maanantai 31. tammikuuta 2022

Kylässä taiteilijan kesäisessä puutarhassa

Tammikuu on ihmeellinen. Silloin alkaa aina valtava polte kevääseen ja kesään. Suunnitelmia herää ja muistoja kaivellaan oikein urakalla. Minkä sille voi, että pieni auringon pilkahdus saa ihmeitä aikaan. Kotitontti on yhä täynnä lunta, mutta sydämestä kumpuaa visiot huomiseen. Tämän erikoisen ajan melskeessä on helpompi pysyä vireessä, kun hyvät ajatukset pitävät kiinni vaikeissa nuoteissa. 

Kuvakansioni pursuaa hyviä muistoja, joista olisi voinut kirjoittaa jo ajat sitten, mutta aivan erityisen lämmön niistä pakkaspäiviin saa juurikin nyt. Tällä kertaa jaan kanssanne kesäpäivän kohteen Rauman Pitsiviikoilta.

Heinäkuussa 2021 olimme porukalla Pitsiviikoilla = kaupunkifestivaali, jota on järjestetty jo vuodesta 1971. Ihana kesätapahtuma, joka kokoaa ihmisiä matkojenkin päästä nauttimaan kesästä niin sisällä kuin ulkonakin. Paljonkaan ei tarvitse tietää etukäteen, sillä helposti saa käteensä kartan, jonka kanssa voi suunnistaa mieluisiin kohteisiin. Monet pihat ja puutarhat ovat avoinna, kahvilat kutsuvat kupposelle, taidetta, käsitöitä ja kirpputoreilla tavarat vaihtavat omistajaa. Uutta ja vanhaa, jokaiselle jotakin.

Minun kartassani iso pallukka oli merkattu Kerttu Horilan ateljeen ja puutarhan kohdalle. Tämä postaus onkin omistettu raumalaisen upean kuvanveistäjän työskentelytilaan ja puutarhaan, jossa kaikki muu maailma katoaa jonnekin kauas pois. Tämä oli ensimmäinen tilaisuuteni kulkea ja katsella taidetta niin puutarhassa kuin sisällä ateljeessa ja jututtaa taiteilijaa.

Miten hieno symbioosi puutarhassa onkaan. Siellä kaikki on niin sulavasti yhtä kuin olisivat aina niin olleet. Hellepäivänä vesiaiheen suloinen solina kadottaa muut äänet. Luonto on niin upeasti kukassa - mustasilmäsusanna antaa taiteelle hienon taustan, kliiviat pukkaavat kukkaa, suurella pääruukulla on komea kukkatukka...täällä ei ole juurikaan nurmikkoa vaan todella paljon muuta tutkittavaa kasvillisuutta. Sen kaiken hahmottamiseen ei ihan lyhyt hetki riitä. Tämän pihan rakentamisessa on ollut silmää.

Jos joskus miettii, voiko satu olla totta?
Täällä voi.
Olen niin tykästynyt tähän kaikkeen, että on vaikea jatkaa matkaa. Mutta vaikka vielä on valkea maa ja talvi täysillä menossa - merkkaan kalenteriini jo nyt: Rauman Pitsiviikot ovat tänä vuonna 23.-31. heinäkuuta.

Kerttu Horila on keskittynyt ihmisten kuvaamiseen. Ehkäpä yksi tunnetuimmista on Rauman kanaalissa oleva Kolme sulotarta. Kertun ihmishahmot ovat luonnollisen kokoisia. Nuoria ja vanhoja, hoikkia ja reheviä. Savi muotoutuu säitä kestäväksi taiteeksi, jolla on mahtavaa ilmeikkyyttä. Kotona aloin jo raivata paikkaa, minne taide sopisi. Ensi kesänä jälleen Kertun luo. Ja sinulle, jos et yhtään tiedä, mistä on kysymys - Katso video Kertusta TÄSTÄ


Kolme sulotarta Rauman kanaalissa.
Alla kuvia Kertun omasta puutarhasta. 
Vierailumme aikana oli paahtava helle, joten erittäin kutsuva oli tämä varjoisa lepopaikka.

 
Pää täynnä kukkasia.

 
Mustasilmäsusanna antaa taiteelle kivan taustan.


 
Ateljeen ovella taide vastaanottaa ja kliiviat pukkaavat kukkaa.

 
Niin hyvä kesäfiilis.

 
Kertun ateljeessa sisällä. Jokainen teos on uniikki ja tulvillaan omaa viestiään. Katso ja ihastu. Yllätys ei liene, että ihastuin aivan kaikkiin.

 
Tule lämmin kesä - pian!

- Oletko sinä käynyt Kerttu Horilan taidemaailmassa?

14 kommenttia:

 1. Kerttu Horilan on minulle aivan tuntematon taitelija, mutta postauksesti jälkeen haluan ehdottomasti päästä tutustumaan hänen taidemaailmaansa. Rakastan puu-Raumaa ja saisin kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

  Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauman vanhat puutalot ja pihat ovat kauniita ja tämä Kertun ateljee ja piha ehdottomasti huippu kiehtova! Mun suosikkipaikka.

   Poista
 2. Olen käynyt Horilan hienoja hahmoja ihastelemassa hänen taidemaailmassaan. Kiva, että niitä on sijoitettu myös kaupungille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teokset ovat niin taitavasti tehtyjä, että ilmeitä jää kyllä tutkimaan pitkäksi aikaa. Onnistuneita ja kiinnostavia hahmoja aivan kaikki. Niin sydän muljahtelee ❤️

   Poista
 3. Sen verran tiedän Kerttu Horilasta, että olen Raumalla käydessä ihaillut hänen työtään Kolme sulotarta kanaalissa.
  Kaksi kertaa myös käynyt pitsiviikoilla, joskus paljon aikaa sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanaalin naiset ovat varmasti monille tuttu Kertun taide. Onneksi hienot työt saavat keskeisen paikan ja ovat kaikkien ihailtavissa.

   Pitsiviikko on kiva kesätapahtuma ja ehkäpä ensi kesä onkin jo tuttu normaali maailma.

   Vielä on täysi talvi, joten hyvää helmikuun jatkoa.

   Poista
 4. No voi hyvänen aika noita taideteoksia wau 👍👍👍
  Jäin ihan kiinni kuviin, ovat niin hienoja ja jokaisella löytyy se oma persoona.

  Ei ole minulle tuttu taiteilija. Paljon olen kyllä tuon kaltaisia nähnyt, nimet eivät vaan jää pieneen päähäni 😉

  Mukavaa viikonloppua 😁🥰🌞

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat jokainen niin huikeita, että vaikeaa olisi nimetä vain yhtä suosikkia. Ilmeikkyys on taianomaista ja suuri koko tuo omaa realismiaan. Taitavia ihmisiä on kiva seurailla ja odottaa mitä seuraavaksi.

   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 5. Hulvattoman hauskoja hahmoja tämä Kerttu Horila loihtii. Kiitos, kun kerroit hänestä ja kiitos hyvistä kuvista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti!
   - Kerttu on ehdottomasti suosikkini. Töiden kuvia katselen uudelleen ja uudelleen. Niin mieluusti yksi hahmo saisi olla täällä kotitontillakin...

   Poista
 6. Katsoin jo instan puolella, että ihan mahtavia taideteoksia! Tässä taisi olla muutama erilainenkin. En ole tutustunut livenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvia tuli otettua melkoisesti, joten joitain erilaisia on todellakin vilahdellut instassa kuin täällä blogin puolella. Eihän sieltä vierailulta meinannut millään lähteä 😉

   Poista
 7. Juku waude mitä taideteoksia ja nuo ilmeet ja kaikki🤗
  Ihana kesä fiiliski kiitos iski,kun uppouduin kuviisi.
  Onneksi ollaan jo helmikuussa,vielä kun jaksetaa hiukan odotella.
  Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkuvat tuo kesän lähemmäs ja kivoja tutustumuskohteita on mukava bongailla. Tämä taidemaailma on ehdottomasti yksi niistä. Elämys, jota ei pysty täysin edes sanoin kuvaamaan. Tule kesä äkkiä ☀️

   Poista