesty Vihreä kuula. Kuvasin korkkarit puhtaan valkoisessa lumihangessa ja Andy Warhol -henkeen lähdin leikittelemään kameleonttimaisella värityksellä. 
Tanssikengät. Toistoa ja värin vaihtumista. Tanssilattia täynnä ihmisiä.
Ei kiirettä. Kerrankin vain tämä hetki. Aitoa läheisyyttä. 
- Tanssi kanssain.

Mutta hei, oletko jo käynyt katsomassa näyttelyt?
Jollet, mene ihmeessä. 
Taide on mielenkiintoista aina. Tällä hetkellä (25. 8. asti) saman katon alla monta eri työtä, joissa taatusti on viestinsä. Kannattaa ottaa selvää, mitä missäkin.

18 kommenttia:

 1. On sitä kaikenlaista taidetta jos jonkinlaista, ei ole tullut käytyä taidenäyttelyssä kuin viimeksi pietarissa talvipalatsissa, olen kerran käynyt myös turun taidemuseon mäellä kattelemassa, tykkään tosin tauluista, joita mulla on seinät täynnä, aika vanhojakin tauluja, kirppikseltä enimmäkseen ostettu, ja tyttäreni muotokuva piirustuksia, joita blogiinkin laitoin, marilyninkin hän on joskus piirtänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidenäyttelyt ovat nousseet mun suosikkilistani kärkeen. Mieluusti tutkin taidetta, ihastun ja ostan. Ainoa pulma on se, ettei ole riittävästi tilaa. Joka seinällä tuntuu olevan ikkuna tai oviaukko, joka häiritsee asetelmaa. No, se luo tietyt raamit, jonka puitteissa ei jää liikaa tilaa omillekaan töille. Olen siis tilanteessa, jossa koti on vaihtuvan taiteen näyttämö. Esillä vain x-määrä kerrallaan.

   Suosittelen lämpimästi taidenäyttelyitä. Poikkea ihmeessä, kun sopivasti kohdalle osuu. Pietarin taidenäyttelyt ovat mahtipontisia ja sinne ei usein pääse, mutta visiitti jää kyllä mieleen. Taidemuseoon olen mennyt helposti museokortin hankittuani. Se onkin kätevä menolippu.

   Poista
 2. Voi miten paljon nähtävää! Antoisia on tuollaiset taidenäyttelyt. Tuo sinun työsi on hieno! Leppoisaa päivää🖤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ihan 10+ näyttely. Ihailtavaa, miten tuollainen aikoja sitten tehty poptaide on ihan kuin juuri tehty. Hienosti tavoitettu ajattomuus. Kyky olla aina huipulla.

   Ja kiitos oman työni saamasta huomiosta :)

   Poista
 3. En ole käynyt näyttelyssä, joten erityiskiitos blogipostauksestasi! Ja vau! Sinun työsi on postauksen ehdoton suosikkini. Sen lähtökohta ja ihanat korkkarit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä kuvista sait nyt pienet maistiaiset, miltä taidenäyttelyssä näytti. Mittasuhteet vääristyy, kun kuvat eivät kerro totuutta - esim. Chanel 5 -pullon vieressä oli kiva seistä, kun oli itse taulua huomattavasti pienempi ja tauluja oli vielä useampi vierekkäin.

   Kiitos kauniista sanoista oman kisatyöni kohdalla. Suomalainen lavatanssi on ilmiö, jota ei voi kuin ihailla. Tällä kertaa ei jatkopaikkaa herunut, mutta kiva muisto jäi. Tampere-talossa esillä monta hienoa kilpailutyötä.

   Poista
 4. Andy Warholin työt livenä! Täytyy varmasti etsiytyä katsomaan se, mikäli vielä on näyttely esillä! Meille aikalaisille sillä on ihan erityinen merkitys, sillä mm Andy muutti taidekäsityksiä kuin Picasso omana aikanaan. Kun on tuona Andyn aikana elänyt <3...Kiitos jakamastasi postauksesta !!! Mahtavaa elokuuta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 25. elokuuta asti on näyttely Tampere-talossa, joten mene ihmeessä! Se ei kokonaisvaltainen kokemus, jossa yhdistyy sulavasti eri vuosikymmenet. Tiettyä ajattomuutta olen ihaillut, sillä se on uskomattoman hienoa.

   Voi kunpa saisi noita tauluja itselleen...

   Poista
 5. Kiitos vinkistä, kotikaupungin nähtävyyksille tulee joskus sokeaksi🤔 Onhan Andyn teokset iham omassa kasrissaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tampere on kaunis kaupunki, joka tarjoaa paljon mielenkiintoista nähtävää. Viihtyisin siellä kyllä useamminkin. Omassa kotikaupungissani vietän usein aikaa "turistina". Kotimaan matkailu on hienoa, ollaan sitten likellä tai kauempana, aina löytyy uutta ihmeteltävää.

   Poista
 6. Hieno näyttely ja mukava myös oma työsi kannattaa säästää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli hieno, että menisin vaikka uudelleen. Omia töitä on jemmassa paljon - niinpä on tanssi ja korkkarit myös.

   Poista
 7. Toisto tehokeinona toimii hienosti omassa työssäsikin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisto on tehokeino ja usein se todellakin tehoaa 😊

   Poista
 8. Warholin työt ovat kyllä vaikuttavia, mutta ei ole hassumpi tuo omakaan työsi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikuttavia todellakin ja kuinka onnistuneesti läpi vuosikymmenten. Taulut voisivat monet hyvinkin olla tehty ihan hiljattain. Taitavaa ajattomuutta.

   Ja kiitos kehusta omankin tauluni suhteen ;)

   Poista
 9. Kiitos kovasti näistä kuvista. Ystävä kehui näyttelyä, mutta itse en ehdi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä jäi vahvasti mieleen. Voi kunpa olisi saanut ostaa joistakin Andyn töistä julisteita...

   Poista