perjantai 7. toukokuuta 2021

Omenapuun alla luovuustreffeillä

Kevään aurinko on kadonnut. Ilma on kolea ja sateinen. Ei auta yhtään vaikka koittaa vetää pinkit kukalliset työhanskat käteensä. 

Kyl-mä! Top-pa-tak-kii...

Näinkö se nyt menee viikonlopun parhaat hetket. Toisaalta asiaa voi pohtia valoisalta kannalta - vaikka ollaan matkalla kohti kesää voidaan yhtä hyvin pitää samalla joulu mielessä. Silloinkin usein sataa...on tässä jotain yhteistä.

Kevät, joulu, kevät...miten se nyt menee

- Jämälaudat heräävät uuteen eloon 

- Juhannusruusulle sanotaan heipat

Pitkin kevättä on taas tullut ahkerasti kerättyä ties mitä puulavoja ja jämälautoja. Näin kesän lähestyessä kokoelma alkaa yllättäin haitata silmää ja juuri nyt puskee valtava tahtotila päästä puutavarasta eroon (...jos ihan monesta muustakin). Ei kuitenkaan siten, että roskiin heitettäisiin. Tarkoitus olisi väkertää jotain uutta. Aiemmin olen tehnyt pieniä puukauriita ja nyt oli suunnitelmassa työn alle menossa jättimäinen jouluhahmo, niin suuri kuin puutavaraa riittää. Sekalainen puukuorma käy hommaan hyvin, sillä musta viimeistelevä väripinta peittää alleen puun epätasaiset sävyt. Näinpä tänä keväänä syntyi puupukki. Hänet on nimetty "Kaukoksi", joka on jouluksi tarkoitus peittää kokonaan havuilla ja kuorruttaa kirkkaila valoilla ja punaisilla koristenauhoilla. Näen valmiin jouluhahmon jo helposti valmiina, mutten ihan vielä ala jouluttaa...vaikka joulu onkin aina mielessä.

Ensimmäistä kertaa tuli mieleen leikata pihan ikivanha juhannusruusu miltei matalaksi. Se on alkanut valloittaa alaa oikein urakalla ja kasvutapaa tutkineena uskon että ruusun juuret yltävät taatusti Kiinaan asti. En tiedä pitäisikö se yrittää kaivaa kokonaan pois, mutta rohkeutta vaati jo hurja alasajokin. Peräkärry oli ääriään myöden täynnä piikikkäitä oksia. Kesä näyttää selvisikö pensas leikkauksesta vai ei. Ruusuja on turha hetkeen odottaa. Ainakaan nurmikko ei ole selvinnyt alla, se on kärsinyt suurten oksien varjossa. Tässä on hyvä opetus; "muista leikata kukkiviakin pensaita aina silloin tällöin, äläkä jumitu kukkien lumoon". Nyt on iso ala miltei kaljuna, jollei muutamaa sipulikukkaa lasketa. Kauko saa mennä nurmikolle "kesälaitumille", peittämään paljasta kohtaa kesän ajan ja syksyllä se nostetaan esiin näkyvämmälle paikalle. 

Täällä omppupuun alla me nyt nojaillaan Kaukon kanssa, nilkoissa leikattuja puskan tynkiä. Odotellaan jokunen tovi ja koitetaan keksiä mitä seuraavaksi...uusia ideoita kypsytellään, sillä ensi viikolla paistaa jo aurinko ja kaikki on taas mahdollisempaa. Ainakin istutuspuuhia olisi To do -listalla jollei muuta ja tänä vuonna kokeiluun pääsee se paljon puhuttu "popcornin kasvatus".


Tässä kasa lautaa, joista lähdettiin rakentamaan pukkia.


Summissa sahaamista ja idean herättelyä matkan varrella; peräkärryn päälle soviteltu selkäosa ja alla jalat. Osat vaan ruuvaillaan kiinni ja väri päälle. Hyvin usein ei ole tarkkoja suunnitelmia. Työt vaan etenevät siirto kerrallaan. Tapa se on tämäkin.


Kaukon mitta:
- Varpaista päälakeen on 202 cm, selkä 140 cm ja jalat ovat 120 cm. 
Sieluni silmin nään, kuinka tästä tulee ensi talvena varsin näyttävä havupukki. Maasta muuten huomaa, kuinka juhannusruusu on tappanut nurmikon liki 3 metrin levyiseltä alueelta. On siinä juhannusruusulla näköä, kokoa ja voimaa, kuinkakohan nurmikko herätetään henkiin?


Kaukolla on suussaan tuunattu lintuhäkki. Päähän piti laittaa tonttulakki, mutta jos ei ihan vielä kuitenkaan. Lintuhäkin sisällä on valot, jotka syttyvät pimeällä. Ehkä Kauko saa vielä selkäänsä komiat kukoistukset, reilun kukkaruukkukuorman kunhan ilmat lämpenevät.


Aiemmin tehdyt matalat puueläimet on tehty niin, että selässä on tilaa kasveille. Näiden kunto on jo hieman romahtanut kun ovat ulkona ympäri vuoden. Koska materiaali ei ole kestopuuta on säänkestävyys myös hieman heikompaa, mutta symppikseltä näyttävät kynttilänvalot elämää nähneissä lyhdyissä.

Hyvää viikonloppua ja oikein kaunista äitienpäivää!

17 kommenttia:

 1. Sinulla on kiva piha, ja kaikkea mielenkiintoista siinä,
  meikä jättää vähän haikeana tämän pihaseudun tänä kesänä,
  on muutto eri kaupunkiin, uusi lehti kääntyy elämän sivuilla, turkulaisuus jää 48 vuoden jälkeen taakse.
  Arvata saattaa miten paljon roinaa on kertynyt nurkkiin, kun 30 v.ollaan asuttu tässä, muutamia kertoja on kuskattu niille paikoille minne ne kuuluu, eikä ihan kaikki vielä.
  Aikanaan laitan postauksen uudesta paikasta.
  Hyvää Äitienpäivää !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo!
   Onhan pihassa kaikenlaista. Joskus kauan sitten vanha työkaveri sanoi, että portilla pitäisi olla pääsymaksu 😂 Ehkä siis jotain mielenkiintoista on...

   Oi mahdoton, sinullahan on jännät hetket edessä. Miten edes pystyy muuttamaan uuteen paikkaan 30 vuoden jälkeen. Tavaraa on takuulla hämmentävän paljon. Mielenkiinnolla odotan postausta uudesta paikasta, kaupungista ja kodista 👍
   Hyvää Äitienpäivää sinnekinpäin 😊

   Poista
 2. Lystikkäitä ja tyylikkitä eläimiä. Käteviäkin, kun niiden selkään voi laittaa kukkia. Meidän pihan juhannusruusut leikkasi jänöjussi, joka oli natustellut oksien kärkiä. Ja lunta on satanut. Siis todellakin on satanut. Hyvää viikonloppua<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on 'Kaukolla' ns. eka vaihe valmis. Se havutus on sitten loppusyksyllä vuorossa. En ole noin suurta havupukkia ennen koittanutkaan kasata. Tulisipa sitten jouluksi myös lunta.

   Mitä ihmettä...syökö pitkäkorvat oikeasti juhannusruusut piikeistä huolimatta 🤔 Meillä ei. Mutta ne ovat syöneet mm. hortensiaa...

   Poista
 3. Hauskoja,eläimiä;Kauko,Tarmo ja Matti..menikö oikein.
  Ihanasti saa kukkajuttuja,ja lyhdyt syksyllä.Tykkään 🧡🧡🧡🧡🧡🧡
  ja kierättämällä,mikä parasta.👍
  en asu niin pohjoisessa että poron sarveja löytyis metsästä,hetimiten lähettäisin Kaukolle sellaiset.korvan taakse muistiin laitan:)
  Minulla myös tuollainen "kaivava-koira":)
  Oikein ihanaa Äitienpäivää!,Sinulle Titta!!🌹🌹🌹🧡
  KIITOS

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika kivat nimet olisi nyt tarjolla 😉 Nimittäin vasta vain Kauko on saanut nimen 😃

   Mutta totta - sarvia Kaukolla ei ole! Kiitti Liisa, että pidät ne ajatuksissa 😉
   Ehkä sarvet löytyvät kesän kirppiskierroksilta? Niissä tulee käytyä ja etsittyä aarteita. Saa nähdä onnistuuko...

   Toivon, että tuo juhannusruusun pilaama nurmikkokin palaisi Kaukon jalkojen alle.


   Poista
 4. Kauko & co ovat aivan mahtavia - tykkään tosi paljon! Hyvää äitienpäiväviikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Riitta!

   Nämä puuhahmot ovat ihan toimivia näinkin, mutta valtavan hyvä pohja rakenteluun. Voi syntyä mitä vaan 😃👍

   Hyvää viikonloppua ja Äitienpäivää ❤️

   Poista
 5. Aimarii kommentoi näin (mutta kommentin julkaisussa tapahtui jotain):

  Voi veljet ja siskot sentään - sinulla on vain kaksi vuodenaikaa -kevät ja joulu! Tai siis, jos oikein ymmärrän, niin nämä ajat sytyttävät sinut.

  Nyt on kuitenkin kylmää ja paljon lunta, olkoonkin vain kevät. Nämä laudasta monensortin ideasi ovat saaneet minut myös suunnittelemaan karuun pihaan jotakin. Kauko ja kaverinsa ovat kivoja ja tuunata ne voi niin kesäkuin talvenkin viettoa varten.

  Juhannusruususi varmaan innostuu uuteen kasvuun. On semmoinen ruusu, jos sillä on vain mieluinen kasvupaikka, niin ei hevin luovuta.

  Mukavaa äitienpäivää. (nähtäväksi jää, pitääkö minun aamulla taas kolata pihasta enimmät lumet???)
  ---------
  Oli aika -blogi vastaa:
  - Kevät ja joulu ovat luovuuden aikaa. Niissä kohdissa intoillaan juuri nyt. Kaiken aikaa on aina tehtävää - kivaa ja sitä ei niin kivaa.

  Nämä jämälaudat ja -puut taipuvat ihan hurjan moneen. Koristavat kivasti kaikkina vuodenaikoina.

  Juhannusruusun suhteen tunteet ovat ristiriitaiset. En ennen tiennyt, kuinka paljon se haluaa vallata tilaa itselleen. Nyt tiedän. Koskaan en ole radikaalisti sitä alas leikannut, mutta nyt sekin on tehty. Tervetuloa nurmikko takaisin.

  Aurinkoa sinne lumen keskelle!
  Hyvää Äitienpäivää ❤️🌹☀️

  VastaaPoista
 6. Mahtavat elukat ovat Kauko ja kaverit!

  VastaaPoista
 7. Voi jummi olet kyllä kekseliäs. Noi on niin huikeita. Ja käytännöllisesti saa kaikkea ihanaa rekvisiittaa kyytiin.
  Ihana nallukkakin ja lyhdyt ym.
  Mukavaa ja aurinkoista tulevaa viikkoa sinulle ja idea rikkaita puuhailuita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Hyvät pohjat muutella suuntaan jos toiseen.

   Rippijuhlien ulkosomisteina oli erilaisia pehmoja ja ne ovat jääneet pihaan vaihtamaan paikkaa sinne tänne. Aika veikeitä ovat pehmotkin 😃

   Viikko alkaa sateisena, mutta toivotaan pikaisesti aurinkoista jatkoa ☀️

   Poista
 8. Komea Kauko ja ihastuttava pikkupukkilauma. Mieltäni lämmittää erityisesti kierrätysmateriaalin käyttö ja tapaasi edetä luovasti, ilman tarkkoja suunnitelmia. Vähän kuin meillä :D
  Kaunista keväistä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti!
   Luovuus, hulluus ja ihanuus 😊👍
   Kaiken ympäröivän vastapainoa.
   Kaikkia pihastuksia tehdessä herää monta ajatusta ihan muihinkin juttuihin ja samalla hyvää nollausaikaa.

   Aurinkoa viikkoon ☀️

   Poista
 9. Jestas yritin itse hahmotella kun kuvasit sen kasan että miten se pukki syntyy. Ei onnistunut... ei kyllä mielikuvitus minulla riittänyt 🤔😁
  Hieno tuli sinun pukistasi se täytyy sanoa. Samoin kolme muuta pukkia kukkalaatikoineen on kivat.
  Kiva nähdä miten pukki jalostuu jouluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin taas niin uppoutunut tekemiseen, että kuvia unohtui välissä ottaa. Ei sille mitään voi. Peräkärryn päällä oli ns. selkäosat, joihin tuli vielä laudat päällekin. Kaikkea tuli taas jemmoista kerättyä työhön mulaan. Iso hahmo piti saada aikaan - ja vakaa, ettei tuulet kaada. Vielä ei uskalla sanoa, että odotetaan joulua...ja pukin havutusta. Nyt täytyy nauttia lämpimistä päivistä.

   Poista