keskiviikko 26. tammikuuta 2022

Jouluhahmo Kauko ilahduttaa yhä kausivalona

Joulu on korjattu pois jo monen monta päivää sitten ja tavallaan tuo jakso tuntuukin todella kaukaiselta, mutta vuoden ensimmäinen postaus nyt vaan viipyilee hitusen jouluisissa tunnelmissa. Tämän postauksen piti tulla julki jo kauan sitten, mutta julkaisunappia ei painettu silloin vaan vasta nyt. Parempi myöhään kuin ei silloinkaan. 

Joulu on aina sopivasti mielessä tai näin ainakin voinee päätellä tästä uusimmasta rakennelmasta. Tämän työstö on alkanut jo kuukausia sitten (itse asiassa jo keväällä 2021) ja tällä kertaa syntyi Kauko - 202 cm korkea "havupukki". Jouluttaja katselee ympäri vuoden maailmaa jonkinmoiset joululasit silmillään, sillä parastahan on matka kohti joulua. Kaikenlaista materiaalia tulee kerättyä ja säästettyä uusia ideoita varten. Toisinaan keräysvarasto pursuaa yli äyräiden ja tulee jo pieni pakko keksimällä keksiä, minne matskuja voisi käyttää. Näissä merkeissä syntyi siis tämä hahmo. Kauko.

Olen kuukausien aikana kerännyt erilaisia hyviä puulavoja ja jämälautoja. Kun materiaalia oli tarpeeksi, lähdin miettimään millaiseen hahmoon ne riittäisivät. Sekalainen materiaali sai helposti sopivan muodon ja tuli yhtenäiseksi maalauksen myötä. Valmis puurunko jäi kesäksi puutarhaan jemmaan odottamaan havutusta.

Marraskuussa 2021 Kauko nostettiin esiin näkyvälle paikalle ja runko siis peitettiin kokonaan tuijan oksilla, jotka kieputettiin kiinni rautalangalla. Valmiin vihreän peitteen päälle viimeistelevänä silauksena laitoin punaista silkkinauhaa ja lopuksi kausivaloiksi 480 lamppua.

Kaukoa ei suunniteltu sen enempää. Työ eteni omalla painollaan. Se oli tyypillistä fiiliksellä nikkarointia ja sahaamista. Kun iskee sopiva flow-tila työ etenee sulavasti. Ei tarkkoja mittoja, vähän sieltä, vähän täältä. Osat ruuveilla kiinni ja lopuksi musta säitä kestävä väri päälle. Jättimäinen pihakoriste lopulta syntyikin, sillä pukilla on korkeutta peräti 202 cm, selkä on 140 cm ja yhden jalan mitta 120 cm. Pienistä oksista niputetut sarvet ovat noin metrin pituiset ja päissä pihlajanmarjoja. Suussa Kaukolla on aito vanha lintuhäkki, jonka sisälle on laitettu lyhty.

Tässä on ollut monta pientä vaihetta, joiden parissa vierähti tunti jos toinenkin. Jokainen työvaihe vei oman aikansa. Erityisesti havutus, mutta onneksi kotipihalla on tuija-aita, josta pääsi läheltä napsimaan materiaalia tarpeen mukaan. Koska tuuliset säät saattavat talvellakin yllättää on pukki ankkuroitu maahan kierretangosta tehdyillä koukuilla ja sarvet tuettu selkään rautalangoilla. Siellä se on toistaiseksi pönöttänyt vankasti paikoillaan.

Vanhoja materiaaleja ja luonnon omia antimia hyödyntäen syntyi helposti riittävän kookas kausisomiste, joka ei maksanut maltaita. Se sopii hyvin somistamaan pihaa koko talveksi ja kesäksi sille voi taas keksiä uutta tehtävää, vaikka kannattamaan kesäkukkaruukkuja. Pukkia siis tullaan vaihtamaan tehtävästä toiseen ja se saa olla pihalla niin kauan kuin siistinä pysyy. Lunta on vaihtelevasti, joten nämä valosomisteet tuovat kivaa eloa muuten niin mustiin maisemiin ja pimeisiin iltoihin.


 Kauko valmiina ennen ensimmäisten lumien tuloa.

  

Lähtöruutu - Riittävästi materiaalia on ehditty kerätä.

 
 
 
Kesällä Kauko odotti juhannusruusun vanhan kasvupaikan päällä syksyä.
 
 
 
Tuijan oksia, punaista silkkinauhaa, rautalankaa...
oksanipuista sarvet ja pihlajanmarjoista sarviin koristeet.
 
Hidasta hommaa - Päästä lähti havutustyö etenemään. Koko runko piti saada peittoon.


Kauko on viime viikkojen aikana ollut milloin lumisissa unelmamaisemissa, milloin sateisissa ja jäisissä tunnelmissa. Se tuo iloisen pilkahduksen pimeisiin iltoihin. Saat pysyä valonamme vielä pitkään.

Valoisaa tammikuun jatkoa kaikille!

14 kommenttia:

 1. Waudee🥰 mikä huikea projekti.
  Ja kerrassaan upea Kaukohan se siinä on onnellisena ilahduttamassa kaikkia!
  Kaikkea hyvää viikkoosi ja mukavia puuhailuita alkuvuoteesi❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti!
   - Pienistä osista syntyy lopulta jotain melkoisen suurta. On tässä komistusta pihalle vielä pitkäksi aikaa. Vaikka kevätsuunnitelmat jo vilahtelevatkin mielessä...

   Poista
 2. Sinulla on ollut upea projekti. Paljon se on työtä vaatinut, mutta lopputulos on kerrassaan mainio. Kiva, kun olet ajatellut hyödyntää sitä myös kesällä. Mukavia tammikuun lopun päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Tämä on kyllä mielenkiintoista puuhaa kehitellä aina jotain ns. 'roskista'. Joskus syntyy ihan ok tulos, joskus ei ihan. Kaukossa on näyttävyyttä riittämiin. Kesäasu pitäisi olla myös entistä kiinnostavampi...

   Poista
 3. Kauko on komea pukki. Varsinainen tilataideteos. Varmasti monta työtuntia puuhastelit Kaukon kanssa. Entä ajeletko karvat pois kesän tullen ja rakennat runkoon jotain uutta ensi syksynä?
  Pimeän aikaa on vielä, joten hyvin ledit saavat tuikkia. Kuusessa tuikkii meilläkin yhä. Jäälyhtyni, joita on enää 22 kpl ovat ok, eivät siis sulaneet yhtään. Yksi meni rikki ja toinen hukkui lumeen, enkä löytänyt.
  Kivaa lopputammikuuta ja kohta alkavaa helmikuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauko on muuntuva hahmo 😊 En vielä tiedä, mitä milloinkin siitä voisi syntyä. Hyvin maalattuna se kestää säätä, joten jokusen vuoden voi tuo runko pysyä iskussa. Kesäkuteet ovat hakusessa. Saapa nähdä, mikä kukkamekko päälle putkahtaa.

   Lumilyhtyjä kaipaan itsekin, mutta meillä on liian usein vesisade. Homma ei toimi. Roihujen kanssakin saa välillä taiteilla, kun vesi vaan sammuttaa ne. No, ehkä pitäisi jo keskittyä kevätideointiin, kun yhdet pihan kausivalosarjatkin sammuivat kuin yhteisestä sopimuksesta.

   Hyvää viikonloppua!

   Poista
 4. Varsin komea ilmestys! Varmasti kiva väsäillä ja koota Kaukoa :) Ja toimii näköjään kesälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, kiitti!
   Piha kaipaa jotain keskipistettä jokaisena vuodenaikana. Nyt se on Kauko ❤️

   Poista
 5. Voi Kauko, mikä komistus oletkaan!

  Mahtava projekti: hyvä idea, kierrätystä ja leikkisyyttä ja hieno toteutus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti!
   Kierrätys on parhautta. Miksipä ei hyödyntäisi sopivaa tavaraa 😊👍

   Poista
 6. Upea Kauko muuntuu moneksi.
  Ei olisi ollut hätähousun projekti.
  En aikaisemmin tajunnutkaan Kaukon valtavia mittasuhteita.
  Hyvää tammikuun loppua ja helmikuuta sinulle ja Kaukolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se joskus kysyy kärsivällisyyttä, kun työstää 'pitkänmatjkan ideoita'. Kärsivällisyys on koetuksella, mutta toisaalta on joskus kiva elää huomisessa. Kauko on aina kiinni tulevaisuudessa 😁

   Poista
 7. Siis huikeaa ja pysyy jättimäisen Kaukonkin mielenterveys kohdillaan, kun saa eri vuodenaikojen mukaan niin erilaisista asioista huolehtia!! Ihailen jo kuvana - mitä olisikaan koko komeudessaan livenä!! Taitaa pysähdyttää pihapiirissänne ohikulkijat hidastamaan askeleitaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus vuosia sitten vanha työkaveri sanoi, että pitäisi portilla pyytää pääsymaksu, jotta pääsee katsomaan luomuksia. Se oli hauska kommentti. Mieluusti olisin joskus osa jonkinmoisen 'elämyspuiston' rakentamista. Niin rakastaisin ajatusta luoda miltei tyhjästä jotain kaunista vaikka julkiselle paikalle..

   Poista