sunnuntai 31. lokakuuta 2021

Pieniä syyssomisteita pihaan

Jos joku pännii syksyssä...se on ehdottomasti tämä kellojen siirtely. Aina kestää pitkään se vaihde kun kotona kellot käyvät kahta aikaa. Niin nytkin. Osa on kesäajassa ja osa tikittää juuri niitä oikeita minuutteja. Luopumisen tuskaa? Ehkä. On jännää, miten pienessä hetkessä kaikki muuttuu. Pimeä tulee nopeammin, vaikka sitä juuri ei kaipaisi. Syksyyn tulee aina vaan lisää mustaa, mutta onneksi voi itse tuoda myös väriä ja valoa. Uusia piristyksiä on pakko keksiä kaiken aikaa, ettei pimeys ota yliotetta.

Vanha kelkka sai uutta väriä pintaan, syksyn lehdet ja viimeiset pietaryrtit muuttuivat "joulutähdiksi", pihaan ilmestyy lisää joulupalloja. Tästä se lähtee...


Vanhan kelkan maali oli todella huono. Se oli poistettava ja työtä siinä kyllä riitti. Kelkka jää pelkäksi koristeeksi, joten ruostetta saa olla.


Vanha väri on miltei kokonaan saatu pois. Tällaisenakin se voisi olla aika kiva, mutta jotain säänkestävää väriä pintaan kuitenkin laitetaan. Sitä, joka kestää parhaiten sadetta. Vesisadetta.


Kelkka sai yllättäin mustan värin pintaansa, sillä musta on kiitollinen. Ei näy säiden jäljet niin hyvin, eikä tästä muodostu "kuorta", joka helposti kesii pois.


Vanha kelkka saa seurakseen ruosteisen vanhan lyhdyn, ikivanhat kengät ja mustan pupun.


Ei ole kovin jouluinen tunnelma vielä, mutta tätä on helppo rakentaa eteenpäin. Lunta tulee varmasti taas niin vähän, ettei kelkalla muuta tekoa olekaan kuin olla koristeena.


Tätä kuvaa kaivattiin näytille tänne blogin puolelle, joten laitetaanpa tämä DIY-"joulutähti" tähän. Värikkäät vaahteran lehdet ja pietaryrtit keskellä luovat yhdessä kivan joulutähtimäisen vaikutelman. Näitä tehdään meillä joka syksy.


Ensin otetaan pieni pietaryrttinippu ja sen ympärille aletaan asetella vaahteran lehtiä. Makuasia milloin niitä on tarpeeksi.


Kausivalot syttyivät tänäänkin luomaan jotain valoa ja väriä muutoin niin mustaan pihaan. Tovin kestää totuttelu talviaikaan.

Hyvää marraskuuta kaikille!

24 kommenttia:

 1. Kelkasta tuli hieno! Tuo kokonaisuus on pihapiirin katseen vangitsija. Näillä meidän tanhuvilla lunta riittää, mutta tiet on hiekoitettava hyvin ettei kintut kulkijoilta katkeile. Muutoin olisi lysti potkukelkalla kylän raittia potkustella <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä väri tekee ihmeitä. Koska meillä sataa vettä usein valitsin mustan kevyen värin, joka suojaa muttei kätke puun pintaa. Sateessa kaikki joutuu koville. Lunta ei ole vuosiin tullut niin paljon, että potkukelkka olisi todellinen menopeli. Hiekalla se täällä sitten toimii koristeena ja herättää muistoja.

   Poista
 2. Kuule meillä on ollut juurikin samanlaiset puuhat sain vanhan potkukelkan mikä oli huonossa mustassa maalissa ja vähän repsotti liimauksista mies irroitti puuosat ja maalasi sen punaiseksi minun toiveesta. Tämä on tarkoitus tulla myös koristeeksi mutta jos lunta tulee tarvittaessa vaikka koe potkuihin etenkin kun lapsen lapset on käymässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Potkukelkat herättävät tunteita. Kaunis muotoilu. Värikäs kelkka on kyllä kiva, erityisesti punainen. Tykkään. Musta hieman katoaa pimeyteen. Meillä se oli helppo valinta kun sopiva maali oli hyllyssä valmiina. Katsotaan, jos lunta tulee. Silloinhan mustakin hyvin erottuu. Toiveissa on.

   Poista
 3. Potkukelkasta tuli kuin uusi :) Minä elättelen toiveita, että ensi talvena pääsisin potkukelkkailemaan mökkijärven jäälle.

  Kausivalosi ovat upeat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maali kadottaa sujuvasti kaiken alleen. Kelkka näyttää uudemmasta. Jalasten ruoste paljastaa, että potkuja ja kilometrejä on takana.

   Poista
 4. Kelkasta tuli tosi hieno! Hyvä on nallukan siinä istuskella. DIY- joulutähti on myös upea. Luovaa marraskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Riitta!
   - Marraskuu on vuoden masentavin kuukausi. Pimeä kuin mikä. Tässä todella pitää heittäytyä luovuuden etsintään.

   Poista
 5. Persoonalliset kausivalot!
  James Potkukelkka on päättänyt lähteä ilman kenkiä matkoihinsa ja jättänyt menopelinkin paikoilleen lumen puutteessa :) Voi miten kivaa olikaan lapsena, kun kelkka luisti ja vauhti viuhui korvissa. Joskus töppäsi hiekoitettuun kohtaan oikein kunnolla.
  Oivasti taiottu joulutähti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti. Kaikenlaista uutta on koitettava keksiä, jotta pimeä aika saisi uusia ilon suloisia pilkahduksia. Muksuna oli niin paljon aina lunta, ettei voinut kuvitellakaan etteikö niin olisi aina. Nyt ei välttämättä kelkoilla ja tontilta löytyvillä suksilla ole normaalia käyttöä. Koristeina kaikki.

   Poista
 6. Nuo jouluvalot kyllä erottuvat edukseen massasta.
  Ihana tuo joulutähti.
  Meillä kun on ollut pikkuväkeä, niin lasten kokoa olevia vesikelkkoja on kolme kappaletta. Kaksi niistä on mennyt lastenlasten käyttöön. Jäljelle jäänyt tervattu yksilö on vuosikausia ollut pihakoristeena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on ollut lämpimät säät rakennella juttuja. Ei ole näpit jäässä. Yksi uusi prokkis vei juuri kolme tuntia ja ainoa haitta oli havujen pistely iholla. Siitä myöhemmin blogissa.

   Poista
 7. Miten minulta on mennyt ohi postauksesi, tai sitä ei näkynyt lukijoitten luettelossa, mutta todella kaunis syksyinen joulutähti, enpä ole hoksannut tehdä tuota, mutta ensi syksynä sitten.
  Potkukelkka sai uuden hyvän värin,
  lapsena sai painella potkukelkalla kovaa vauhtia, kun silloin oli kunnon talvet, eikä joka paikkaa hiekoitettu.

  Miksi kellojen siirtoa ei saada pysyväksi, vaikka meille eläkeläisille se on sama, säälin vain niitä koululaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyn kauniit lehdet ovat loistava materiaali tähän DIY-joulutähteen. Nyt alkaa lehdet olla jo huonoja askarteluun, mutta tämä vinkki kannattaa poimia joka syksyiseksi askareeksi. Lämmin suositus!

   Nyt on kuule hieno kunnostettu kelkka saanut kestää vesisadetta ja yleistä ilman kosteutta. Koville ottaa. Muistoja herää silti, vaikkei talvesta meillä ole merkkiäkään. Joulua tosin pihaan rakennetaan, vaikka vain vesisateeseen.

   Poista
 8. Ihanaisen ihania syys somisteita sinulle onkin pihalla.
  Kelkka ja wau! nallukka päässyt kyytiin,ihana kokonaisuus.
  Syyslehden kauniineen sävyineen luovat oman tunnelman.
  Kaunista!
  Mukavaa marraskuun alkua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman näitä kaikkia väkerryksiä syyspiha tuntuisi kovin tyhjältä ja elottomalta. Talvi tekee hitaasti tuloaan ja huomasin, kuinka sipulikukat jo puskevat ylös. On ollut melkoisen lämmintä. Tuleeko niille jo kevätfiilis.

   Poista
 9. Olet puuhannut monenlaista syksykivaa. Kelkalla on nyt uusi rooli, potkutella ei voi, kun lumi puuttuu.
  Joulutähti on todella kaunis. Itse joskus tein vaahteran lehdistä ovikransseja. Tähän aikaan alkaa olla pihassakin lisävalot tarpeen, luovat tunnelmaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tässä syksyä tehty ja nyt myös joulua. Yksi iso talviprokkis paljastuu jonkin ajan päästä. Siitä olen lumoissani. Vesisadetta tosin riittää - tänäänkin. Mutta, kaikkeen tottuu. Kesä on tullut talven keskelle laulussakin.

   Poista
 10. Oo mitä täältä jälleen löytyykään, wau 👍 meillä kanssa taloyhtiön pihassa vanha potkukelkka, jossa roikkuu lyhty, ollaan yritetty pihaan laittaa kaikkea kivaa ja boheemia. Onneksi täällä asuu myös viherpeukalo joka hoitaa kukkia yms.
  Vaahteralehdet, aah mitä värikirjoa 👍
  ja nuo valot. Mä niin tykkään tunnelmasta mikä tuosta välittyy 😊
  Hienoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Silkku ❤️
   Potkukelkat ovat suloisia, silloinkin kun on musta maa. Haaveissa ja toiveissa pystyy "kuvittelemaan" paljon. Kelkan muotoilu on kaunis ja siinä riittää iloa silmälle. Tänään aamulla maa oli huurteisen valkea, mutta päivä toi taas vesisateen mukanaan. Täytyy vaan toivoa, että menopeli kestää sadetta. Hyvää tunnelmaa pitäisi viritellä lisää.

   Poista
 11. Ihania piristyksiä olet loihtinut pihalle... selvästi siellä "potkutellaan" jo kohden joulua!! Selvinnet varsin valoisasti vuoden harmaimman kuukaudenkin ohi...
  Mua pimeys jotenkin kummasti on tänä vuonna laiskistuttanut entisestään... mikä lie... kellojen siirtokin teki oman lisänsä . herää niin aikaisin, ettei sitten illasta meinaa jaksaa mitään!! Plääh...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kelkka on vahvasti kivillä. Pieni pakkanen on öisin, muttei siitä lumisateeksi vielä ole. Kaunis tuo on vesisateessakin. Onneksi uusia joulujuttuja on jo kelkan seurana. Talveksi pitää saada kaikenlaista...pikku hiljaa hyvä tulee.

   Poista
 12. Hyvältä näyttää! Tuo kelkka on kuin uusi! Mukavaa marraskuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maalilla on ihmeellinen voima. Siihen luotan aina. Helpoin tapa uudistaa kaikkea.

   Poista