lauantai 12. lokakuuta 2019

Tätä et ehkä ole vielä kokeillut?

Oletko viime päivinä katsellut ympärillesi - vieläkö näkyy pihlajanmarjoja?
Itse olen huomannut, että ainakin meidän kulmilta alkaa nuo joulunpunaiset helmet olla lopussa. Mutta onneksi ihan kaikki ei sittenkään. Päädyin koklaamaan itselleni ihan uuden idean toteutusta. 

Lokakuun merkit ilmassa

Tähän aikaa vuodesta alkaa pihlajanmarjat jo olla lintujen suissa. Niitä miellyttää kaikki kauniit punaiset pallukat, jotka ovat aistittavissa marjoiksi. Ahnaasti niistä tehdään selvää jälkeä. Olen saanut kokea senkin, kuinka linnut nokkivat pihan joulukoristeet, jos ne vain vähänkin muistuttavat marjoja. Eli talvipakkasilla pitäisi niitä pihlajanmarjoja tarjolla olla. Koskaan se ei onnistu, kun linnut ahmivat kaikki ennen pakkasten tuloa.

No, ei hätää. Tänä vuonna päätin kokeilla uutta kikkaa. Keräsin marjaterttuja - niitä aikoja varten, jolloin pakkanen paukkuu ja linnuilta on marjat vain haalea muisto menneiltä viikoilta. Päätin siis säilöä marjoja linnuille!

Otin sopivan neulan, paksua ompelulankaa ja tein vahvan solmun langan päähän - aloin pujotella marjoja kuin helmiä nauhaan. Tein nauhoista eri pituisia, mutta joka tapauksessa pitkiä helminauhoja. Langan toiseen päähän tein ripustuslenkin ja nostin ne S-koukuilla verhotankoon kuivumaan.

Lämmin ja kuiva sisäilma olkoon niiden parhaat ystävät nyt useiden päivien ajan. Jään odottamaan kylmiä pakkaspäiviä ja lumista maata. Silloin otan nauhat kuivatuksesta ja vien ne lintujen iloksi. Ehkä vielä virittelen ne johonkin kauniiseen kehikkoon tms. sen näyttää aika.

En ole lainkaan varma siitä, kuinka uusi kikka tämä on, mutta ainakin minulle ensimmäinen kuivatuskokeilu. Talvi näyttää, onko tämä hyvä idea vai mikä jää lopputulokseksi. Ehkäpä sinulla on jo kokemusta tästä? Sikäli mikäli marjojen säilöminen osoittautuu hyväksi teen takuulla laajemmin ensi vuonna.


Lähtökuopissa ollaan. Tästä se homma lähti - pussi marjoja, sakset neula, lankaa...


Kauniithan nämä marjat olisi ihan näinkin. Voisihan ne olla terttuinakin.


Nauhat alkaa jo selvästi erottua.


Vitsi, miten nämä alkaa niin kaunistua silmissä. 
- Ajatteleekohan linnutkin niin?


Tässä ne nyt roikkuu ensimmäiset ja odottaa kuivumista...ja pakkaskelejä.

Itse olen tästä ideasta aivan haltioissani, siitäkin huolimatta etten tiedä, toimiiko tämä oikeasti. Mutta. Jollei yritä ei voi tietää. Talvella olen viisaampi.

- Oletko sinä kokeillut?

29 kommenttia:

 1. Toivottavasti linnut tykkää! Minä olen jo alkanut talviruokinnan siemenillä, kun linnut jo kaipaavasti olivat lintulaudalle kurkistelleet :) Asiasta poiketen,mulla oli pienenä tyttönä punaiset helmet,jotka näyttivät pihlajanmarjoilta, niitä sanottiinkin pihlajanmarja-helmiksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, saa nähdä tykkäävätkö. Talviruokintaan olen ostanut ämpärikaupalla tallipalloja, mutta niitä ei vielä laitettu esiin. Viime päivinä on saanut riittää leipäpalaset.

   Poista
  2. ...noista helmistä tuli vielä mieleen, että suunnittelin tehdä helmet pihlajanmarjoista omalle kaulalle. Ne voisivat olla aika jännät aidoista marjoista...

   Poista
 2. Pihlajanmarjoja en ole pujotellut, mutta punalehtiruusun marjoja kyllä. Koristelin sen helminauhoilla yhden ovikranssin, on tallella yhä muutaman vuoden jälkeen. Kaunista syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusunmarjat olisivat kyllä kauniita koristeiksi. Mitähän linnut niistä tykkäisivät? Toki ne sopisi myös sisälle somisteiksi. Ovessa erityisen kauniit.

   Poista
 3. Nämä on kuivattuna niin kivoja, monikäyttöisiä! Pakko mennä ehkä tänäkin vuonna velä kuikkimaan, löytyykö vielä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa materiaalia moneen. Joskus tuntuu,että marjat tulevat niin nopsaan, ettei ehdi heti edes huomata ja pian ne on syötykin.

   Ehkä pitäisi hakea lisää, kun nyt alkaa idikset sinkoilla...

   Poista
 4. Lapsi taisi eskarissa pujotella pihlajanmarjahelminauhan, siis kaulaan laitettavaksi. Kätevä ompelutehtävä, kun ei tarvinnut osua helmien reikiin vaan saattoi laittaa neulan mistä kohtaa tahansa. Enpä hoksannut tarjoilla sitä linnuille myöhemmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanalta kuulostaa, että tällaista tehdään eskarissakin. Avittaa sorminäppäryyttä ja sopii muuten kyllä ihan kaikille. Nyt vaan uusia helminauhoja tekemään.

   Poista
 5. Empä ole kokeillut, mutta kiitos vinkistä...:)

  VastaaPoista
 6. Olen kuivattanut pihlajanmarjoja rihmassa ihan itseäni varten ;) Kiedoin rihmat ulko-oven kranssin ympärille. Tintit kävivät nokkimassa kranssin tuusannuuskaksi. Kerran kuivatin pihlajanmarjoja pyykkitelineessä alassuin roikottaen. Aamulla kodinhoitohuoneen lattialla marssi miljoona pikkuista matoa =(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ha-ha...voi ei. Mikähän minua odottaa?

   Syysistutuksista linnut ovat meillä mieluusti repineet jäkälät. Ne ei saa olla rauhassa vaan niitä viskotaan ympäri pihaa. Marjoista tullee uusi kokemus.

   Poista
 7. Kauniita!
  Meillä pihlajanmarjat menevät mustaksi liian nopeasti,ei kerkiää edes kypsyä marjat,??
  Mehua/hilloa ja kokonaisena olen pakastanut ,marja /päivä:) 365 marjaa:))))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne muuten joskus mustuvat ja näyttävät rumilta. Hilloa ja mehua en ole koskaan tehnyt. Lienee aika kirpakkaa. Vitamiineja varmasti olisi.

   Poista
 8. Minä keräsin orapihlajan marjoja, laitoin niitä pakkaseen, ja annan niitä talvella linnuille,jotkut linnut syö niitä, olen huomannut.Talviruokintaa pikkuhiljaa aloittelen.

  VastaaPoista
 9. Aa...kiitos vinkistä.
  - Punaisiahan ne on nekin. Enpä tullutkaan ajatelleeksi. Täytyy pitää mielessä. Meidän kulmilla on enemmän noita pihlajanmarjoja tarjolla, mutta kaikki ideat kerätään talteen. Lintujen ruokailua on niin kiva seurata talvella. Ja ruokinta on tärkeää.

  VastaaPoista
 10. Töissä esikoululaiset pujottelivat pihlajanmarja helminauhan viime vuonna. Nyt unohdin ihan...oikein leppoisaa lokakuuta toivottelen🍁🍂🍁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kivaa eskaripuuhaa - kehittyy sormunäppäryyskin. Nauhoista voi olla iloa vaikka joulukuusessa tai kaulalla koruna.Tänä vuonna lintujen ruokana 😊

   Poista
 11. Kiva kokeilu. NÄyttävätkin hyvältä. Jos kerran lintuja ruokkii, niin siinä on oikein gourmet -annos ja kattaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä juhlavaa tuntua on kun ajatuksella katetaan pöytää. Facebookin ja instan puolella esillä myös muita viritelmiä, joita linnuille tein. Jännittävää odotusta!

   Poista
 12. Ihanan näköiset nauhat. Katsoessa tulee nostalginen olo, kun mieleen nousee kaukaisten kesien pitkät heinät täynnä ahomansikoita.
  Pihlajanmarjat taipuvat moneksi. Lapseni rakensivat niistä ja jäkälästä kranssin, jossa on tuikkuja ja joka ripustettiin vaakatasoon terassille.
  Ihanaa tätä viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No totta. Mulla on muuten keittiössä yksi kesäheinä, johon on pujoteltu metsämansikoita. Tein sen viime kesänä ja nyt mansikat ovat söpösti kuivaneita pikku kikkanoita. En Malta heittää sitä pois.

   En ole vielä itse saanut kransseja aikaiseen, mutta ehkä pitäisi ennenkuin materiaalit vähenevät. Ne ovat niin kauniita syksyllä ja talvella.

   Kivaa viikkoa myös sinulle.

   Poista
 13. Hyvä idea! Vielä pihliksiä löytyy meilläkin. Olen tehnyt kookosrasvaan pieniin muotteihin kuivattuja pihlajanmarjoja ja erilaisia siemeniä ja ripustellut sitten kuin donitseja kauniisiin nauhoihin koristamaan joulua samalla kertaa kun linnut saavat ruokaa. Joskus myös viemisiksi vienyt sellofaanissa. Ihanaa syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana tuo donitsi-idea. En ole itse tehnyt, mutta kiinnostaa kyllä. Joka vuosi koitan keksiä uusia lahjaidiksiäkin ja tämä olisi niin bueno. Ottaisin mieluusti itsekin lahjaksi. Saapa nähdä, mitä jouluun tulee...usein olen jo kesällä kaikki tehnyt.

   Poista
 14. Onpa kiva idea! Pitää katsella josko niitä pihlajanmarjoja vielä löytyisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä noita marjoja vielä jossain on, mutta jotkut on kyllä nokittu puhtaaksi. Siitä vaan kuule marjajahtiin 😊

   Poista
 15. Kiva idea ja linnutkin tarvitsee välillä muutakin kuin auringonkukan siemeniä.Meille tuli vähän pihlajanmarjoja joten jää kyllä ensi vuoteen tuo kokeilu,mutta kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin jo melkein odotan pakkasia. Kävin ostamassa uuden megasuperison lintulaudankin. Ensi talvena on ruokintapaikalla todelliset juhlat.

   Poista