tiistai 24. elokuuta 2021

Pian on Venetsialaiset! DIY-idea valon ja tulen juhlaan!

Pitkän aikaa tuntui, että kesä se vaan jatkuu ja jatkuu. Aurinko paistoi ja helle helli. Vai hellikö? Ainakin jatkuva kuumuus sai kirjoitusinnon jotenkin hiipumaan. Nyt kun taas viilenee alkaa palailla se ns. "normaali vireys". Tässä postauksessa se tarkoittaa, että kesälle heitetään heipat! Ensi viikonloppuna on nimittäin Venetsialaiset!

Venetsialaisia vietetään elokuun viimeisenä viikonloppuna. Se on mökkeily- ja veneilykauden päätösjuhla. En tiedä, onko vielä kuitenkaan pakko sanoa "kiitos ja näkemiin", mutta voihan sitä silti juhlistaa. Illat ovat alkaneet olla pimeämpiä. Sateet tuovat ehkä pientä viileyttä ja syksyä voi aistia siellä täällä. Taitaa olla aika miettiä yhä enemmän valoja. Nyt on oikea hetki testailla itselleni uutta idistä. Olen kuullut muiden tätä tehneen, mutta minulle ihan ensimmäinen kokeilu.

Osmankäämistä valot Venetsialaisiin!

Joitain päiviä sitten kävin kuivalla säällä napsimassa savimontulta sylillisen kuivakukka-asetelmista tuttuja osmankäämejä. Vein osmankäämit autotalliin kuivumaan. Siellä ne lämpimässä ja suojassa kuivuivat hyvin tulevaan käyttötarkoitukseensa. Osa jopa hieman liikaa kun poksahteli hötteröiseksi.

Kirpparilta ostin vanhan kattilan parilla eurolla ja sulatin siinä kynttilöiden jämiä nesteeksi, sillä tähän touhuun ei hyviä kattiloita kannata uhrata. Sulaneeseen steariiniin kastoin osmankäämin ruskean patukkaosan kokonaan. Välillä annoin kuivahtaa ja kastoin uudelleen ja taas uudelleen. Jännästi steariini sihahteli ja puuhasta syntyi ehkä hieman erikoista hajuakin kun patukkaa kuumaan steariiniin kastelin.

Malttamattomana tein heti testin, kuinka idea toimi. Sytytin yhden steariinipatukan palamaan painavaan lasipulloon. Siinä se todellakin paloi kuin soihtu ja viikonloppuna niitä onkin sitten palamassa useampia. 

Huom! Kannattaa katsoa näille omatekoisille soihduille turvalliset palopaikat, ettei vahingossa tuli pääse leviämään. Veden lähellä tai hiekalla on hyvä poltella. Itse olen erittäin tyytyväinen tähän pikkuvaloon joka syntyy helposti kädenkäänteessä.

Katso kuvat ja paina vinkki mieleen. Jollet tee tätä tänä vuonna, ehkä ensi vuonna?


Pikkuhiljaa kaivataan lisää valoja ja erityisesti ensi viikonloppuna. Täällä ollaan valmiina!


Osmankäämit ovat kuivuneet riittävästi autotallin lämmössä ja osittain jopa poksahdelleet auki.Askartelupajalla kattila porisee...
Kirppiskattilassa sulatellaan vanhat kynttilät.


Ja lopulta kastetaan kuivat osmankäämit sulaan steariiniin. Annetaan kuivua välillä ja kastellaan uudelleen. Ensimmäisellä kerralla kuuluu jännää sihahtelua.


Ei kerennyt ilta pimetä tarpeeksi kun piti jo päästä kokeilemaan, kuinka homma on onnistunut.


Hyvinhän tämä palaa kylpytynnyrin kannen päällä.


Painava lasipullo pitää soihdun hyvin paikallaan.


Näyttävää on sytyttää useampikin soihtu. Pitää vaan muistaa valvoa tulta.


No nyt alkaa olla jo aika pimeää. Homma toimii!

Oletko koskaan kokeillut tehdä osmankäämistä soihtua?

14 kommenttia:

 1. En ole tehnyt osmankäämistä soihtua, eikä kyllä ole silmääni tälläistä vinkkiä aikaisemminkaan osunut :) En ole venetsialaisiakaan viettänyt ikinä. Ehkäpä ensi viikonloppuna elämäni ensimmäiset.

  Kivoja venetsialaisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Venetsialaiset on kiva juhla ja mitä hämärämmäksi ilta tulee sitä näyttävämpi juhlailta. Tämä osmankäämin uusi käyttö on mullekin uusi juttu. Ehkä eka kokeilu avaa käyttöniksejä lisää. Saapi nähdä! Mukavaa juhlaviikonloppua 👍

   Poista
 2. No onpa kiva keksintö osmankäämistä, olen niitä joskus ottanut maitotonkkaan koristeeksi, tänäsyksynä en viitsinyt ottaa niitä, huomaa kun ikää tulee ei viitsi enää askarrellakkaan.
  Loimaalla aika on mennyt nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osmankäämi onkin kaunis maitotonkassa. Se säilyttää hyvin "ryhtinsä". Minäkin kerään niitä aika ajoin. Ehkä pitäisi miettiä lisääkin askartelujuttuja, kun materiaalia luonto tarjoaa. Mukavaa loppuviikkoa sinne Loimaalle!

   Poista
 3. No wau, kerrassaan upeaa 👍 mahtava idea. Täälläkin olen vironnut kesän kuumuudesta, lämpöisestä tykkään mutta nyt se meni kyllä yli. Ihanaa on viritellä valoja 😊 mukavaa viikkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku on varmaan tehnyt näitä jo usein, mutta mulle ensimmäinen testi. Vielä ei ole paloaika täysin selvillä, mutta kyllä se tästä. Viikonlopun jälkeen tiedän enemmän. Alkaa muutenkin olla valojen virittelyn aika. Uusia suunnitelmia vireillä. Pieni viileys on hyvä. Se tuo puhtia työskentelyyn 😃👍

   Poista
 4. Jopas on hieno idea tuo Osmankäämisoihtu.

  VastaaPoista
 5. Juku waudeee mikä keksintö🥰
  Ei ole tullut pieneen mieleenikään..kiitti vinkistä.
  Niin hieno loppu kesän soihtu🍁🧡
  Itse olen myös nauttinut syys keleistä,helle ei ollutkaan niin mun juttu kanssa.
  Muksaa loppuviikkoo 🍁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vaan poimimaan.
   Vielä ehtii! 😃👍

   Ei mene kuule kynttilän pienet pätkätkään roskiin. Kaikelle löytyy käyttöä. Sytykeruusuja olen tehnyt jo riittämiin. Uusien kokeilujen paikka. Nyt siis osmankäämit käytössä. Mielenkiintoisia testejä. Todellinen käyttömukavuus selviää tuota pikaa. Ja onhan tuo ihan kaunis soihtunakin.

   Valoisaa loppuviikkoa!

   Poista
 6. Kelpo idea jälleen. Siellä aletaan jo valoja kaivata, harvoin olen täällä vielä sisätiloissa lamppuja sytyttänyt.
  Kerran hirvittävästi aikaa sitten otin ojan penkalta muutaman osmankäämin sisälle maljakkoon (ilman vettä). Kuis ollakaan, miten kävi. Ajan myötä käämit kuivuivat ja osa poksahti aivan levälleen ja koko mun huone oli valkoista hötyä joka paikassa!
  Venetsilaisissa en ole koskaan ollut, eikä täällä ole lähimailla semmoisia.
  Lauantaina vietetään Suomen luonnonpäivää ja nukutaan taas yö ulkona. siis ken nukkuu, täällä saattaa mittari painua pakkaselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuo osmankäämi on aika yllättäjä. Se voi alkaa puskea sisältöään leviäksi kuin "uretaanivaahto pursuisi pullosta" - kasvaa koko ajan vaan suuremmaksi hötterökököksi. Mulla poksahteli yksi niin tuolla autotallissa. No steariini kokosi patukkaa polttokuntoon 😃👍 Kaikkea kummallista sitä tekeekin. Tulien yö on kyllä kiehtova.

   Suomen luonnon päivän kunniaksi hain muhkean kimpun pihlajan oksia. On uskomaton marjasyksy. Kaikki puut notkuvat kauneutta. Ja yökin olisi hyvä olla ulkona. Meillä on lämmin ilta.

   Mukavaa ja lämmintä syyskuuta odotellen.

   Poista
 7. Näyttää varmaan hyvältä kaukaa järveltä, jos on useita soihtuja. Meillä ei ole vietetty venetsialaisia koskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että osmankäämi on kiva missä vaan. Siinä on luonnon tuntu ja miksei näin Suomen luonnon päivänä. Vallan kiva testailla.

   Poista