torstai 1. lokakuuta 2020

Onko tässä mielenkiintoisin talviruokintapaikka?

Lehdet vaihtavat väriä, illat viilenevät ja ilmassa alkaa olla syksyn tuoksu. Se tarkoittaa samalla, että on aika kehitellä linnuille talviruokintapaikat kuntoon. Minä sain idean, jota en ole ennen nähnyt kenelläkään, mutta päätin kokeilla ovatko linnut siitä yhtä innoissaan kuin minä.

Tästä se lähti: Aloin tehdä suunnitelmia talveksi ja näin Tori.fi:ssä ilmoituksen edullisista lintujen häkeistä. Otin nopsaan yhteyttä myyjään, sillä tämä myynti-ilmoitus tuli kuin tilauksesta. Myynnissä oli monen monta häkkiä; Pienten lintujen ja suurempien papukaijojen entisiä asuntoja. Puhkuin intoa, että ideaani tarvittavat osaset löytyivät niin pian. Ostin isosta kokoelmasta kolme erilaista ja erikokoista häkkiä. Mistä tässä kaikessa on kysymys - katso kuvat ja kuvatekstit. Olen täydellisen iloinen, jälleen yksi ideani juuri toivotun kaltainen. 

- Tervetuloa linnut meille, vaikka heti!


Tässä alkuun yksi häkki valmiina. Se seisoo tukevasta korkealla jalustallaan, joka on metallikoukuilla ankkuroitu maahan. Jouluttaja kun olen, niin häkissä on luonnollisesti kausivalot. Sisällä kellot, jotka kannattelevat näin alkuun siemenpalloja, mutta myöhemmin varmasti myös muutakin. 
- Epäröin hieman hyväksyvätkö linnut ideani? 
No, katso häkin pohjaa! 
Hyväksyivät! 
Sini- ja talitiaiset ovat ahkeraan vierailleet häkissä ja ottaneet sen omakseen. Pohjalle on tippunut siemenpalloista tavaraa. Mutta onneksi ei maahan, ettei rotat ilmesty paikalle.


Tästä se lähti. Kotiin oli roudattu kolme suurta häkkiä jalustoineen, joiden kanssa muuten olikin pientä pulmaa sovitella kaikki kerralla henkilöautoon, mutta menihän ne lopulta. Häkeissä on havaittavissa lintujen omat "seinäkirjoitukset". Nokat ovat ahkeraan jättäneet jälkiä sinne tänne "I was here!". Kämpät kaipasivat siis uutta väriä pintaansa ja tuunausta uutta käyttötarkoitusta varten.


Ensimmäinen tehtävä oli ottaa perinteiset ovet pois ja suurentaa aukkoja reilusti, jotta linnut pääsevät lentämään helposti sisään ja ulos. Tarkoitus oli, että häkin läpi pääsee lentämään. Suuret harakat eivät kuitenkaan mökkiin mahdu. Se lienee hyvä, sillä ennenkin on harakat viskoneet esim. pihakuusen koristeet naapurin tontille. 


Jonkun tovin mietin, mitä värejä häkeissä käytän, mutta kyllä se päätös lopulta löytyi. Tämä valkoinen muuttui mattamustaksi.


Tämä häkkimalli on yksi ehdoton lempparini. Tässä valkoinen väri sai väistyä kun tilalle tuli mattakulta. Oviaukot on suurennettu jo reilusti.


Tämä malli on kuin muisto lomamatkalta. Väri oli varsin hyvä, joten kevyt pyyhkäys yli antiikkikullalla viimeisteli loppuilmeen.


Häkin kiiltävä muovinen pohja oli käytössä saanut samean sävyn ja päätin vetää sen kokonaan mustalla yli. Jälleen sai todeta, miten paljon väri muuttaakaan.


Pohjan sisällä olevat lattialevyt kaipasivat myös uutta pintaa ja löysin sopivaa kontaktimuovia, jolla väri freesaantui. Poratut pienet läpiviennit pitävät huolen, että sadevesi pääsee pois.


Tässä ollaan projektissa jo himppasen edistytty, mutta muutamia osia vielä kaivattiin, jotta saadaan lähes täydellinen lopputulos.


Tässä ollaan jo varsin lähellä valmista vain ripustuskoukkusysteemi uupuu.


Muutamia metallijuttuja piti ripustukseen ja maahan kiinnitykseen saada. Sain houkuteltua mieheni avuksi tähän hommaan. Vielä maali päälle koukkuihin. Tämä on piste i:n päälle.


Tällaiset kellot tulossa häkkeihin sisään.


Kello roikkuu hieman liian alhaalla, mutta se on korjattavissa.Ensimmäisen kuvan häkki jalkoineen päiväsaikaan. Yritin vakoilla tuijan varjossa, jos olisin saanut tiaiset kuviin. Ne arvasivat, mitä teen ja odottivat, että lähden. Höh.


Päivälläkin kausivalot erottuvat joten kuten.


Täällä sitä killutaan saarnin juurella villiviinin hellässä huomassa. Tässä mökissä ei vielä ole porukka kerennyt pyrähtämään.

Talvi näyttää, miten tuunatut häkit ulkoilmassa selviävät. Kesäksi olen ajatellut laittavani näihin kesäkukkia. 

- Eikös ole aika kivat syöttöpaikat linnuille? Innostuitko kokeilemaan itsekin?

36 kommenttia:

 1. Ompa tosiaan hyvä ja kaunis idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Erilainen kuin ennen on toteutuksissani ollut 😊

   Poista
 2. Hieno idea! Kyllä passaa lintusten käydä syömässä, kun on noin hieno ruokailupaikka. Pihan syyshommia tehdessämme laitoimme myös lintulaudat pihalle. Kohti talvea mennään. Ihanaa alkanutta lokakuuta sinulle ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! On se jännä seurata, kuinka helposti linnut tietävät mitä kannattaa omakseen ottaa. Heitä vartenhan tämä on luotu.

   (Ja sorry, että näitä kommentteja on jäänyt 'piiloon'). Kiitos kommentista.

   Poista
 3. Voi juku mikä idea ja miten hienoja! Ajatuskin täysi kymppi! <3 Itse jääväydyn lintujen ruokkijista pois, vaikka kissatkin tykkäisi, kun en ehkä jaksa/ehdi huolehtia koko talvea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! On kiva saada luotua kokonaisuuksia, jotka käyvät heille joille ideat on luotu ja ilo itsellekin. Mukavaa seurattavaa. Tulkoon talvi 😊

   Poista
 4. Voi että on hienot ruokapaikat linnuille, ja kun ne on vähä korkeammalla, niin ei hiiret pääse sinne.
  No kyllä nyt harmittaa kun en tuota ole älynyt, nimittäin näin kirppiksellä myynnissä häkin, joka oli kanarilinnuille tarkoitettu, oispa edes välähtäny aivokopassa tuo idea, eikun etsimään sit häkkiä, eko torilta seuraavaks etsin.
  Vähä huono mulla toi pölkky, kun hiiret pääsee siihen ja tikka hotkiin kaikki, oravat tietty käy, hiiriä oikein vilisee pihalla. *Mutta nuo häkkisi ovat kyllä hyvä idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sorry, että kommenttisi on jäänyt 'piiloon'. Monta jäi, mutta nyt.

   - Nyt vaan kuule kirppikselle ja Ekotorille metsästämään häkkejä. Tässä on hyvät puolensa. Todellakin. Ja mikä parasta vanhoja häkkejä saa edullisesti. Mun häkkiin on kyllä jo oravakin tiensä löytänyt. Linnut ja orava käyvät tosin eri aikaan. Seurattavaa riittää. Kunhan nyt ensin alkaa oikein kunnolla ruokintakausi.

   Poista
 5. On kyllä hienoja nämä häkki ruokintapaikat ja käytännöllisiä. Minulla itse tehty kanaverkosta ja puusta . Parasta kun isot linnut ei pääse ja pysyy ympäristö siistimpänä .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika paljon pystyy luomaan erilaisia ruokintapaikkoja. Mielikuvitus pitää vaan päästää lentoon. Käytäntö sitten näyttää, mitkä ovat toimivimmat. Mukavaa syksyä!

   Poista
 6. No, nyt on linnut mielissään. Huomasin itsekin, että tintti kävi kurkkimassa lintulaidalle, mutta ei siellä ole vielä mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä linnut jo kuikuilevat mitä uutta ympäristöön tulee. Ja oikeasti nopeaan hoksaavat uudet jutut. Ruokinta on niille mieleen jo nyt.

   Poista
 7. Voi miten kauniit ruokapaikat ja todellakin erikoiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Koekäytössä. Alku näyttää lupaavalta. Kesäksi jo uusia käyttöidiksiä syntymässä.

   Poista
 8. Mahtava idea! Minusta aivan erinomaista, että siemeniä ei putoa niin paljoa maahan.

  Aikamonessa helsinkiläisessä kaupunginosassa kehotetaan, että lintuja ei ruokita, koska siemenet houkuttelevat paikalle rottia.

  Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Sehän se on huolestuttavin juttu, kun lintuja syötetään suoraan maahan. Paikalle tulee monta muutakin tyyppiä syömään. Rotat lienee eitoivotuin.
   Nämä käyttämäni talipallot eivät ole kovin roskaavia. Pikkusen röhnää jää häkin pohjalle, jonka saa siivottua. Aika näppärää ravintolanpitoa.

   Poista
 9. Samaa mieltä, että maalle ei voi laittaa linnuille ruokaa. Parasta myös suojata taliherkut ja miksei jyväautomaatitkin, etteivät isot rosvolinnut rohmua kaikkea ( tosin ruokaa nekin tarvitsevat, mutta enempi voimia hakea sitä ankarimmissakin olosuhteissa itse)
  Ideasi on suorastaan herkullinen. Kyllä se päihittää minun lintujen ystävämieheni kanaverkkohäkit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 😊 kiitti!
   - Kaikenlaista pitää koklata 😊 Joskus voi löytää mielenkiintoisia uusia juttuja näin etsimisen kautta. Ja jos ei tämä lintujen ruokinta pelitä niin häkeille löytyy muutakin käyttöä. Pelkillä valoillakin kivat. Terkkuja sinne kanaverkkohäkkityypeille!

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Kiitos! Käypi melkein ihan vaan kausivalostakin 😊 Valloittava tunnelma pimeässä illassa.

   Poista
 11. Vautsi, todella upeat häkit. Olet sinä kekseliäs!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Uusia kokeiluja pitää tehdä jokaisena uutena kautena. Tämä syksyn 2020 testi. Linnut ovat tykänneet ja oravakin killunut talipalloissa hyväksyvästi 😊

   Poista
 12. Mahtava idea! Ja upea toteutus! Linnut lähtevät teille nyt vähän niin kun juhla-aterialle. ja onhan noita kiva katella itekin talvella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 😊 juu. Ehkä tämä on niille sellainen viiden tähden hotelli. Voi viettää aikaa muutenkin. Tosin ruokaan se vaan kiinnostaa.

   Poista
 13. Onpa ihanat mökit linnuille <3 Mukavaa lokakuuta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mikä parasta "häkki" ei ole siivekkäitä pelottanut. Talipallot maistuvat hyvin.

   Poista
 14. Upeat ovat häkit, täytyypä katsella uudestaan kirppikset jos löytäisin vaikka yhden kanarilinnun häkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näitä joskus kirppiksilläkin vastaan tulee. Tori.fi on minun häkkieni ostospaikka ja löytyi halvalla. Olen nähnyt suurista jälkeistä pyydettävä useita kymppejä jopa yli 100 euroa, mutta näistä maksoin 5 e / kpl. Edullisia kausikoristeita, jotka muuten käyvät koristeiksi läpi vuoden uusin ideoin.

   Poista
 15. De Lux-malliset ruokinta paikat. Olet sinä vaan kekseliäs tapaus. Laitan idean hautumaan, jos vaikka sattuisin edullisen häkin tai pari löytämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 😊 kiitti!
   Täytyy sanoa, että lintuhäkkejä on varmaan hyödynnetty aika vähän uusikäyttöön. Tässä niistä yksi. Uusia ideoita on jo syntynyt 👍

   Poista
 16. HUIPPU LÖYDÖT!
  maali viimeistelee..
  Mukavaa viikkoa!🍁🍂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maali tekee vanhasta kuin uusia. Maalaaminen kunniaan 👍

   Poista