sunnuntai 6. helmikuuta 2022

Terveisiä Pelargonitaivaasta!

Kun etsii niin löytää ja välillä löytää vaikkei ihan etsikään. Näin kävi minulle viime kesänä. Olen perinteisesti ostanut kesäpelagonit milloin mistäkin. Puutarhamessuilla olen tehnyt monesti tuttavuutta erilaisten pelargonien kanssa, mutta pääosin perinteisiä lajikkeita on kotiin kulkeutunut. Yllättäin silmiini osui jostain nimi "Pelargonitaivas". Voiko sellaista siis oikeasti olla? Paikkaa, joka keskittyisi pitkälti vain pelargoneihin. Kyllä. Tämä taivas on Turun kupeessa, Liedossa. Olin iloinen löytäessäni juuri tämän puutarhan. Ehkä se on uusi tuttavuus vielä sinullekin.

Olen hurahtanut kasvien kasvatukseen hedelmien siemenistä, mutta pelargonit ostan mieluusti valmiina upeina kukkina muiden kasvattamina. Värillä on merkitystä. Kukilla on merkitystä. Helppohoitoisuudella on merkitystä. Kuistin ikkunoista valo tulvii sisään ja kliiviat alkavat puskea kukkavartta. Se on kuin taianomainen merkki "on aika kääntää katseet kesään". 

Mitä odotan tulevan kesän pihakasveilta, en vielä tiedä. Alla kuvasarjaa viime kesän kukkijoista. Monet niistä nukkuvat autotallin kätköissä talviunta ja katsotaan, kuinka ne nukkujat selviävät uuteen kauteen. Osan olen luultavasti saanut pysymään hengissä tai paremminkin se on ollut talon miesväen hommia. Osa ehkä selviää, osa ei. Uusia löytöjä lähdetään bongailemaan taas toukokuussa Pelargonitaivaasta. Se mummon perinteinen punainen saa aina sydämen sykkimään perinteisiä arvoja, mutta ihastuttavia uusia tuttavuuksia on aina tarjolla yllin kyllin. Pelargoni on näyttänyt olevan hyvä ja kestävä olkoon kesä sitten kuuma tai sateinen ja Pelargonitaivaassa oli kiva huomata, kuinka laaja valikoima voi olla.

 
Tähän ensimmäiseen kuvaan on osunut ihan näitä bulkimpia vaihtoehtoja, jostain vaan marketista mukaan poimimiani. Ne edustavat niitä hätäisiä valintoja, joita joka vuosi tehdään liian kylmässä liian varhain, kun ei sitten millään malta odottaa. Silloin ruukkuja rahdataan aina yöksi lämpimään sisätilaan ja siltikin joku kuolee kylmyyteen. Ehkä kuvan suurempi arvo onkin näyttävän kokoisilla ruukuilla. Niillä terassi saa uutta ilmettä.

 
Tässäpä ollaan jo päästy Pelargonitaivaaseen. Siellä on niin paljon, mistä valita. Tulee valinnanvaikeus.

 
Tämä tummalehtinen "Brocade Cherry Night" osuu silmään kauniilla lehtillään ja kukan terälehdillään. Vastustamaton.


 
Aikainen, tummanpunainen riippapelargonin ja pystykasvuisen upea risteytys.

 
"Survivor Idols Rosalinda" kuin ruusunnuppu. Kaikille vahvan pinkin ystäville.

 
"Fireworks Bicolorin" kukat ovat kuin pieniä tähtiä. Ei jää huomaamatta.

 
Tämän vahvan punaisen pelargonin koko on näyttävämpi kuin kuva antaa ymmärtää. Todellinen ylväs kaunotar.

 
Jalopelargonin kukat ovat kuin taidetta.


 
Uudet kukat on vihdoin istutettu. Pelargonitaivaassa on myynnissä myös muita kukkia mm. tämä ihanan ilmava suklaakosmos. Tumman samettipintaista kukkaa ei voi olla huomaamatta. 
Perinteinen saviruukku sopii ilmeeltään pelargonille. Pitää vaan muistaa kastella rittävästi.

 
Oi näitä lehtien värejä!

 
Vanhat kattilat suorastaan kutsuvat pelargoneja. Vierellä vasta heräilevä kiinankärhö
 
- Kuuluuko pelargoni sinun kesäkukkiisi?

18 kommenttia:

 1. Siis todellakin pelargonit kuuluvat kesäkukkiini <3 Kauniita ja kestäviä kukkia. Olet tehnyt hienon postauksen. Ajatukseni ovat nyt tulevassa kesässä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti. Pelargonit ovat juuri tuon kestävyyden vuoksi niin ihania. Kesistä ei aina tiedä, onko sateinen vai aurinkoinen, mutta tämä kesäkukka kestää molempia.

   Poista
 2. Tykkään ihan peruspelargonioista, niistä tumman punaisista. Joka kesä minulla on pari pelargoniaa. Minun täytyy aina miettiä, mitkä kukat valitsen, sillä kesälämmin on lyhyt. Minun kukkaseni paleltuvat joka vuosi.
  Portaallasi olevat ruukut ovat todella näyttävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen usein täyttänyt rappusia pelargoneilla. Niissä se ehkä selviää joskus paremmin varhain kesällä. Jotenkin tuntuu, ettei kylmyys ole ihan sama kuin maan tasalla. Syvän punainen sävy on aidon perinteinen. Pian on taas aika päästä niitä puutarhalla valkkaamaan.

   Poista
 3. Onpa osuva ja kutsuva nimi tuolla kukkatarhalla.
  Kyllä kuuluvat. Olen kasvattanut niitä siemenestä. Jotkut ovat jo aika vanhoja.
  Hyvää helmikuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nimi on todellakin osuva. Ei missään muualla voi kohdata niin suurta määrää eri lajikkeita. Ja kukkia riittää vaikka kuinka suureen tarpeeseen.

   Poista
 4. Jostain syystä pelargoniat eivät ole valloittaneet minun sydäntäni. Isälläni niitä on joka kesä ja toissa talvena pelargoniat kukkivat vielä joulukuussa ja selvisivät talven ylitse lasitetulla parvekkeella.

  Nuo tummalehtiset pelargonit olisivat kyllä minun makuuni täysin, kun lehti on niin hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä kuule juuri tässä paikassa sinunkin pelargoni-ihastuksesi saattaisi roihahtaa. Niitä lajikkeita on paljon enemmän kuin minun kuvissani.

   Itse olen usein uusien valintojen perään ja tykkään kokeilla istutuksiin itselle uusia löytöjä. Pelargonitaivas tarjosi niitä yllin kyllin. Ensi kesänä varmasti vielä enemmän.

   Poista
 5. Noo-onkos tullut kesä nyt talven keskelle... taitaa jäädä korvamato koko päiväksi! Pelargoniat tuo aina mieleen mummolan, ei akkunaa ilman ja taisi olla juuri emalikattiloissa joka kannonnokassakin.. nostalgista! Ihana katsella toisten kukkia - omat tapan tai sitten ne tekevät itsemurhan luonani... minun ja kukkien suhde ei vaan toimi, se päätyy aina niin tuhoisaan&surulliseen eroon, etten ole enää vuosiin yrittänyt!
  Kankaiset sen sijaan eivät ole nuokahtaneet, hieman kyllä kalpeammaksi alkaneet nekin hoidossani muuttua... kyllä minussa on jotain vialla.... ja jos kukilta kysytään, niin paljonkin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kyllä. Kesää pukkaa. Tänään oli jo niin aurinkoista, että hetkeksi ihan unohti olevan vasta helmikuun alku.

   Kukkafaniksi tunnustaudun ja liian paljon niitä helposti haalin. Kuumana kesänä sitten ihmetellään, kun kaivokin kuivuu. No, katsotaan, millainen ensi kesästä tulee. Pelargonitaivaasta bongailin taas taatusti jotain uutta. Tuskin jaksan odottaa. Tänään tilasin jo kukkakuvastoja. Odottavan aika on pitkä.

   Poista
 6. Ihania kuvia pelargonia taivaassa en ole käynyt varmasti on aivan ihastuttava paikka täynnä mitä ihanampia pelakuita.
  Kyllä minun kesääni kuuluu ehdottomasti pelakuut ja niitä minulla on muutamia todellakin vanhoja siis meillä säilyneitä. Kaksi talvehtii sisällä ja loput kellarissa ja toistaiseksi kaikki on hyvin mennyt talven osalta. Minulla on suurinosa isoissa altakasteluruukuissa mihin mahtuu ainakin viisi litraa vettä säiliöön. Näin voimme olla viisikin päivää poissa mökiltä. On minulla myös saviruukussa ainakin yksi mutta taidan nyt siirtää senkin altakasteluruukkuun se on minusta helpompaa ja joka kerran kun täytän vesisäiliön niin laitan lannoketta ja noin viikon välein joudun näitä kastelemaan kesällä. Kiva postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sullahan on tämä kastelupuoli hyvin hallussa. Noin kyllä kannattaisi minunkin tehdä. Ongelmana pakkaa välillä olemaan nuo ruukut. Kohkailen aina niidenkin hankintojen kanssa. Joskus olen onnistunut unohtamaan ruukkuja talveksi ulos ja silloin ne helposti halkeavat. Silloin sorrun nopsaan johonkin ruukkuun värin tai kauneuden vuoksi. Aina sitä joku koukuttaa. Käytännöllisyys olisi kuitenkin paras pitää mielessä. Hyvä kastelukuvio myös vapauttaa. Tänään muuten kävinkin sisäruukkuja ostamassa. Niitä noussee blogin instasn ja faceen. Ja nekin muuten ostin ulkonäön, värin ja muodon vuoksi 😀👍

   Poista
 7. Todellakin kuuluvat! <3 Toki hommaan yleensä vain muutaman peruspelargonian pihalleni (ja yleensä aina kirkkaan punaiset), mutta tykkään niistä kovasti. Mieheni sisko on talvehdittanut omat pelargoniansa jo useiden vuosien ajan ja vitsit mutta ne on jo komeat pensaat.
  Ja kiitos tuosta Pelargonitaivas -vinkistä! Sijaitsee suht lähellä meitä, pitääkin tänä keväänä käydä paikka katsastamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hieno taito saada pelargonit selviämään talven yli. Tänä vuonna meillä homma on ollut vähän niinkuin miestenhommia...saa katsoa, tuleeko parempi tulos. Uusia kukkia tulee taatusti hankittua, mutta pelkkä vierailukin Pelargonitaivaasta on kokemus. Uusia nimiä oppii takuulla. Nyt olen istuttanut vasta muita kukkia. Parhautta on myös itse siemenestä kasvatetut.

   Poista
 8. Pelargonia on kyllä niin ihana kesäkukka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on. Siinä yhdistyy jotenkin mennyt aika ja nykyisyys varsin kauniisti.

   Poista
 9. Oi mihin mie eksyinkään 🤩 En ole viherpeukalo, mutta rakastan kukkia ja viherkasveja. Pelargonia on "uusi tuttavuus" johon rakastuin kasvitieteellisessä puutarhassa.
  Nyt on siemenistä itämässä parvekkeelle pelargoniat, jos ne onnistuvat 🥰

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenestä en ole itse koskaan kokeillut. Jotenkin olen kai ajatellut "etten onnistu". En osta oikeastaan kuin ihan valmiita pelargoneja. Ehkä pitäisi kokeilla. Tiedä mitä onnistumisia voisi seurata. Tämä Pelargonitaivas on todellakin taivas. Monta erikoisuutta kivaan hintaan.

   Onnea sulle kasvatukseen 😀👍

   Poista