torstai 26. maaliskuuta 2020

Oli aika kotoilla -postaukset alkavat! Osa 1. Onnistuuko avokadon kasvatus?

Vanhaa lehtipinoa katsoessani pähkin, olisiko minulla vihdoinkin aikaa käydä läpi kaikki lukemattomat lehdet. Kodin Kuvalehden ensimmäisellä aukeamalla on Pentikin mainos, jossa lukee "Onnea on koti, jossa on aina kukkia." En ehdi taaskaan lukea kovin paljon pidemmälle kun saan jo idean. Lehtipino jää. Ehkä voisinkin heti tänään aloittaa kodin keväistämisen kukilla ja kasveilla!

Aion istutella yksi toisensa jälkeen uusia kasvikokeiluja, mutta toki myös vanhoja tuttuja. Ensimmäiseksi projektiksi valikoituu avokadon kasvatus. Siitä olen kasvina aina haaveillut, kun olen päässyt näkemään muiden aikaansaannoksia.

En ole koskaan ollut mikään avokadon maun ystävä. Se ei maistu mielestäni oikein miltään ja olen aikalailla tietämätön sen kaikista hyvistä vaikutuksistakin. Ehkä joku voisi valistaa, mitä olen menettänyt(!). No mutta...nyt on aikaa kokeilla vaikka mitä. Kaupasta ostin näitä itselle uudempia tuttavuuksia. Kevät on mukavasti etuajassa ja aurinko paistelee lupaavasti. Tästä se lähtee. Kaapissa on nyt iso pussi avokadoja, joten kokeilumateriaalia riittää ja, koska nyt pitää koronan vuoksi "kotoilla" entistä enemmän, pystyn seuraamaan kasvien kasvua toisin silmin.

Listasin tähän saamani ohjeet, joita voin itsekin käydä palauttelemassa mieleeni kasvun edetessä.

1. 
Puhdistin siemenen hedelmälihasta, pesin vedellä ja jätin kuivumaan huoneenlämpöön pariksi päiväksi. Jätin kuivuneen kuoren paikoilleen.

2. 
Otin esiin hammastikut, jotka kiinnitin siemeneen aavistuksen yläviistosti. Täytin pienen vesilasin vedellä siten että n. puolet siemenestä jäi veden alle. Koska vesirajaa pitää tarkkailla jätin lasin valoisalle ja lämpimälle paikalle kohtaan, jossa nään sen helposti joka päivä. Tässä odottelussa menee luultavimmin parisen viikkoa, kun siemen alkaa haljeta ja puskea juuria esiin.

3. 
Ensimmäisiä lehtiä on lupa odotella viikkojen päästä, joten odottavan aika voi olla pitkä. Tällä kertaa olen kuitenkin toiveikas, sillä uskon lisääntyvän valon määrän ja auringon auttavan asiaa. Kun siemenestä alkaa pökätä vartta ylöspäin alkaa lehtiäkin hiljalleen ilmestyä. Silloin ollaan vaiheessa, jolloin siemenen voi istuttaa kylvömultaan. Istuttaminen kannattaa suorittaa varovasti, ettei kasvi kärsi. Aion istuttaa sen siemenkuorineen päivineen.


4. 
Kun joskus pääsen tähän kiehtovaan vaiheeseen, että kasvi on istutettu multaan, koitan muistaa pitää mullan tasakosteana ja sumuttelen kasvia. Valoisista kasvupaikoista ei kotona ole pulaa, joten aika näyttää onnistuuko tämä kasvatus tänä erikoisena koronan myllertämänä keväänä.

Olen kuullut, että kasvista voi tulla iso, mutta en kurkottele oman kokeiluni kanssa vielä niin pitkälle.  En kaipaa kasvista puskamaista, joten annan sen kasvaa pituutta ja jätän latvan leikkaamisen väliin. Nyt jään vaan mielenkiinnolla odottamaan, kuinka siemen lähtee heräilemään eloon.


Muokkailin blogin tuttua logoa, sillä juuri tänä keväänä on koronan vuoksi aika "kotoilla" enemmän kuin koskaan ennen. Oli aika kotoilla!


Tästä se alkaa - suuret odotukset. Avokadon siemen kelluu vedessä hammastikkujen varassa.Avokadon siemen on puoliksi vedessä. Tästä kirkkaasta lasista on helppo seurata juurten ilmestymistä.

- Oletko sinä kokeillut avokadon kasvatusta?
Kuinka se on onnistunut?
Ja kuinka korkeaksi se on kasvanut?

32 kommenttia:

 1. Hyvää loppuviikkoa!
  Pysytään terveinä!:))

  VastaaPoista
 2. Hyvää viikonloppua!
  Pysytään terveenä!:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa ja kaikkea hyvää sulle ja läheisillesi 👍

   Poista
 3. sattui taas sopiva postaus sinulta, minä tykkään avokaadoista ihan sellaisenakin syödä,se on terveellinen hedelmä, siksi olen kasvattanut viherkasveja myös, ja niistä tuli korkeita ja isolehtisiä, aloitin niin että laitoin suoraan multaan, aikaa meni monia viikkoja ennenkuin nousi oras,ja pituutta sillä riittää, aika nopeasti sitten ne alkoi kasvamaan, kukkaa ne ei ole tehneet, miten sitten kasvihuoneessa, jossa on sopiva kosteus ja lämpö.Ite rakastan viherkasveja,yks harrastuksistani, ja mulla on kuin viidakko olohuoneessa, aina pitää ostaa lisää vain, isot ikkunat antaa paljon valoa, kun aurinko paistaa ilta myöhään asti. Kärsivällisyyttä sulle kasvattamisessa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piritta rohkaisevista sanoistasi!

   Ja sorry, kun pääsin vasta nyt vastaamaan. Tässä avokado-keississä on siis mahdollista onnistua ja eri tavoinkin saada kasvi alkuun. Olen toiveikas. Muutama päivä mennyt, eikä siemen osoita vielä mitään. Kunhan nyt malttaisi...kuten sanoit kärsivällisyyttä kaivataan kovasti. Olisikohan viileä kuistikin välillä hyvä...? Aika näyttää.

   Poista
 4. Meiän äipällä on sama operaatio meneillään. Huvittavan näkönen hökötys ;) Viimeksi kun näin, tais olla haljennu, mut ei muuta näkyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät taitaa olla tätä koklailujen aikaa. Onnea siis äipällekin 😁

   Poista
 5. Kasvatin avokadoa 80-luvulla opiskelijakämpässäni. Kyllä siihen juuret tuli, mutta muuta en sitten muistakaan - liekö heitin menemään, kun muutin omilleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tällä piuhalla siis jo pitkät juuret. Minä jäin ennen jumiin vaan sitrushedelmien siementen kasvatustestailuun. Avokado on uusi tuttavuus.

   Poista
 6. Mun pojat kasvatti aikoinaan avokadoja ja sitruksia. Eivät ole enää hengissä, mutta yksi avokado oli varmaan metrin ja greippi puoltoista. Eivät kukkineet. Lykkyä kasvatukseen, kyllä se kauan kestää....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On jotenkin uskomatonta, että tästä pienestä siemenmöykystä voisi vielä venahtaa joku metrin mittainen kasvi. Toivon todella, että tuo onni pysähtyy kohdalleni 🥰

   Poista
 7. Pysyn kuulolla. Laitathan väliaikatietoja avokadon rehomisesta?
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä avokado blogiin ponnahtaa, jos vaan onnistun kuten suunnitelmiin on kirjattu 👍

   Poista
 8. Hauska seurata, saatko avocadon kasvamaan. Avocadohan on kyllä hyvää, kun siihen puristaa sitruunaa ja vaikka hyppysellinen suolaa. Syö joko sellaisenaan tai salaateissa. Aurinkoa viikkoosi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Ehkä juuri tuo sitruuna ja suola tuovat kaivattua lisäpotkua avokadolle. Täytyy keksiä uusia tapoja nauttia 👍

   Poista
 9. Tätä kyllä pitää kokeilla. Meillä syödään avokadoja tosi paljon ja oon usein miettinyt, mitä tolla siemenellä (joka on tuhottoman iso syötävään verrattuna) voi tehdä...
  Kiitos Titta - sinä ideamaakari ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä vaan koklaamaan Celia! Olisi hauska nähdä muitakin tässä kasvatuspuuhassa. Etenkin tietää, kuinka nopsaan juttu kullakin edistyy.

   Poista
 10. Kiva seurata saatko avocadon kasvamaan. Toivottelen täältä suljetulta uudelta maalta mukavaa viikkoa ja erityisesti terveyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkea hyvää sinne suljetulle seudulle. Hyvää vointia kaiken uuden keskellä. Koitahan sinäkin avokadon kasvatusta 👍

   Poista
 11. Onnea kokeiluusi! Minä ostin papaijan vähän samalla ajatuksella, josko saisi sen siemenistä jotakin tulemaan. Aika näyttää;) Hauska postaussarja, jään mielenkiinnolla odottelemaan seuraavaa osaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avokadon kanssa saattaa tulla piiitkä reissu maaliin, mutta ei haittaa.

   Olen täyttänyt Oli aika kotoilla -hengessä juttuja blogin Facen ja Instan puolelle. Tuo sinun papaija on todella kiinnostava kokeilu ja varmasti siinäkin mahkut on onnistua. Tsemppiä!

   Poista
 12. En ole avokadoa kasvattanut, vaikka niistä pidänkin ja syön.
  Iloisia huhtikuun päiviä sinulle🌞

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on jännä kokeilu, kun oikein mitään ei tapahdu pitkään aikaan. Iloa kevääseen kuitenkin 😊

   Poista
 13. Minä myös yritin avokaadon kasvatusta, mutta olin niin kärsimätöön, kun muutamaan viikkoon ei tapahtunu mitää, niin heitin pois ☺
  Hyvää huhtikuun alakupäiviä ♫

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä onkin varmasti se paras vinkki: odota, odota ja odota. Koitan malttaa mieleni, vaikkei vielä ole pienintäkään elonmerkkiä ilmoilla...

   Poista
 14. Täällä kanssa yksi hätähousu, joka testasi hommaa ja kärsimättömänä heitin pois, kun ei heti alkanut mitään tapahtua. Ehkä pitäisi kokeilla uudellaan ja odotella kunnolla. Iloista viikonloppua sinne :)

  VastaaPoista
 15. Wau! Hieno vinkki, pitääpäs kokeilla! Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki kannattaa. Saa kasvin vähän niinkuin puolivahingossa. Oletko jo laittanut siemenen juurtumaan?

   Poista
 16. Kyllä se onnistuu, mutta tuossa alussa meni tosi monta viikkoa aikaa ennen kuin tapahtui yhtään mitään. Kärsivällisyyttä siispä! Sain vinkin, että heti alkuun kannattaa laittaa isoon ruukkuun ja runsasta kastelua kun avokado on siinä vaiheessa, että on ruukkuun laittamisen hetki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Koitan muistaa heti valita reilun kokoisen ruukun. Vielä ei ole mitään uutta eloa tapahtunut. Mietin vaan, ehtiiko lasi mennä "pilalle" tässä juurtumista odotellessa ...

   Poista
 17. Minä onnistuin avokadon kasvatuksessa. Vesilasissa siemen juurtuminen juuri noin kuvaamallasi tavalla. Se oli hidas prosessi. Nyt kasvini on iso ja tuuhea noin metrinen viherkasvi, jolla ikää siemenen idätyksestä kaksi vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti tiedosta. Toivoa siis on. Taitaa olla mahdollisuudet vaikka mihin 😊 No, nyt pitää sanoa, että vesilasissa törröttää jo yksi pääjuuri. Eteenpäin on siis päästy.

   Poista