tiistai 18. elokuuta 2020

Pitkä odotus palkitaan - lopulta!

Kevät on jo kaukana ja aletaan olla melkein syksyn korvilla. Mutta, palataanpa hetkeksi tuonne kevään kuvioihin, aikaan jolloin puhkuin tuttuun tapaan intoa kukkien, pihan ja puutarhan kanssa. Hetkiin, joissa kaikkea suunnittelee, unelmoi ja vähän uuttakin tulee kokeiltua. Tänä vuonna, erikoisena keväänä päätin kokeilla jotain, jota olen aina ihaillut muilla, mutten koskaan saanut itse aikaiseksi. Kaikenlaisiin erikoisempiin kasveihin tykästyneenä päätin nimittäin kokeilla kuinka avokadon kasvatus onnistuu. 

Alkuaskeleita otettiin maaliskuussa (klik) ja ilmassa oli kieltämättä suuria odotuksia. Avokadon siemenen laitoin vesilasiin juurtumaan tarkalleen 24. maaliskuuta. Hiljalleen siemen alkoi haljeta ja vapun korvilla oli näkyvillä juurta. Odotin kuin kuuta nousevaa, että jotain vihreääkin alkaa pilkistellä, mutta ei. Olin jo vähällä luovuttaa ja heittää koko siemenen roskiin, mutta kesäkuun lopulla laitoin sen kuitenkin multaan, kuin kokeeksi. Pikku hiljaa se kaivattu vihreys alkoi nousta pintaan ja nyt, kun mennään hyvää matkaa elokuuta, alkaa jo olla melko kiva kasvin alku selvässä kasvun vauhdissa. En tiedä, onko kevät parasta aikaa tässä kokeilussa vai voiko sitä koittaa milloin vain, mutta luultavasti seuraavat kokeilut siirrän suosiolla ensi keväälle. 

Vaikka avokadoni on vieläkin laiha ruippana voi tässä tuntea pientä erävoittoa. Se mikä näytti mahdottomalta on sittenkin onnistunut. Suosittelen kokeilemaan. On tämä ollut kärsivällisyyttä opettava projekti. Aina tätä hoetaan ja tottahan se onkin; Odottavan aika on yllättävän pitkä. Tämä kevät ja kesä on ollut hyvää aikaa oppia pitkäjänteisyyttä. 

Tätä avokadon kasvatusta suosittelen kyllä lastenkin kanssa kokeilemaan ja mikä olisikaan mukavampaa kuin viedä kyläreissulla tuliaisiksi itse kasvatettu avokadokasvi.

- Oletko sinä onnistunut avokadon kasvatuksen kanssa tai kenties saanut jonkun toisen kasvattaman kasvin lahjaksi?


Tässä se nyt on ensimmäinen avokadon siemenestä kasvuun saatu kasvi.


Tulitikkuaski antaa hieman käsitystä, kuinka pitkäksi kasvi on ehtinyt venahtaa.


Tässä kuvaa kesäkuulta, jolloin olin valmis luovuttamaan, mutta päätin kuitenkin kokeilla kun juuri oli jo puskenut vankasti esiin.Kesäkuun lopun suuria toiveita.

" Pitkä odotus palkitaan


Elokuun puolivälissä. Pitkä on matka maaliskuulta tähän päivään eikä vieläkään tämän suurempaa lopputulosta. Kokeilun kautta kuitenkin ensimmäinen onnistuminen.

26 kommenttia:

 1. palaitu on "lomalta"reissu tarinaa blogissani. Minä kasvatin joskus avokaadoja, ne kasvaa pituutta aika paljon, ja lehdet on isoja, sit en enää jaksanut niitä hoidella, mulla on viherkasveja niin paljon, että vois sanoa viidakoksi,ne on yks harrastuksistani.
  Sain naapurilta ison palmuvehkan, jaoin sen kolmeen osaan, kun olin pois kotoa, niihin ruukkuihin oli tullut paljon uusia oksia, ja posliinikukkakin kukkii, olipa yllätys, kun odotin 4-5 vuotta kukkaa siihen.
  Muuten nuo koirat ovat hienot, jossain olen nähnyt niitä, ehkä kirppiksellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saan varmaan vielä tovin odottaa, että minun avokadoni on korkea, mutta se säilyttänee muotonsa(?) eli pysyy silti kapeana ja harvana. No, jään odottelemaan kuinka kasvu etenee. Suuria odotuksia ilmassa, kuinkas muuten.

   Eikös muuten tuo posliinikukka ole semmonen todellinen 'yllättäjä' - siitä ei koskaan tiedä?

   Ja totta. Kyllä noihin posliinikoiriin joskus voi törmätä kirppareillakin. Siellä usein vain toinen koirista jäljellä.

   Poista
 2. Onnittelut avokadon kasvatuksen onnistumisesta. Minullakin on siemenestä kasvatettu avokado hyvässä kasvussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä pienoista ylpeyttä ilmoilla on. Siitä se lähti vaan kasvuun, vaikka välillä toivo ja usko olivat kateissa 😊

   Poista
 3. Sinulla on aihetta ylpeyteen. Avokadosi on kaunis katsellakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä pienestäkin saa jo olla iloinen. Tuskin maltan odottaa, miltä näyttää kasvaessaan...

   Poista
 4. Minulla on joskus avokado kasvanut puolitoista metriseksi, kunnes kyllästyin ja vein roskiin. Muistaakseni ihan vaan suoraan multaan tökkäsin itämään. Kukkia ja hedelmiähän se ei suostunut tekemään. Nyt olen uudestaan yrittänyt, mutta ei lähde kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! No johan tuli mittoihinsa. Mahtaako sillä siemenelläkin olla merkitystä. Ehkä kaikista ei vaan voi odottaa yhtä hyviä lopputuloksia. Olen luullut, että ensin pitää aina juurruttaa tikkujen varassa vesilasissa, mutta ilmeisesti ei välttämättä, jos onnistuit vain tökkäämällä siemenen multaan.

   Poista
 5. Tulin vielä kysymään että tosiaan lidistäkö niitä peltisiä lintuja sais,? tai olisi saanut ?, nuo peltilinnut on olleet kauan monia vuosia Lieksassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mulla ainakin nuo linnut on juurikin Lidlistä ostettu. Ostin omani viime vuonna, mutta oli niitä tänäkin vuonna ja ehkä jopa paljon ennenkin, mutta eivät silloin osuneet minun silmiini...

   Poista
 6. En ole kokeillut avokadon kasvatusta itse, siksi tätä olikin kiinnostava seurata.
  Meille tulee tänä kesänä oliivipuuhun oliiveja. (n. 10 kpl.) Puuta olen kasvattanut kuusi vuotta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onnea 😊 oliivien saaminen kun omasta puusta on jo melkoinen saavutus. Mulla on oliivipuu ollut muutaman vuoden, mutta olen iloinen jo siitä, että lehdet pysyy. Ehkä joskus satoakin...

   Poista
 7. Sattuipa kivasti, pitää katella jos saisin itsellenikin lidistä nuo linnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti vielä löytyy. Lidlin tavaroilla on kyllä nopea kierto. Vanha menee uusi tulee...joskus jotain jää myyntiin pidemmäksi aikaa.

   Poista
 8. Onnittelut avokadon kasvatuksen onnistumisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Alkuaskeleet otettu. Tästä jatketaan onnen kanssa eteenpäin.

   Poista
 9. En ole kasvattanut avokadoa itse. Entinen naapurini on kasvattanut useammankin. Ne eivät kukoistaneet samalla tavalla kuin vielä hartaammin vaalittu siemenestä kasvatettu greippi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hups! Tämä kiva kommentti on jäänyt huomiotta, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan..vai kuinka se meni. Oi greippi kuulostaa sekin kiinnostavalta. Sitä en olekaan itse kokeillut. Nyt muhii uutta takkuaa tammenterhot 😁

   Poista
 10. No jopas jotakin. En ole yrittänyt, koska uskon, etten saisi sitä kasvamaan. Toivottavasti saat sen talvehtimaan. Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvehtiminen onkin muuten seuraava jännä vaihe. Jos sen onnistuu läpikäymään on miltei voittaja. Peukut vaan yritykselleni 😊👍

   Poista
 11. Onnittelut avokadostasi. Kiva sen kasvua on seurata. Minä sain myös pari vuptta sitten avokadon siemenen itämään ja kasvamaan. Lopulta se oli jo reilu metrinen tuuhealehtinen kasvi, mutta sitten suuttui jostain ja lehdet kuivuivat ja kasvi lopulta kuoli.
  Se oli työpöydälläni, keskustelin sen kanssa ja hipaisin joskus kevyesti sen lehtiä. Käytin siitä lempinuimeä Kado, mutta otti ja kuoli kuitenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metrinen ja tuuhea kuulostaa jo lottovoitolta! Mutta pikkusen tämä lienee arpapeliä. Voi sitä jostain isokin kasvi vielä nokkiinsa ottaa. Mun yritykselleni on noin suuriin mittoihin vielä pitkä matka, mutta jo nyt tuntuu 'pihastajan' sydän läikehtivän 😉

   Poista
 12. Minulla myös on ollut Avokaado purkissa.Se vaan kasvattaa tosipitkiä versoja.
  Blogisi nimi ei voisi olla osuvampi,kuin se on.Kelasin postaustasi vanhoista asioista.Hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikas ruipeloinen on minunkin avokadoni, mutta katsotaan tohdinko Latvia joskus.

   Kiitos! Oli aika -nimi syntyi puoli vahingossa, mutta on sopinut monessa kohtaa blogin nimeksi kuin nakutettu. Nimivalinta ei aina kuitenkaan ole se helpoin vaihe 😉

   Poista
 13. Odottavan aika palkitaan. Olin kahden vaiheilla laitanko kasvuun, jäi laittamatta. Hienoa viherrystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on. Kärsivällisyyttä vaan olla pitää. Kohta olisi jo aika istuttaa pari uutta siementä. 😊 Riittääköhän valo vielä pitkään?

   Poista