maanantai 12. heinäkuuta 2021

DIY - Kasvata mangopuu!

Mangossa on aina ihastuttanut maku ja tuoksu, mutta miltä se näyttäisi huonekasvina? Sitä en ollut koskaan ennen kokeillut. Nyt oli aika. 

Mangon kasvattaminen tuntuu ensi kuulemalta miltei liian eksoottiselta ja vaikealta, mutta kun kesä on kuumimmillaan heräsi into kokeilla; nyt jos koskaan.

Oma kokeiluni alkoi jo toukokuussa. Ostin mangon ensimmäistä kertaa vain kokeillakseni kasvin kasvatusta. Söin hedelmän ja pesin siemenen tai oikeastaan "siemenen suojakuoret". Samalla pohdin, kuinka vanhaksi sitä oikein pitääkään kasvaa, että tajuaa miltä mangon siemen oikeasti näyttää. No, oppia ikä kaikki. En siis ollut ennen viitsinyt ajatella koko mangon kasvatusta, sillä lähtökohtaisesti olin kokenut tämän aivan liian haasteelliseksi, heti alkuunsa tuhoon tuomituksi. Mutta ei. Aina kannattaa yrittää - alku oli yllättävän helppoa (tässä kokeilussa toki saattaa olla merkitystä, missä kuussa homman aloittaa). 

Näin tein:

1. Pesin ja puhdistin siemenen suojakuoret. Leikkasin pienen aukon kuoren yläosaan ja saksien kärjillä lähdin varovasti raottamaan kuorta ettei itse siemen vahingoitu. Koskaan ennen en ollut edes nähnyt miltä mangon todellinen siemen näyttää.

2. Otin pari arkkia hyvin kostutettua talouspaperia ja käärin siemenen kokonaan kostean paperin sisään. Paperiin kätketyn siemenen laitoin vanhaan muoviseen salaattipurkkiin. Siihen jää siemenelle pientä ilmatilaa kuten pitääkin. Purkin laitoin pimeään huoneenlämpöiseen kaappiin ja päälle itselleni muistilapun, koska juurtumista lähdettiin hakemaan - "24.5.2021".  

3. Siemen oli purkissa pidemmän aikaa, muutaman viikon. Halusin nimittäin selvästi nähdä, mistä kohtaa esiin puskee juuri ja mistä alkaa itse kasvi kasvaa, etten vahingossakaan laittaisi siementä väärin multaan. Muutaman kerran kävin seuraamassa kehitystä, vaihtamassa siemenelle uudet puhtaat ja kosteat kääreet.

4. Otin siemenen pois siinä vaiheessa kun siitä tosiaan erotti jo hyvin eri osat. Se oli valmis istutettavaksi. Laitoin siemenen kokonaan multaan niin, ettei mitään kuoriosuutta jäänyt näkyviin.

5. Kasvin alku oli hyvin pieni, mutta elinvoimainen. Vein ruukun aamuaurinkoon, lämpimälle ikkunalle ja kastelin suhteellisen usein, jotta multa pysyisi tasaisen kosteana. Pieni alku alkoi kasvaa ihan silmissä ja nyt odotellaan, kuinka homma edistyy. Hedelmiä ei varmasti kannata odottaa, mutta jos joskus koittaisi edes se kukinnan hetki. Nähtäväksi jää, kuinka kasvi lähtee viihtymään, kun koittaa syksy ja talven pimeys. Pidetään peukkuja. 


Mangon suojakuori on halkaistu ja oikea siemen saatu esille.


Jännittävin vaihe. Alkaa odotus, mitä tapahtuu ja koska. Siemen kääritty kosteaan talouspaperiin.


Vaihe, jossa on helppo erottaa, mistä kasvaa itse kasvi ja mistä lähtee juuri vahvistumaan.Ihan alussa mango näytti hyvin pikkuruiselta.


Kasvaessaan mango on kuin mikä tahansa huonekasvi. Lehden malli on kaunis ja raikkaan vihreä. Oi, mikä onnistumisen ilo!


- Oletko sinä koskaan koittanut mangon kasvatusta?

22 kommenttia:

 1. No voi enpä ole kokeillut, ainoastaan avokaadon siemenestä ole laittanut, ei ole tullut mieleenkään että mangosta, tietysti aion heti kokeilla, kiitos ohjeesta, kaunis viherkasvi siitä tulee.
  Muuton yhteydessä annoin aika paljon kasveja tyttärille, mutta mangon aion kasvattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy todella tunnustaa, etten ole ennen avannut mangon sisällä olevaa siemenen suojaa. Se kuori on ollut mulle "siemen", joka on aina kaiken lisäksi mennyt roskiin. Nyt oli aika herätä uuteen kokeiluun. Hienostihan tämä etenee...

   Poista
 2. Kovasti onnea mangollesi! Siitä on kasvanut jo nyt kaunis kasvi.
  Pari vuotta sitten minäkin tein vastaavan kokeilun ja aivan samoilla ohjeilla, kuten sinä. Silloin minulla oli jossain vaiheessa avokado ja mango.
  Vieläkö avokadosi on hyvissä voimin. Minä jouduin tuhoamaan omani, kun ei sopinut enää huonetilaa, latva hipoi laipiota.
  Mangolleni kävi - no, enpäs kerrokaan, miten kävi.
  Joka tapauksessa sinulla on kiva kokeilu menossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avokadoja mulla on muutama ja ne elää kaikki ihan "omaa elämäänsä". En tiedä miksi, mutta voin joskus laittaa kuvia. Niiden kasvuvauhti ei päätä huimaa.

   Mango on uusi tuttavuus. Alku menee hyvin, mutta pimeä syksy ja talvi jännittää. Onkohan tämä hetken huumaa? No satoa ei varmasti tule. Oppia ehkä. Kivaa kokeilla.

   Poista
 3. Hieno huonekasvi tuli mangon siemenestä!
  Minä en ole kasvattanut itse siemenestä mitään, mutta muistelen opiskelukaverin isoa rakkaudella vaalittua kasvia, joka saattoi olla avokado.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avokado on mullekin jo tutumpi. Mangosta oppii taas uusia puolia. Se kasvaa silmissä. Saa nähdä kuinka suureksi. Toivon, että selviää pimeässäkin. Aika näyttää...

   Poista
 4. Kaunis! Ihan uusi kokeilu minulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla näin eteläisen helteen kesänä. Onnistunee.

   Poista
 5. Onnea mangollesi. Toivottavasti pääset vielä joskus maistelemaan oman mangopuun hedelmiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti. En taida satoa saada, mutta jos näyttävän kasvin kuitenkin...

   Poista
 6. Loistavaa kiitti vinkistä.
  Itselläni juuri tälläinen kokeilen vaihde kaikkea.
  Tätä en olekkaan vielä kokeillut.
  Otan tämänkin kokeiluun.
  Oikeesti kiva kokeilla ja näkee sitten tuloksen mitä tulee.
  Kasvihuoneessa vesimelooni kokeilu..eihä ne mitää kuitenkaa tee mutta pakko oli kokeilla kun lapset laittoivat siemeniä kasvamaan.
  Aurinkoista helle viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilu kasvien suhteen on mielenkiintoista seurailua mikä onnistuu ja miten. Lapsillekin opettavaista puuhaa. Ja melkoinen bonus on sitten se onnistumisen ilo. Lämmin suositus. Mango on (ainakin vielä) kaunis.

   Poista
 7. Avocadoja ja appelsiineja olen kasvattanut. Ystävä kokeili bataattia ja siitäpä vasta puska tuli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on muutama avokado, sitruunakin...bataattia kokeilin joskus ulkona. Se onkin taas unohtunut. Jospa ensi kesänä...

   Poista
 8. Mangoa en muista kasvattaneeni, vaikka kaikkea ihmeellistä kasvattelua tuli nuorena kokeiltua. Kokeilu ja onnistunut lopputulos on ilahduttavia 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin oli muuten ihan muksuna ja teininä ikkunalaudat täynnä "kokeilukasvattamista". Nyt oli aika taas palata vanhan harrastuksen pariin.

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Kyllä tässä usko pihastajan kykyihin nousee. Toinen mangon siemen makoilee jo pöydällä matkalla uuteen kokeiluun 😃👍

   Poista
 10. Oma kokemus, että mangon saa kasvamaan ilman suojakuoren poistoakin siemenestä... laitoin hyvin putsatun siemenen kuorineen multaan aurinkoiselle paikalle. Iti reilussa kuukaudessa. Ja nyt on isoja lehtiä jo kymmenkunta. Nimim. Ei yhtään viherpeukalon "vikaa"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en onnistunut. Olen koittanut sitäkin. Ilman suojakuoren poistoa se yritys vaan mätäni alkutekijöihin. Toisaalta - aina on monta tapaa onnistuakin. Kokeilun kautta moni onnistuu. Se on hieno tunne, kun vihdoin pilkistää jotain uutta kasvua mullasta.

   Poista