lauantai 28. joulukuuta 2019

Hyvin hillottu - nyt valmista!

Totta. Viime viikot ovat hurahtaneet ohi kuin huomaamatta ja blogin www:llä on ollut hiljaisempaa. Tai ehkä sitä kuitenkin on jotain tehty ja jossain, sillä Oli aika -facebookin ja instragramin puolella pyöri joulukalenteri - joka päivä jotain tarinaa kuvituksineen. Ja nyt on vihdoin myös tämän postauksen aika. Hyvin hillottu tarina marraskuulta on vihdoin putkahtamassa julki. Tässä on vasta kerätty ideoita jouluun, mutta toisaalta ne samat ideat ja ajatukset kantavat läpi talven. Näistä voi ammentaa elettävään vuodenaikaan mitä vain.

Kylässä Fiskarsin ruukkikylässä

Matkailun todellisia helmiä ovat ruukkikylät. Jokaisessa on oma hohtonsa, mutta myös jotain yhdistävää. Muutamat olen jo nähnyt, mutta tunnustettava on, että olen ruukkikartalla vasta alkuruuduissa. Ympärivuotinen kauneus pitää vakaasti otteessaan ja siihen ei kyllästy koskaan. Aktiivisen yhteisön työ, kulttuuri, taide ja käsityö ovat ehtymätön inspiraation lähde.

Tiimimme marraskuinen vierailu Fiskarsissa on juuri se toiveiden täyttymys. Ilmassa on pientä pakkasta ja mitä kaunein valkeana hohtava maa. On loistava hetki nauttia ammattilaisten ja asioilleen omistautuneiden työstä.

Ruukin historia kantaa alkujuurensa vuoteen 1649, jolloin Peter Thorwöste perusti ruukin. Historiaa voit tutkia lisää Fiskarsvillagen sivuilta. Vaikka kaikkea historiaa ei tuntisikaan se ei haittaa. Paikan päällä voi tänä päivänäkin kokea ainutlaatuisen miljöön ja aistia tunnelmaa, jota tarjoillaan vain ruukissa. Täällä voi ainakin hetken ajatella, ettei nyt ole nyt - kuin eläisi jotain aivan muuta vuosikymmentä.

Kylän navetta on rakennettu 1921 ja nykyisin siinä toimii mm. Desico kynttilätehdas ja -myymälä, joka on avoinna ympäri vuoden. Puhtaat ja myrkyttömät ainesosat ovat laadun tae ja pelkästään silmälle on ilo nähdä mittava värivalikoima kruunukynttilöitä. Täältä löytää jokainen taatusti suosikkivärinsä. Itse tein harvinaisen päätöksen - ostin nimittäin 20 eri väristä kruunukynttilää, joista tuleekin iloisen värikäs kokonaisuus monihaaraiseen kynttilänjalkaan.

Fiskarsin museossa pääsee tutustumaan elämään ruukissa. Meidän visiittimme aikana oli meneillään mm. joulun vietto. Paljon oli esillä nostalgisia ja kauniita esineitä.

Kylän panimossa päästiin tutustumaan paikallisiin erikoisuuksiin ja markkinat olivat muutoin tuoneet sankoin joukoin väkeä myymään tuotteitaan. Erikoisolut sai seuraa vaaleasta luomuglögistä.

Kun kulkee kylällä silmät auki voi bongata monta kivaa sisustus- ja somistusniksiä. Pyöreä muoto on kaunis lasisena pallona ikkunalla tai ampiaisen pesänä kaulalla.

Ihan parasta bonusta on kuitenkin luonto. Sen läheisyys ja monimuotoisuus. Ihmeellistä, kuinka joskus vaan tuntuu, että luonto luo kokonaisuuksia, joita voisi käyttää mainoskuvina ilman pienintäkään kikkaa ja säätelyä. Kaikki on niin kohdillaan - nämä vedet, puut, kasvit ja rakennukset.

Jollet ole käynyt Fiskarsissa, kannattaa ottaa ehdottomasti retken suunnaksi. Itse koitan taas tallentaa sen muistijäljen vahvasti mieleen, että muistaisin käydä ruukissa useammin.


Veden äärellä mielenkiintoinen tilateos, jonka tarkempi selvitys jäi tekemättä, mutta selvästi kävijät ovat saaneet tekoon osallistua. Monta paalua täynnä lukuisia erilaisia viestejä.Dosicon kynttilätehtaan myymälässä on varaa mistä valita. Vaikka haluaisi jotain hillittyä, niin tämä paikka suorastaan houkuttaa värikylpyyn. Miksi et kerrankin ilottelisi vaikka kaikilla väreillä?
Museon ikkunaa somistaa kauniit vanhat pallot. Näissä on jotain samaa kuin perimissäni joulukuusenkoristeissa.


Museon joulukattaus on viesti menneiltä vuosikymmeniltä ja ikkunalla juuri kukkaan puhkeamassa joulukaktukset. Kyllä tähän olisi voinut jouluruualle istahtaa.


Kauniita esineitä ja huonekaluja. Kuinka pitkät rättimatot luonnistaisivat nykykodissa? Olisiko ne helppo imuroida? Vai rullattaisiinko ne vain rullalle ja kannettaisiin sellaisenaan ulos tuultumaan?


Lämpö jossa on aivan oma taikansa.


Käkikello pitää ajassa kiinni.


Flying Tiger -henkinen veturi sopii kuin sopiikin tämän rakennuksen kuuseen. Nyky- ja vanha-aika pysyvät samoilla raiteilla.


Paikallisen panimon tuotteita, joista ajankohtaan liittyen Joulun tähti taisi olla ykkössuosikki.Fiskarsin maisemat ovat kauniit kaikkina vuodenaikoina. Täällä voisi seistä törrötellä ja ihan vaan ihastella loputtomiin.Veden pintaan on jäätynyt kauniita vesihelmiä.


Tämäpä sitten onkin jo historiaa, mutta moni varmaan muistaa yhä vielä soittelut puhelinkopista? Riittikö rahat? Ehditkö sanoa asiasi?


Myyjäiset vetää väkeä ja käsityöt vaihtavat omistajaa.


Ruusukvitteri-glögi lähti kotiin.


Lyhtyyn ei aina tarvitse laittaa kynttilää. Sen voi täyttää vaikka omenoilla ja kävyillä.


Ruukkikylästäkin tuli vastaan nyt niin suosittu puolikranssi. Tämä voi helposti muunnella kaikkiin vuodenaikoihin sopivaksi.


Somistuksiin on jo jonkin aikaa pyörinyt myös lasiset koristepallot. Tämän kauniin punaisen kaunottaren olisi saanut 10 eurolla. 


Vanhan ompelukoneen jalka ovat persoonallisen kaunis vaihtoehto myös ulkopöydän jalaksi.


Tämän lähemmäksi ei juuri ampiaispesää voisi päästä. Nämä veikeän kauniit pallot todellakin muistuttavat pesäpalloja. En huomannut ottaa tarkemmin selvää materiaalista, mutta mahdottoman aidonnäköisiä olivat kyllä.


Ilta hämärtyy ja on aika sanoa heipat Fiskarsin ruukkikylälle. Sininen hetki on alkamassa.


Matkalla pysähdyin kuvaamaan luontoa. Ja kukas se siellä yllättäin killitti metsästä takaisin?! Hyvä, että katseet kohtasivat jo tässä vaiheessa. Loppumatkassa peurat poukkoilivat tiellä useamman kerran. Onneksi vältyttiin kolareilta.
Mitä tuumaat, voiko näin kauniita maisemia ohittaa?

16 kommenttia:

 1. Ihania kuvia Fiskarsista - hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnelma ja talvi olivat kohdillaan. Valkoinen maa on paras lisäarvo kuviin 👍 Hyvää uutta vuotta sinnepäin ja toivotaan, että se tuo tätä valkoista näkymääkin.

   Poista
 2. Nuo nostalgiset puhelinkopit myytiin meidän kaupungissa halukkaille. En ihan kerinnyt huutokauppaan, mutta naapuri kerkisi. Vähänkö ihailen koppia sen puutarhassa. Ihania kuvia, by the way ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi mahoton!
   - Täytyy kyllä sanoa, että puhelinkopin ottaisin itsekin. Ne ovat aikansa hienoja muistomerkkejä! En ole kyllä missään törmännyt myynteihin...perheen mielestä ehkä hyvä niin...

   Poista
 3. Ei ole tullut tuollakaan käytyä, vaikka joutaisihan tässä.Hienot kuvat.Tänään menen sellaiseen paikkaan turussa,missä en ole ikinä käynyt,vaikka 46v.olen asunut turus,jos saa kuvia ottaa,niin blogiin laitan.
  Hyvää sunnuntai päivää täältä vesisateesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se vaan on, että hienoja kohteita on tarjolla yllin kyllin ja joskus lähellekin tuntuu olevan pitkä matka tai voiko jopa sanoa, että joskus joku vaan on liian lähellä.

   Niin hienoa, että tällaisia satumaita ja unelmalohteita on olemassa. Nauttia voi monella tapaa - esim. pelkkä kävely on kokemus.

   Ja kuulostaa jännältä, mitä tuo paikka Turussa mahtaakaan olla...

   Poista
 4. eN VOIS OHITTAA!!!
  Katsoisin ,uudestaan ja uudestaan....aivan niinkuin blogisi -kuvia:) katson!!!!
  Oikea vanhan ajan meininki.
  ,,joo,,,puhelin kopista hyvät muistot!!!
  Kiitos tästä 2019 vuodesta!,olent avartanut kauneuden maailmaani,vapaan ajatuksen/sisustuksen /oman tyylin luomisajattelua!!!
  Kiitos OLI AIKA.Titta!
  Hyvää loppuvuotta;)
  ja paljon kaunista,värikästä ja iloista alkavaa uutta vuotta,Sinulle!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Avartanut kauneuden maailmaa" kuulostaa niin kauniilta sanoilta. Kiitos Liisa!

   - Hienoa, jos olen blogin sivuilla pystynyt tarjoamaan uusia ikkunoita avattavaksi niin kauneuden maailmaan kuin sisustukseen ja luovaan ajatteluun kin. Silloin olen tavoitteessani.

   On aika suunnata katseet kohti uutta vuotta. 2020 on jo ovella joten hienoa vuodenvaihdetta ja kiinnostavaa uutta vuosikymmentä sinulle Liisa!

   Poista
 5. Hieno postaus! Mahtavat kuva upeasta paikasta.
  Onnea uuteen vuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Kristiina!

   Ruukki on elävää historiaa, josta jokaisen kannattaa käydä ammentamassa jotain itselleen - ainakin kerran, mutta mieluusti useammin. Mielenkiintoista uutta vuosikymmentä sinulle!

   Poista
 6. Olipa mahtava kuvapläjäys/kertomus Fiskarsista. Ihana paikka. Kävin siellä joitakin vuosia sitten pikaisesti. Seuraavalla kerralla pitää tutustua tarkemmin. Mukavaa loppuvuotta t:liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tuo suloinen oma maailma, jossa voisi torkkua loputtomia päiväunia. Paljon on muutakin minun kuvieni lisäksi kuten mm. upeat korut. Mutta hyvähän on aina jotain jättää myös seuraavaan kertaan.

   Hienoa loppuvuotta sinulle!

   Poista
 7. Yhen kerran oon itekin käyny tuolla. Lumi kuorruttaa kaiken kauniiksi.
  Museoista löytää aina uusia juttuja. Tai oikeastaan vanhoja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa tuo lumi ollakin juuri tänä talvena se todellinen "viimeinen silaus". Etelässä ei ole liiemmin muita sateita ollut kuin vesi. Onneksi tämä Fiskars-päivä oli jouluttajan ja kuvaajan unelma. Nyt tietää, miltä tuntuu etsiä sitä kaunista maisemaa ja lopulta löytää. Ei siis olekaan mahdoton tehtävä. Joka suunnalta silkkaa täydellisyyttä.

   Poista
 8. Fiskarsin ainutlaatuisuus tulee hyvin esiin kauniissa kuvissasi.
  Kaikkea ihanaa sinulle myös vuodelle 2020!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis paikka, jossa kaikki tuntuu olevan niin kohdillaan. Ainutlaatuinen on todella kuvaava sana. Hienoa uutta vuotta sinulle!

   Poista