maanantai 4. tammikuuta 2021

DIY - Mitä voi tehdä joulun roskista?!

Muistatko, kuinka jo vuosia sitten koteihin päätyi juomalaseiksi kierrätettyjä laseja, kun Jalostajan sinappilasit jatkoivat juomalaseina? Tuolloin ei kierrätys ollut vielä ns. tunnettua ja tuskin kukaan mietti kierrätystä vielä silloin kuten nyt. Sinappilaseista vaan juotiin maidot ja mehut. On vaikea arvioida, mikä voisi saada noiden kuuluisien sinappilasien asemaa tästä päivästä tulevaisuudessa kun tavaraa pursuaa kaikkialla, mutta kierrätettävää siis ainakin riittää.

Joulu ja vuodenvaihde on eletty ja on aika aloittaa kokonaan puhtaalta pöydältä uusi vuosi. Vai säilyykö jokin vanha vuoteen 2021? 

- Kyllä. Niistä muutama esillä tässä postauksessa.

Koronavuonna sitä mieluusti astuu eteenpäin uusien asioiden pariin suurin harppauksin. Kun hylkää vanhan on uusi aina lupaavammin edessä. Ehkä jopa joulu tulee monissa kodeissa riisuttua juhla-asustaan aiemmin kuin edellisinä vuosina. Ainakin roskisten vierillä nököttävät joulukuuset kertovat, että kiireisimmät ovat halunneet päättää jouluajan. No, joka tapauksessa juhlaa on vietetty tavalla jos toisella ja sitä roskaa muodostuu väkisin. Ehkä siis kannattaa muistaa kierrätys silloinkin kun täydellinen siivousinto pukkaa päälle. Minä hyödynsin vanhat kynttilälasit, joulukalenterit, lehdet, mainokset ja jopa hedelmien kuoria. Lopputuloksista voi olla montaa mieltä, mutta jonkinmoista kierrätystä tämä on.

Kynttilälaseista juomalaseja ja matkamuistopullosta joulumännynjalka

En ole juurikaan koskaan syttynyt ajatukselle, että kynttilälaseista tulisi juomalaseja, mutta tällä kertaa ajattelin kokeilla sitä tosissaan. Loppuun palaneet kynttilät jättivät jälkeensä niin kauniita värillisiä laseja, etten tohtinutkaan heittää roskia lasinkeräykseen. Tulikuuman veden ja pesuaineen avulla niistä huuhtoutui täydellisiä juomalaseja. Lasien väreissä ja muodoissa hehkui suloinen retrohenki ja yllätyin kuinka passeleita ne käytössä olivat. 

Brasiliasta aikanaan tuotu pullo puolestaan sopi tyhjänä mainiosti joulumännyn jalan tehtävään. Se on rottinkikuorineen jopa hitusen muodikas. Ainakin riittävän tukeva ja kaunis.


Mänty ja rottinkipullo on kevyt ja kaunis yhdistelmä. Jo yksi havunoksa on näyttävä. Mutta eikö ole kaunis myös tämä kynttilästä jäänyt lasi?


Laseissa on piukasti kynttiläjäämiä ja erilaista teippiä, joten kyllä siinä tovi menee jotta puhdasta lopputulosta syntyy.


Lasit käyvät hyvin arkikäyttöön, mutta näissä juurtuu myös kasvit tai loistaa tuikkukynttilät miten vaan.


Kun joulumännystä poistaa koristeet se voi jatkaa vielä hyvin pitkään kauniina talvikasvina.

Hedelmän kauniit kuoret, jouluiset kirjat ja lehdet sun muut piristävät tulitikkuaskeja

Joulun jälkeen jää pyörimään paljon paperiroskaa, naruja ja kaikkea pikkuaskarteluun sopivaa materiaalia. Moni karsii tavarapaljouttaan ja kirppiksille päätyy esineitä ja tavaroita, joista esim. vanhat kirjat voi poimia tähän tulitikkuaskien tuunaukseen pikkurahalla.

Usein joulunpyhinä askartelen jotain seuraavaan jouluun ja niin tein nytkin. Joulun perinteiset kyläilyt kuivuivat koronan vuoksi kasaan ja kotoilun merkeissä hyödynsin jopa klementiinien kuoria tekemällä pikkuruisia kuvioita piparimuoteilla. Lopputuloksena tehtailin laatikollisia söpöjä tikkuaskeja valmiina jollekin joskus - pikkuviemisenä, jonka kylkeen on helppo ostaa jotain kulloinkin tarpeellista.Klementiinin kuorista syntyi piparimuoteilla kauniita muotoja, jotka jätin kuivumaan ja kutistumaan. väri muuten säilyy yllättävän hyvin ja koska kuori pyrkii kipristelemään sitä kannattaa pitää vaikka kevyen painon alla.


Kirppiskirjasta löytyi hyvää paperia ja kauniita kuvia tulitikkuaskien askarteluun.


Klementiinisydämiä ja erilaisia joulunauhoja. Aika helpolla syntyy jouluisia kokonaisuuksia ensi jouluun. Tämä on vähän sellaista jouluttajan hommaa, jolla yritin ylläpitää sitä tuttua, vanhaa ja ihanaa joulumieltä, joka välillä pyrki karkailemaan muihin aatoksiin.


Nämä sopivat hyvin vaikka kruunukynttilöiden seuraksi pakettiin ja askartelu sinänsä on helppoa ajanvietettä myös yhdessä lasten kanssa. Leikkaamista, asettelua ja liimaamista - jokainen aski on hitusen erilainen.


Kauniit joulukalenterit voi hyödyntää askarteluissa

Kauan sitten joulukalenterit olivat ns. kuvakalentereita, mutta nykyään ne ovat vuosi vuodelta entistä muhkeimpia, suurempia ja sisältävät vaikka mitä yllätyksiä. Usein mietin joulun jälkeen kuinka kauniit kuoret niistä jäljelle jää, kun kaikki luukut on avattu. Tänä vuonna säästin parhaita kohtia, hyvää pahvia ja tein joulukortteja ensi jouluun.Joulukalentereista leikattuja värikkäitä pahvipaloja valmiina askarteluun.


Tällaisia niistä sitten tuli. Helppo kuusimalli täytti korttipohjat ja lisää täydentäviä osia lehdistä, mainoksista jne.

Oikein hyvää ja ilon täyttämää uutta vuotta 2021!

Muistahan kierrätys!

- Oletko sinä hyödyntänyt jouluroskia jotenkin?

2 kommenttia:

 1. Vau! Nämä vinkit ovat hyviä. Ikävä kyllä eivät juuri nyt ajankohtaisia, mutta ensi jouluna voisi juurikin joulupyhinä askarrella tulevaa joulua varten pitkittäen joulun tunnelmaa. Laitetaan kalenteriin!:)
  Sitrushedelmien kuoria ( varsinkin sitruunan) käytän puhdistukseen - lasipurkkiin etikkaa ja kuoria. Tulee hyvän tuoksuista etikkaa siivousta varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea laittaa kalenteriin merkinnät joulukuulle jo nyt. Tätä minäkin usein teen, vaikka joskus ajattelen muistavani ilman. Mutta, miksi roikottaa muistissa sitä, jonka voi kirjoittaa ulos, näin taisi joskus tokaista Sarasvuo.

   Etikka onkin hyvä ja sitruunan kanssa varmasti erinomainen.

   Poista