maanantai 16. syyskuuta 2019

Aurinkoa, porkkanaa, vettä ja yksi DIY-kukkanen!

(Kirja-arvostelu + DIY-vinkki)

Heli Laaksosen tuotanto on minulle tuttua vuosien takaa, mutta aina uusi kirja onnistuu iloisesti yllättämään. Niin nytkin. Elokuussa julkaistiin Aurinko. Porkkana. Vesi. (WSOY) - Se on runoteos aikuisille 8 vuoden tauon jälkeen. On melkein pakko pysähtyä ihmettelemään, onko siitä tosiaan niin monta vuotta, mutta niin se aina ajan kanssa tuntuu menevän...vuodet kiirivät yllättävän nopeasti. 

Minulle uutuuskirjan lounaismurre edustaa juurevaa kerrontaa, jossa elämä soljuu nokkelasti tärkeistä asioista hullutuksiin, ilon ja surunkin kautta. Herkullisen oranssin, mustan ja kullan värittämiin kansiin mahtuu sivukaupalla taitavaa oivallusta. On paikka paikoin hämmentävää, kuinka osuvasti sanamaija pystyy pukemaan elämän sanoiksi - erityisesti ne kohdat, joissa tarinat kulkevat kirjoittajan omaa ikää vanhempia polkuja. Paljon on nähty, paljon on opittu - kaikki on niin vahvasti elämänmakuista, että melkeinpä aistii ne tunteet, värit, tuoksut, maut ja äänet, jotka kuuluvat luotujen runojen ja sanojen ympärille.

Monet asiat muuttuvat ja elämme liki ainaisessa muutosten viidakossa. Jotain on kuitenkin sellaista, jonka toivoisi kestävän muutosten paineessa ja yksi sellainen on murre. Se on tapa erottua. Murteen lukeminen kysyy hieman lisää aikaa viestin sisäistämiseen, mutta luepa ääneen, silloin lukeminen antaa ainutlaatuisella tavalla toisenlaisen kosketuspinnan runon viestiin. Murteet ovat kielemme rikkaus.

'' Ei meijän kiält kukka viä.
Ei mahru taskuvarkaitten tasku.
Ei viarailt mailt hyäkkä ryävär.
Rahat vai sanat?

On jännä, kuinka alkaa ihan nähdä runojen hahmot silmissään. Kun lukee Helin tekstiä on hämmentävää tuon tuostakin pysähtyä "naulan kantaan" -tunteen äärelle. Osuu ja uppoaa, menee perille ja ymmärretään. Kirjan teksteissä ollaan aidosti läsnä. Ihminen ihmiselle ja ympäröivä luonto, maailma. "Meijän kyläs jokane henk on kallis".

Mitä nostaisin esiin?

Kirjan runot sijoittuvat 7 teeman alle. Ihminen, luonto, ympäröivä maailma, elämänviisaus, syvät tunteet ja niiden kirjo kulkevat kannesta kanteen. Aika ja elettävä hetki tuntuu joka solulla. Moni kohta on niin nerokas, ettei itse osaisi pukea ajatuksia niin mahtaviksi sanoiksi. Vai mitä tuumaat esim. teemasta "Vakaa ko kaksjalkane aaltojakkara"?

"Kui ei mul sais ol 6 vuat vanh puhelin, mut sun mailmankäsitykses saa ol satavuatias?"

"Täyty verkostoittu! Se on tätä päivä. Nyy mul on 3 241 verkko, mut ei ikinä aikka kalasta."

Kirjan runoista ehkä kaikkein eniten pidin Koulutalo 1908 -runosta. Sen ensimmäinen kappale on niin sydämeenkäypä. Ehkäpä siksi, että se tuo mieleen mummolani. Tähän runoon palaan uudelleen ja uudelleen, sillä sanoista kumpuaa hyvä mieli;

'' Jokane vanh talo
o hyväntoivonniämi.
Jokane vanh akkuna huuta:
Mul o ollu onni mukan!
Jokane vanh ovi juhli:
Olen kohtalon lempilaps!

Niin ihastuttavat sanat, että näistä voisi luoda huoneentaulun tai vaikka sellaiset teippitekstit vanhaan oveen, peiliin...jotta viesti pysyisi aina mielessä.

Runo Syrämien kirjois on julkaistu myös videona. Siinä runonkirjoittaja Helin kanssa esiintyy hevosmiähenä Kyösti Mäkimattila sekä suomenhevonen Varjo-Nova.

'' Mul riittä,
et olet mailmankirjois
ja senki jälkke, ko et enä siäl,
olet kirkonkirjois tuhanne vuat
ja syrämienkirjois
ain.

Monet osuvat sanat lämmittävät kuin syksyn ensimmäinen takkatuli, riemastuttavat kuin kevään ensimmäinen kukka.

Kirjan sivujen matkassa runot muovautuvat lukijan tavalla, mutta lisää sokerikuorrutetta on saatavissa lokakuussa alkavalta Aurinkokiarros-runorundilta. Uutuuskirja on Aurinkokiarroksen ytimenä - yllätyksellistä, intensiivistä ja mielenkiintoista lisää tuo tietysti aina live-esitys.


Kulttuurihaitarista (syksy 2019) bongasin valtavan hienon kuvauksen, mitä runokirjat merkitsevät Helille; 
- "Runokirjat ovat kuin kukkamulta fiikukselle". 
Mielestäni niin osuvan kuvaavat sanat, ettei siinä jää kerta kaikkiaan mitään epäselväksi.

DIY-kukka sanamaijalle

Päätin antaa sanamaijalle kukkakortin - toivottaa onnea ja menestystä uudelle runokirjalle. Koska Heli on vahvasti ihminen, joka arvostaa jo olemassa olevaa ja koittaa aina keksiä kaikelle uutta käyttöä sopivasti tuunaamalla. Minä päätin tarttua kukka-ajatukseen samoilla linjoilla. 

Olin kerännyt jemmaan muutamia pullokorkkeja tätä ideaa varten. Niitä löytyy ja kertyy helposti, sillä kaikkialla pyörii paljon pullonkorkkeja, joiden ei todellakaan tarvitse päätyä roskiin. Näinpä korkeista syntyi DIY-kukkakoru! Tämä on ihan ihka ensimmäinen pullonkorkkikukkaseni, mutta luultavimmin ei jää viimeiseksi.

Näitä tarvitsin

- 7 muovista pullonkorkkia
- voipaperia
- silitysraudan
- tussin
- mustaa nauhaa
- poran


Tässä säästetyt muovikorkit odottavat uutta käyttöä.


Asettelin korkit kukan muotoon voipaperin sisään.


...ja silitin korkit voipaperin välissä.


Kun silityskertoja oli tarpeeksi, korkit sulivat toinen toisiinsa tiiviisti kiinni ja kukan muoto alkoi selkiintyä. Mustalla tussilla lisäsin tehosteita ja kukkavaikutelmaa.


Yhteen terälehteen tein poralla läpiviennin ja siitä pujotin kaulanauhan kiinni kukkaan.


Aika kivasti se asettuu muovi ja ruostunut rautakin samaan kuvaan.


Tässä se sitten on kortti ja kukka Helille!
Nyt toivotankin vaan paljon paljon onnea ja huikeaa menestystä hienolle runokirjalle.

P.S kaikille Helin runojen ystäville muistutus -> 
Sanamaija lähtee Aurinkokiarros-nimiselle runorundille lokakuussa!

- "Sitä mää orotan ko lehm aamurehui", kuvailee Heli.


Vinkki ennen runorundia!
Turun Kirjamessut lähestyy!
Mukana yhteisellä osastolla Turun Messukeskuksen
A-hallissa Heli Laaksonen, Kyösti Mäkimattila ja Lauri Tähkä.

- Pe 4.10. runovuoropuhelu Heli & Kyösti (Agricola A-halli)
- La 5.10. runovuoropuhelu Heli & Lauri (auditorio)

- Oletko jo lukenut kolmikon uusimmat kirjat?
Heli Laaksonen - Aurinko. Porkkana. Vesi.
Kyösti Mäkimattila - Valoina toisillemme
Lauri Tähkä - Äärille

(Heli on ollut päältkattojana molemmissa kirjoissa.)

Minun kirjahyllyssäni on kaikki <3
- Onko sinun?

25 kommenttia:

 1. Hauskoja runoja,Helillä:) TYkkään kovasti myös .L.Tähkästä ja K.Mäkimattilasta...upeita moni lahjakkaita,ja niin ihana kuulla heidän musiikia/:)
  JA KIITOS!!!
  Mahtavasta idiksestä......tämä korkin kerrääjä,on iki iloinen ideastasi;))
  eI LÖYDY KIRJOJA,KIRJASTOSTA LAINAILEN...
  ..mUKAVIA SYYSTOUHUJA ,SINULLE!!;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa!
   Niin totta - upeita taiteilijoita kaikki kolme. Ja hienot kirjatkin jokaisella. Kannattaa mennä muuten katsomaan Heliä tuonne lokakuun runorundille, jos joku ilta sopivasti liki osuu. Hulimaan www-sivuilla lisätietoja.

   Ja ilman muuta DIY-kukkia väsäämään! Ne on kyllä aika hauskoja ja tuunattavissa ties mihin.

   Poista
 2. Voih, Heli on ihana ja niin on tämä uusinkin runoteos. Sykähdyttää minuakin, aivan väärältä murrealueelta tulijaa.

  PS. Herroja en ole lukenut enkä tule Turkuun - seikkailen maailmalla silloin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta!

   Näin ne murteet käy sydämeen. Heli valitsee oikeat sanat ja ihastus on varmaa. Kannattaa muuten mennä Helin tuleviin Aurinkokiarros-runoiltoihin / -iltaan!

   Ja suosittelen kyllä lukemaan myös kirjat Mäkimattila-Tähkä. Ja livenä heitäkin kuulemaan ja katsomaan, jollei Turkuun niin jonnekin muualle.

   Mukavaa reissua maailmalle, minne ikinä matkaatkin seikkailemaan 👍

   Poista
 3. Enpä olisi uskonut, että silitysraudalla saa aikaiseksi somia kukkasia ;) Sen sijaan uskon, että sanoilla on valtava voima.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se isokin pullonkorkki menee kivasti kasaan. Kokeile ihmeessä. Niistä pullonkorkkikukista tulee kyllä aika valloittavia.

   Poista
 4. Mielenkiintoisia kirjavinkkejä!
  Ja tuo kukka! Sehän on ihan loistoidea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vaan kukkaistelemaan!
   Ja kirjoja lukemaan. Ihan parasta on kyllä liveillatkin. Jos Helin Aurinkokiarros-runorundi osuu sinua liki - mene katsomaan.

   Poista
 5. Ai kirjamessut on tulossa, enpä tiennyt, eilen oli mäkimattilan konsertti Alfa tv.llä, hän luki siinä muutamia runojaan, olipa ne hauskoja, vihjaisikin missä hän asuu tähkän kanssa. Kun 46vuotta sitten muutin turkuun, niin kyllä tuntui oudolta tuo turun murre, enkä vieläkään tykkää sitä kuunnella, enkä kaikkii sanoja ymmärrä, joskus mie karjalaisena erehyn sanomaan jonkun sanan turun murteella, että simmottis, ehkä jotkut kattoo ihmeissään, kun puhun karjalan murteella, ei se lähe minusta.Ai niin onpa upea keksintö ja kukka, kai se on kokeiltava joskus, kiva vinkki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjamessut on aina kivat, sillä siellä on niin paljon saman katon alla. Sinne on ihan pakko päästä 😊

   Vinks: AlfaTV lähettää paljon hyvää musiikkiohjelmaa esim. huomenna tulee Tanssi kanssain, joka on kuvattu Yläneen Valasrannalla. Katso, jos olet telkun äärellä.

   Turun murteeseen tottuu ajan kanssa, vaikkei kaikki sanat omaan puheeseen tartukaan. Mut älä ol hualissas ymmärtämä oppi kyl vuasie varrel, enempi ja vähempi. Välil simmottis, välil tämmöttis.

   Korkkikukka on niin kiva idea, että olen jatkanut korkkien säästämistä uusiin hommiin 👍 Syysiloa sulle!

   Poista
 6. Meillä on tulostettuna "Jokane vanh talo" -runo vanhassa keittiön seinälle ripustetussa talon alkuperäisessä ikkunassa. Se on ihana runo niille, jotka rakastavat vanhoja talojaan. ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi joi, juuri tuo on se ihana idea, joka saa sydämen läpättämään. Kauniit sanat oikeassa paikassa. Olen itse pohtinut tilaa ko. ajatuksille, muttei se ole helppoa, sopivaa tilaa ei ole...tosin vanhan talon ystävä etsii mahdollisuuksia 😊 ehkä ne sanat jonnekin pääsevät.

   Poista
 7. En ole oikein koskaan hurahtanut runoihin, mutta Helissä ja Helin runoissa on imua, vaikken ehkä joka sanaa ymmärräkään. Heli on niin kukkansa ansainnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään juuri puhuttiin töissä runoista. Siitä, miten runo avautuu ja kenelle. Helin runoissa on se kiva puoli, että ne ovat ymmärrettäviä ja niin oivaltavia. No, murre voi joskus jättää jotkut sanat vieraiksi. Mutta murrelähettiläs olisi sanamaijalle hyvä kuvaus. Murteella erottuu hyvin.

   Poista
 8. Tykkään kovasti Helin runoista, ne ovat niin oivaltavia ja hauskoja. Kiitos kivoista kirjavinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heli on taitava sanoissaan ja superhypermahtava jutussaan. Erityisen hienoja ovat runoillat. Käy jossain Aurinkokiarroksen runoillassa jos mahkua. Ja lue muuten nuo miestenkin kirjat.

   Poista
 9. Satuinkin laittamaan kanavan Alfalle, niin olipa ylläri että siellä lauloi Ari Klem, muistan hänet kymmenien vuosien takaa, kun voitti syksyn sävel eka palkinnon, ajatella että samoja naamoja on aina tv.ssä, eikä näitä harvempia koskaan, yläne on aika lähellä tässä, kesä iltaisin kuuluu sieltä joskus musiikki.
  Muuten jännä että Lauri Tähkä on kirjoittanut tai kirjoitettu tuolla nimellä, hän on oikeesti Jarkko Suo.
  Olen samaa mieltä Alfalla tulee paljon hyvää ohjelmaa, eikä mainoksia oikeastaan paljon mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, loistavaa 😊 olet löytänyt AlfaTV:n parhaat musaohjelmat - Tanssi kanssain. Ari Klemiä ei ole aikoihin telkussa nähty, joten olipa tosiaan kiva juttu nähdä hänet pitkästä aikaa. Ja tuo Yläneen Valasrantakin on ihan sykähdyttävän upeissa maisemissa, kiva paikka. Kannattaa poiketa.

   Ja mitä nimeen tulee, taitaapa tuo Lauri Tähkä olla jo iskostunut porukoiden mieleen niin hyvin, ettei Jarkoksi muista kukaan sanoa. Sopii kirjaan vallan hyvin.

   Poista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Vastaukset
  1. No, kyllä se hieman yllätti niinkuin ensimmäinen kokeilu aina 😊

   Poista
 12. Kiitos esittelystä! Multa on mennyt ihan ohi tämä Helin uusin kirja, vaikka suurin osa vanhoista löytyy hyllystä. Lounaismurre on kotimurteeni, siksi tykkään niin paljon juuri näistä murrerunoista, ja olen usein ostanut lahjaksi myös omalle mammalleni. Hieno kukka, kekseliäs :) Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vaan sitten etsit käsiisi uutuuskirjan! Se on kyllä oivaltava kirja aikuisille. Osuvia juttuja. Ja eikun kotimurretta lukemaan. Toki tuo kiertue on hauska tapa saada runot livenä ja jutut herää kivasti eloon.

   Minä olen ostellut myös vanhempia teoksia itselleni. Kirppikset ovat joskus loistavia näiden vanhempien saantiin.

   Kirpakkaa pakkasviikkoa 😊

   Poista
 13. Kiinnostav postaus, olen niin Heli Laaksosen ihailija, runojensa, että persoonansa. Monta hänen runokirjaa onkin hyllyssäni. Murrekin on tuttua, sillä tein työvuoteni Laitilan naapurissa. Hyvin tarttuva murre. Esittelit hienosti tätä Helin uutta teosta. Kiitos.
  Aika velmua askartelua harrastat. Itse en osaa juurikaan askarrella, yritystä kyllä löytyy, lopputulos harvammin miellyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Murre on siitä hauska, että se kyllä tarttuu vaikkei juurikaan samalla tavalla puhuisi. Tulee kaikki sanat tutummiksi, kun itsekin niitä alkaa käyttää.

   Ja kiitos, että pullonkorkkikukkasenikin sai pienen huomion. Se vasta hauskaa puuhaa onkin. Eka oli tässä, mutta lisää on jo kiikarissa. Juniorille ilmoitin, että maitotölkin korkeista teen itselleni kaulakorun. Vastaus oli:
   - "Et kai sentään...".
   Eli ehkä nämä minun onnistumiseni on katsojan silmässä :D

   Poista