keskiviikko 12. toukokuuta 2021

Neulegraffiti-tapahtuma on rantautunut Turkuun!

Tätä on odotettu! Luovaa lumoa, värien ilotulitusta ja piristystä toukokuisiin päiviin. Turun Aurajokirannan on nimittäin vallannut Knit’n’Tag -neulegraffititapahtuma 8.-23.5.2021 - jokirannan puut on koristeltu jo viidettä kertaa! 

Näinä päivinä Knit'n'Tag on meille kaikille kaivattua iloa tuottava tapahtuma, johon osallistuminen on maksutonta. Taivasalla voi taidetta ihailla aamulla ensimmäiseksi, illalla viimeiseksi tai milloin tahansa siltä väliltä. Kun aurinko hellii on erityisen houkuttavaa jäädä myös lehmusten katveeseen nauttimaan kahvit ja jäätelöt sekä seurata elämänmenoa. Minä poikkesin paikalle aikaisin aamulla jolloin oli varsin rauhallista.


Ympäristötaidetta kaupunkilaisten olohuoneessa


Åbolands hantverk rf / Taito Åboland järjestää jo viidennen kerran ympäristötaidetapahtuman Turun Tuomiokirkkosillalta - Kirjastosillalle. Viime aikoina on montaa asiaa vältelty, mutta kotoilun myötä useat ovat kokeneet positiivista sairastumista neuloosiin ja puikkopiinaan. Yhdistykset, yritykset, oppilaitokset, organisaatiot ja yksityishenkilöt ovat kevään kuluessa työstäneet neulegraffiteja teemalla “Yhdessä” lempeästi lehmuksiin ripustettavaksi. Käsityötaidetta ovat olleet luomassa kaikenikäiset lapsista-senioreihin ja kädentaidot ovatkin tärkeitä. Tarkempi tiedustelu kertoo, että Knit'n'Tag - tapahtumassa nuorin osallistuja on 5 v. ja vanhin 86 v.


Tänä vuonna kierrätysteema on mukana vielä edellisiä vuosia vahvemmin. Monet ovat hyödyntäneet teoksissaan erilaisia jämälankoja tai muuta sopivaa kierrätysmateriaalia. Töitä on pystytty ideoimaan ja luomaan sulavasti esim. etäyhteyksillä. Mikä parasta, teokset on voitu ripustaa poikkeusoloissakin puihin ohikulkijoiden iloksi, sillä kyseessä ei ole yleisötapahtuma. 


Tänä vuonna teemana on yhä voimakkaammin kierrätys - tiedustelin Knit'n'Tagin projektikoordinaattori Tarja Suomelta, mitä ajatuksia kierrätys hänessä herättää?


- ”Kestävä kehitys on toinen nimeni, joten kaikki kierrätysmateriaalien käyttö on hyvin tärkeää myös Knit'n'Tagissä. Onneksi viime äkkipysähdyksen ajat ovat ainakin herättäneet ihmiset ajattelemaan kierrätystä, toki olen henkilökohtaisesti edelleen huolissani kertakäyttöisestä sesonkimuodista. Ennenkaikkea vaateiden verkkokaupasta, jossa pakkausmateriaalit ovat usein muovia, puhumattakaan siitä mitä tapahtuu vaatekappaleen kierrossa, kun se palautetaan itselle sopimattomana takaisin? Minne päätyvät?”


DIY-henkisenä bloggaajana olen sanaton tämän tapahtuman kauneuden ympäröimänä. Ihailen ihmisten kädentaitoja ja kiinnostuin oivaltavien käsitöiden jatkosta. Kysynkin Tarjalta mitä töille tapahtuu näyttelyn jälkeen?


- ”Työt löytävät uuden tien mm. yhdistysten tiloihin ja uudelleen esitettäväksi julkisissa tapahtumissa. Onpa joku edellisten vuosien työ koristellut osallistujan autotalliakin!”, Tarja Suomi jatkaa.


Lähipäivinä on luvassa hienoa säätä, joten nyt kannattaa lähteä Aurajoen rantaan!


Tähän väliin yksi linkki vanhaa postaukseen, 

jossa ko. taidetta ihastelin vuonna 2017 klik!Maskillisen patsaan takana hehkuu Naantalin aurinko. (KässäLadyt, Naantali) 


Pirtsakan säkenöiviä värejä. Voi miten rakastan näitä kukkia! Ja modernit pallot...näistä saisi niin upeaa somistusmateriaalia kotiinkin.Tuulenvire heiluttelee kivasti pieniä pörriäisiä. (Wirmon Martat)


Aikaisin aamulla on rauhallista tutustua taideteoksiin.


Oi, mitä yksityiskohtia!


Valloittavaa kukintaa Tuomiokirkon kupeessa.


Paljon pieniä yksityiskohtia.


Puullinen hymyjä.


Kun jotain väriä kuvataan sanalla "hehkuva" niin se on tässä. Punainen on niin tehokas, että sydän läikähtää.


Söpöjä leluja - halaa minua! 
Syrän.Näin se on - Onni elää käsityössä.


Puun uudet vaatteet sisältävät säännöllisiä raitoja ja suloisia sydämiä. Urheilupuiston iltapäivätoiminnan ekaluokkalaiset ovat uurastaneet tämän teoksen äärellä. Tekniikkana on pujottelu. Kierrätys on huomioitu kuteessa, joka on tekstiiliteollisuuden ylijäämämateriaalia.Tästä puusta saattoi bongailla monia turkulaisia nähtävyyksiä.


Porukkaa kuin pipoa - yhdessä on hyvä olla.


Valloittava kevätköynnös.


Työt valitsevat - Puita voi halailla tai kiivetä ihailemaan näköalakorkeudelta maisemia.Onko Muumien ystäviä? 
Muumimaakin löytyy täältä.


Kiss my Turku.”Nyy o kyl nii pal hiano paseerat Aurajoerannas ja ihail käsityäkraffitei - kannatta tul vähä kauemppaaki!”

24 kommenttia:

 1. Oi mitä ihanuuksia vanhassa kotikaupungissani! Nuo haluaisin nähdä, mutta jää nyt näkemättä kun täällä veden toisella puolella asutaan. Kiitos Titta sinulle tästä ihanasta kierroksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on mitä valloittavimpia kevättapahtumia. Jokivarsi herää eloon ja vanhat puut taiteelliseen kukoistukseen. Värit antavat voimaa ja käsityöt saavat omankin inspiraation heräämään. Onneksi tällaista luovuuden satumaista virtaa tarjoillaan kaupunkilaisten olohuoneeseen.

   Kaikkia en kuviin saanut, sillä jo yksi puu sisältää niin monta kohtaa. Mutta...pieni minimatka sulle entiseen kotikaupunkiin 😃👍❤️

   Aurinkoista ja hyvää viikonloppua sinne teille ☀️ Toivon, että kesällä pääsisin ihailemaan teidän lukuisia hienoja juttuja 🤩

   Poista
 2. Oi juku WAUDEE!
  Aivan huikee juttu ja ihanaa väriä/iloa tälläinen tempaus tuokaan mukanaan.
  Paljon kaunista katseltavaa on kyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä niin valloittaa kaikkien kaupunkilaisten sydämet. Olen lumoutunut aina tapahtumasta. Kauneutta riittää puu puun perään 🤩

   Poista
 3. Minusta nuo neulegraffitit ovat mahtavia! Harmillisen lyhytkestoinen tapahtuma, minusta nuo työt voisi olla näytteillä koko kesän, niin mahdollisimman moni ehtisi ne näkemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisihan se kiva, että läpi kesän olisi kauneutta tarjolla, mutta kaikki tietysti muuttuu ja jo piankin kun lehdet puskevat täysillä esiin. Kirsikkapuiden kukinta on se jokivarren toinen kevätihme 🌸🌸🌸🌸🌸

   Poista
 4. Huikeeta.
  Hatunnosto kaikille heille, jotka talkoisiin osallistuivat.
  Kiitos kun jaoit nämä kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osallistujia onkin ollut runsaasti ja uteliaisuus herää varmaan monella muullakin 'jospa minäkin' -henkeen...

   Poista
 5. Ihan mahtavia! Upeita aihekokonaisuuksia ja hienosti valmiiksi mietittyjä asetteluja. Ihana, kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tässä takuulla työtunteja vierähtänyt kun taidetta on luotu sillä työt ovat suuria ja kiertävät paksujen puiden ympäri. Suunnitteluun on panostettu paljon ja nyt on yleisön aika nauttia näkemästään.

   Poista
 6. Nätisti on puettu Aurajoen rantapuut. Monet ovat näihin talkoisiin puikkoja sekä virkkukoukkua vääntäneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näin on. Mietin miten voisi omia kotipuitakin somistaa enemmän. Ehkä pitäisi alkaa kehitellä jotain - valita joku selkeä teema 😃👍

   Poista
 7. Wau onpa kivoja käsitöitä kerrassaan, niin ihania,ei ole tullut käytyä keskustassa yli vuoteen, no kyllä ainakin kerran käyn, mutta nyt on muutto toiseen kaupunkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa kuule olla keskusta melkoisesti muuttunut tuossa ajassa. Torialue etenee ja muutenkin. Kannattaa käydä katsomassa! Muutosta varmaan kuullaan lisää myöhemmin, kun aika on. Mukavaa muuttoa ja mielenkiintoista pakkailua.

   Poista
 8. Hienoja on puut uusissa vaatteissaan. Antaako turkulaiset töiden olla rauhassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne kyllä varsin hyvin saaneet olla, mutta tänä vuonna tapahtuman alkumetreillä (ilm. viikonloppuna) Tuomiokirkon lähellä olevasta puusta katosi kaikki lapaset! Siinä häipyi Kaarinan kansalaisopiston teos. Jäljellä oli vain ne kangasnauhat, joissa lapaset olivat roikkuneet, kun itsekin paikalle tulin. Silloin en vielä tiennyt, mitä oli tapahtunut. Ja joku kuulemma kulkee myös Varsinais-Suomen Viro-keskus ry (Viron kunniakonsulaatti Turussa) hamonen päällä...

   Poista
 9. Vau, miten hienoja <3 Värien loistetta, mielenkiintoisia yksityiskohtia- niin paljon nähtävää! Aivan mahtava tapahtuma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kyllä. Ihailen suuresti ihmisten luovuutta. Näissä jokaisessa on oma tarinansa. Aikaa on mennyt ja paljon on ollut porukkaa tekemässä taidetta. Nyt me muut saamme ihailla onnistunutta lopputulosta 😃👍

   Poista
 10. Upeita ja hienoja väriläiskiä kaupunkikuvassa, hieno tapahtuma;-))m

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskustaan sopii myös tällaiset tapahtumat ja sinne on ihmisten helppo tulla rakentamisista huolimatta. Tykkään!

   Poista
 11. Mahtava keksintö tämä neulegraffiti. En tiennyt, että tällaisia on. Yhä enemmän myös graffiteja näkyy seinillä, mihin on annettu lupa maalata. Maalaukset ovat usein todella upeita näissä verrattuna seinissä, missä ei ole luvan kanssa maalattu. Graffitin poisto on aina hankalaa seinistä ja tämän takia tällaiselle taiteelle saisi olla myös enemmän omaa tilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina on niin, että silmä lepää taiteessa. On kaunista katsella, kun joku osaa. Itse pidän kovasti taidokkaista maalauksista ja neulegraffiteista. Niitä voisin ihailla loputtomiin 🥰 Neulegraffitteja voisi olla mieluusti enemmänkin siellä täällä. Ne tosin eivät kestä säätä loputtomiin.

   Poista
 12. Tuttuja kuvia - nämä on kyllä ehdottomasti aina käytävä katsomassa... samoin kuin Raision alppiruusut!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Molemmat nähtävyyksiä ja Raision alppiruusut taitavatkin juuri nyt olla parhaimmillaan.

   Poista