sunnuntai 19. heinäkuuta 2020

Mistä saa Turun parhaat munkit?

Kuinka monta kertaa olet kuullut sanonnan "tois pual jokke"? 
Turkuun liitettynä se on vakiolause ja kaikki aina miettivät, mitä se tarkoittaa. Kun joki halkoo kaupunkia mietitään kerta toisensa jälkeen, ollaanko nyt tois pual tai täl pual. Tämä postaus tuo nyt esiin suloisen kesäkahvilan, joka onkin "täl pual jokke" ja joka auttaa, kun iskee hillitön munkkikahvihimo!

Kesää on vielä jäljellä ja Oli aika -blogin Facebookin puolella on alkanut "kesävinkit". Tämä postaus jatkaa kesävinkkien sarjaa ja tällä kertaa ollaan munkkikahvilla. Tänä vuonna erikoinen kevät ja kesä ovat muuttaneet monien matkasuunnitelmia eikä maan rajojen ulkopuolelle kaikki haikaile. Eikä tarvitsekaan sillä Suomessa riittää monia kivoja tutustumiskohteita ja mikä parasta aivan taivasalla. Näihin ulkoilmakohteisiin kuuluu sympaattinen Cafe Ankka, joka sijaitsee aivan Martinsillan kupeessa vanhalla Suomen Joutsenen paikalla.

Cafe Ankka on turkulaisille tuttu jo vuodesta 2003, mutta uusia matkailijoita se takuulla hurmaa jokaisena aurinkoisena kesäpäivänä. Tänä kesänä kahvilaa luotsaavat tutut miehet, Ankan pojat Juha ja Aki. Paljon olen kehuja kuullut, joten minäkin lähdin testaamaan, mistä on kyse. Kohdalle osuu helteinen päivä. Istumapaikkoja löytyy vielä auringosta, mutta myös ihanasti varjosta puiden alla. Eturivin paikka on paras ja sehän on aivan Aurajoen reunalla. Mikä onkaan upeampaa kuin seurata aitiopaikalta vilkasta jokielämää, ihmisiä ja veneitä - viereisessä pöydässä luetaan isoa merikarttaa, lähellä iso ryhmä lähtee liikenteeseen vesibussilla, ohi vilahtaa kaksi melojaa ja polttariporukka nauttii piknikistä Låna-veneellä. Ostin koko porukalle munkit ja kahvit. Kyllähän tässä tuoreita, hyviä munkkeja on kiva mussutella välittämättä siitä, että koko naama tuntuu olevan sokerissa. Liiat makeat huuhdotaan kahvilla alas. Ja kyllä, onhan se totta - täällä on parhaat munkit.

Jos kaipaat täydellistä kahvihetkeä on tämä paikka suorastaan ihastuttava valinta, täällä voi lisäksi aistia yrittäjyyden ilon, rohkeuden, innon ja luovuuden. Hyvää palvelua, mukavia juttuja ja bonus; täällä voi kahvitella keinutuolissa! Ihan parasta! Tosin meidän tullessa ne olivat varatut. Mutta sehän tarkoittaa, että nyt on monta hyvää syytä palata uudelleen.

P.S Tiedätkö miksi Cafe Ankka on nimeltään Cafe Ankka? 
Lähdepä haastattelemaan Ankan poikia ja saat vastauksen.


Ensimmäinen visiitti Cafe Ankkaan on alkamassa ja päätin viedä "vieraskirja-ankan" mennessämme.


"Mää olen koko kesän ettiny uut kotii. Nyt mun koti on täällä." -tekstillä Ankka matkaan.


Heippa vaan vanhat tienoot! Minä lähden lentoon tai ainakin muutan maisemia.


Cafe Ankan tutustumiseen voi yhdistää Turun "tunnetuimman ilmaisen risteilyn" - Förillä tois pualt jokke täl pual jokke.


Väkeä tulee ja menee. Täällä on herkkuhetken ja maisemaihastelun lisäksi mukava lukea päivän lehti tai vaikka plärätä kännykkää.


Kahvilan toinen Ankan poika Aki.


Pöytä parhaalla näköalalla.


Herkkumunkit katoaa ja pikkuankka jää tänne.


Heippa Cafe Ankka! Tavataan taas herkkujen äärellä!


Toinen Ankan poika Juha bongataan kahvilan "toimistosta".
- "Ju-huu, heippaaa!

- Oletko sinä jo käynyt Cafe Ankassa?

10 kommenttia:

 1. Olipa hauska postaus! :)

  Tuolla on kyllä aina niin hyvät munkit! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Katri! Rakkaudella on tämä kahvila syntynyt ja se maistuu myös munkeissa.

   Poista
 2. Hauska juttu:)
  aika herkulta munkki kyllä näyttää!..nam:)
  Mukavia kesäpäiviä,Sinulle! 🍓🌞👒👗👜🕶🌺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kyllä - Ankan pojat ja tuo miljöö siihen päälle on niin 😍 Ei ihme, että väki viihtyy. Mukavaist heinäkuuta sullekin!

   Poista
 3. Tuttuja paikkoja minulle entiselle turkulaiselle. Mutta sulta jäi selittämättä mitä tuo sanonta "tois puol jokkee" tarkoittaa.
  Se on nimittäin tullut siitä että Turun Tuomiokirkko on se joka määrittää kummalla puolella ollaan. Tuomiokirkon puoli jokea on "täl puol jokke" ja kaikki toisella puolella jokea oleva on sitten tietysti "tois puol jokke".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Nyt ei selvitetty sen enempää, miten tois pual jokke ja täl pual jokkee eroavat. Usein ihmiset puhuvat kaikesta siihen tyyliin, että asiat ovat 'tois pual', mutta Cafe Ankka onkin täl pual. Kerrankin pääsee sanomaan sen lauseen.

   Tuomiokirkko ja Vanha Suurtori ovat sitä täl pual -hommaa. Nykyinen kauppatori ja keskusajatus vaan sekoittavat helposti ihmisten ajatuksia. ”Täl pual jokke” on siis alkuperäinen Turku.

   Föril kun seilaa menee taas aina tavallaan tois pual eli ei se ihme ole, että sekaisin menee...

   Poista
 4. Olehan määki Turuus käyny ja molemil puolil. En kyllä Cafe Ankassa.
  Ihan mukavaa herkutella munkkikaffeilla ja nauttia kesästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 😊
   Näin DIY-henkisenä ihmisenä ihailen myös suuresti Cafe Ankan ulkoista ilmettä. Ankan pojat ovat maalanneet ja sisustaneet kesäkahvilan viihtyisäksi kesäkeitaaksi, jonka sijaintikin on täydellinen.

   Poista
 5. Ex-tamperelaisena on pakko liputtaa Pyynikin Munkkikahvilan puolesta. Siitäs saitte, turkulaiset ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt tamperelaiset munkkeja maistamaan Turkuun ja turkulaiset maustiaisiin Tampereelle. Tästä tulee kisa 😁

   Poista